szerző:
hvg.hu

Többek között elfogadták az egykulcsos szja-rendszert is bebetonozó stabilitási törvényt, amelynek visszavonását az Európai Bizottság elnöke is kérte - ám ezt Orbán Viktor visszautasította. Kiengedték a Gyorskocsi utcából az LMP-s képviselőket, Gyurcsány Ferencéket és az MSZP-s politikusokat, illetve a civileket is. Az LMP által szervezett délutáni demonstrációt követően sokan még a Kossuth téren maradtak, és kifütyülték az ülés lezárása után távozó kormánypárti képviselőket. Percről percre.

1 2 3 4 5 6 7
12
Sorrend megfordítása

Megszavazták a kitüntetésekről szóló törvényt is

Az Országgyűlés pénteken elfogadta az állami kitüntetésekről szóló törvényt is, amely rögzíti a Magyar Szent István Rend, a Magyar Corvin-lánc, a Magyar Becsület Rend valamint Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt kitüntetések alapítását és újraalapítását. A törvénnyel alapítandó, illetve újraalapítandó kitüntetések sorrendje egyúttal azok hierarchiáját is jelenti, "ami egyrészt azokban az érdemekben nyilvánul meg, amelyekért az egyes kitüntetéseket adományozni lehet, másrészt a kitüntetések adományozásának évi keretszámában. A jogszabály szerint a köztársasági elnök a két angyallal mint pajzstartóval ellátott, a miniszterelnök a cserfaággal és olaj ággal övezett címer használatára is jogosult lesz. A törvény - amely a Kossuth- és Széchenyi-díjakat nem érinti, 2012. január 1-én lép hatályba.

Schiffer: "a rendőri erőszak 2006-ot idézi"

Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott "rendőri erőszak 2006-ot idézi". Schiffer András pénteken a budapesti Gyorskocsi utcában megerősítette, az egyik képviselőtársuk - a korábbi információk szerint Osztolykán Ágnes - még mindig oda van láncolva az Országház autóbejáratához, viszont azok közül a képviselők közül, akiket a rendőrök elvittek, Dorosz Dávidot leszámítva mindenki szabadon engedtek.

Kordonokat építenek a Gyorskocsi utcában

Kordont építenek a Gyorskocsi és a Kacsa utcánál, ahol várhatóan nemsokára kiengedik az MSZP-s képviselők jelentős részét - jelentette tudósítónk.

Nyakon ragadták a rendőrök az LMP-seket

Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott "rendőri erőszak 2006-ot idézi"; Schiffer András pénteken a budapesti Gyorskocsi utcában azt mondta: az LMP részéről már csak Dorosz Dávid országgyűlési képviselő van az épületben.

Kattintson képeinkért!
©

Hozzátette: a rendőrségen felvették az előállítottak adatait, majd elengedték őket. A frakcióvezető sérelmezte az előállítás módját, mint mondta, egyik képviselőtársát a rendőrök durván nyakon ragadták, s ok nélkül rángatni kezdték. Sérelmezte azt is, hogy az őket képviselő ügyvédeket a rendőrök egy óránál is hosszabb ideig várakoztatták.

A Gyorskocsi utcát a fogda előtt teljesen lezárta a rendőrség, oda senkit nem engednek be. A lezárt rész előtt LMP-s képviselők, illetve az MSZP néhány képviselője is jelen van. Az MTI tudósítója ott látta Hiller Istvánt, Szanyi Tibort, illetve a szocialista párt ifjúsági szervezetének, a Societasnak a vezetőjét is.

Éjjel is a szülőnek kell gondokodnia a kiskorú gyermekéről

Az Országgyűlés pénteken elfogadta a családok védelméről szóló törvényt, amely szerint Magyarország mindenkori költségvetésének tervezésekor elsőbbséget élvez a családok támogatása, és a felelősségteljes párkapcsolatról, családi életről szóló ismeretek az alap és középfokú oktatásban egyaránt megjelennek a jövőben.

A sarkalatos jogszabály minősített többséget igénylő passzusait a képviselők 299 igen szavazattal egyhangúlag, az egyszerű többséget igénylő pontjait 298 igen és 1 nem szavazattal hagyták jóvá.

©

A törvény rögzíti, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem és tisztelet, valamint külön törvényben foglaltak szerint támogatás illeti meg. A családról kimondja a jogszabály, hogy az a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy a családbafogadó gyámság. Az állam a nemzet fennmaradását biztosító népesedési folyamatok érdekében külön törvényekben foglaltak szerint támogatja a gyermekvállalást, és segíti a szülők gyermekvállalási szándékainak megvalósulását. A törvény rögzíti a szülők és gyermekek jogait és kötelezettségeit is.

A kiskorú gyermek szülője köteles gyermeke felügyeletéről külön jogszabályban foglaltak szerint gondoskodni, amikor a gyermek éjszaka közterületen, szórakozóhelyen tartózkodik.

Újabb törvényre mondtak igent

Elfogadták a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvényt is.

Novák: választási csalásra készül a Fidesz

A jobbikos Novák Előd szerint a választási törvény, amit meg akarnak szavaztatni ma, nem más, mint egy választási csalás.

Vona: Gyurcsány lenyúlta a show-t

A Jobbik elnöke szerint bár indokolt és jogos az LMP pénteki akciója, az hiteltelen és nem az ország valódi problémáival foglalkozik.  Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc "lenyúlta a show-t", és a tüntetés akkor lett hiteltelen, amikor "a szemkilövető, hazudozó, nemzetáruló Gyurcsány megjelent az emberek között és eljátszotta, hogy ő most meg akarja védeni a demokráciát".

Kattintson képeinkért!
©

Bebotonozták az egykulcsos szja-t

A parlament pénteken sarkalatos törvényben rögzítette, hogy a személyi jövedelemadó (szja) egykulcsos. Az ország pénzügyi stabilitásáról szóló jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kell alkalmazni, addig a 2011. tavaszi konvergenciaprogramban rögzített hiányszámok szerint kell tervezni a büdzsét.

A pénzügyi stabilitási törvényt - amely eredetileg a pénzügyi stabilitás címet viselte, ám egy fideszes módosító indítvány megváltoztatta azt -  a kormánypárti frakciók támogatásával fogadta el a Ház. A Jobbik nemmel szavazott, az MSZP és az LMP képviselői nem vesznek részt az ülésen.

A jogszabály rögzíti az államadósság-csökkentés szabályait, az Államadósság-kezelő Központ jogállását, a Költségvetési Tanács szervezeti és eljárási rendjét, a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait, valamint a hitelintézeteknek nyújtható állami kölcsön szabályait. A törvény tervéről Orbán Viktor kormányfő egy május végi interjúban beszélt először, jelezve, hogy elkészítését magára osztotta.

Az államadóssággal kapcsolatban - a végül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte - törvény úgy rendelkezik, hogy a 2016-os költségvetés elkészítésénél kell először alkalmazni a jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt, amely szerint az államadósság tervezett értékének - az előző évhez viszonyított - növekedési üteme nem haladhatja meg a költségvetésben meghatározott várható infláció és a bruttó hazai termék várható reálnövekedési üteme felének a különbségét.

A stabilitási törvényt megszavazták

A levezető elnök továbbra is nagyon hadar.
1 2 3 4 5 6 7
12

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tedd le! Tedd le te! – Itt a Jófiúk hosszú előzetese

Tedd le! Tedd le te! – Itt a Jófiúk hosszú előzetese

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

A nap cukisága: tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába

A nap cukisága: tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába