szerző:
hvg.hu

Többek között elfogadták az egykulcsos szja-rendszert is bebetonozó stabilitási törvényt, amelynek visszavonását az Európai Bizottság elnöke is kérte - ám ezt Orbán Viktor visszautasította. Kiengedték a Gyorskocsi utcából az LMP-s képviselőket, Gyurcsány Ferencéket és az MSZP-s politikusokat, illetve a civileket is. Az LMP által szervezett délutáni demonstrációt követően sokan még a Kossuth téren maradtak, és kifütyülték az ülés lezárása után távozó kormánypárti képviselőket. Percről percre.

1 2 3 4 5 6 7
12
Sorrend megfordítása

"Orbán, takarodj! Orbán, takarodj!"

A szónoklatok között ezt skandálja a tömeg. Most Karácsony Gergely beszél. "Van jövője Magyarországnak, ha ti nem féltek!" - mondta a színpadon az LMP-s képviselő, aki szerint félniük a parlamentben ülő kormánypárti képviselőknek kell. Ha nem félnének, nem korlátoznák a sajtó szabadságát - tette hozzá.
Kattintson képeinkért!
©

"Csalódásom erősebb, mint Orbán Viktor kétharmada"

A színpadon Kaufer Virág kapott szót, aki elmondta, két órája szabadult ki a Gyorskocsi utcából és arra kényszerült, hogy testével védje a demokráciát a parlament blokádjánál. "Csalódásom erősebb, mint Orbán Viktor kétharmada". A képviselő szerint Orbán mindent bekebelezett az országban. "Mit kaptunk Orbán Viktortól a kétharmadért cserébe?" - tette fel a kérdést a képviselő, erre a tömegből többen bekiabálták: "Semmit!". Kaufer Virág szerint csak csalódottságot. Mindenkinek szembe kell fordulni ezzel a rendszerrel, nem várhatjuk, hogy a képviselők megvédenek minket - tette hozzá.

LMP: ma van az új ellenállás napja

Az LMP szóvivője a színpadon azt mondta, a párt új ellenállást, egy békés ellenállást hirdetett a kormány politikája ellen, mert nem szeretnének asszisztálni ahhoz, ami a parlamentben zajlik. Nem kellene ma itt lenniük, hanem a családjukkal kellene tölteniük a napot, de arra kényszerültek, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány ellen. 

Kattintson képeinkért!
©

Újabb tüntetés a Kossuth téren

Mintegy ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren a civilek tüntetésén. A tervek szerint háromnegyed 5-kor vonulnak át a Gyurskocsi utcához, ahol a még ott tartozkodó képviselők szabadon engedését követelik.

A felszólalók szerint ellenállásra van szükség, de nem kukaborogatásra, hanem rendezett ellenállásra van szükség.

Kattinton képeinkért!
©

Tüntetni mennek a most kiengedett MSZP-sek

A Gyorskocsi utcából frissen kiengedett MSZP-sek tömegközlekedéssel átmennek a Kossuth téren négy órára tervezett demonstrációra - jelentette tudósítónk. Mesterházy Attila fordulópontnak nevezte a ma történteket és azt mondta, össze kell fognia az ellenzéknek, mert Orbán csődbe viszi az országot a következő fél évben.

Az LMP fel akarta rázni a közvéleményt

"Demonstrációnkkal fel akartuk rázni az ország közvéleményét" - olvasható az LMP délután kiadott közleményében. "Az Orbán-rendszerrel szemben konfrontatív, de erőszakmentes ellenállást hirdetünk, amelynek egyetlen fegyvere az igazságra való törekvés. Az a célunk, hogy minden honfitársunk tudomást szerezzen róla, hogy mi történik a hazánkkal. Az Orbán-rendszer nem lesz tartós, mert az igazságra való törekvés le fogja győzni. helyett: a társadalom egésze megtudja róla az igazságot" - tették hozzá.
 
A rendőri intézkedéssekkel kapcsolatban az LMP azt írja, nem vitatja azoknak a jogszerűségét, "ugyanakkor határozottan felszólítjuk a hatóságokat a demonstrálók azonnali szabadon bocsátására. Nem ezek az emberek veszélyesek a társadalomra, hanem az a hatalom, amellyel szemben így tiltakoztak."

Kiengedték Mesterházyt és Lendvait is

Kiengedtek több MSZP-s képviselőt - többek között Lendvai Ildikót és Mesterházy Attilát is - a Gyorskocsi utcai fogdából.

Orbán tényleg mellényúlt

Szijjártó Péter megerősítette, hogy Orbán Viktor valóban véletlenül szavazott nemmel a családjogi törvényre.

Név szerint szavaznak az átmeneti rendelkezésekről

Elkezdődött a név szerint szavazás az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről.

©

Igen az új választási rendszerre

A következő általános választás eredményeként 199 tagú lesz az Országgyűlés - így döntött a parlament pénteken. A vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakul, a győztes egyéni jelölt után is jár majd töredékszavazat, a határon túli magyarok pedig egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnak. A mostani 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki, a területi listák megszűnnek.

Az egyfordulós választáson az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot szerzi, függetlenül a megjelentek számától. Újdonság, hogy az egyéni választókerületben mandátumot nyerő jelölt után is jár majd töredékszavazat a győztes pártjának, az első és a második helyezett szavazatszáma közötti különbségnek megfelelő mennyiségű.

A jogszabály alapján listát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és Budapesten - minimum 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Ehhez választókerületenként ezer ajánlószelvényt kell gyűjteni.

A határon túli magyarok szavazati jogot kapnak, de a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhatnak. A nemzetiségeknek kedvezményes mandátumszerzési lehetőségét biztosítottak, ha pedig ez nem sikerülne nekik, nemzetiségi szószólót küldhetnek a parlamentbe.

1 2 3 4 5 6 7
12

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Szabadságon vannak a postások, késnek a küldemények

Szabadságon vannak a postások, késnek a küldemények

Megkóstolná az idei országtortát? Mutatjuk, hol teheti meg

Megkóstolná az idei országtortát? Mutatjuk, hol teheti meg

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták