szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folyik a nyomozás a köztévés éhségsztrájk ügyében a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán Nagy Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető feljelentése nyomán. A rendőrök már meghallgatták a feljelentőt. Eközben elutasították az MTVA birtokvédelmi engedélyét a sztrájkolókkal szemben.

Személyi szabadság megsértése, zaklatás, önbíráskodás, gyülekezési jog gyakorlásának akadályozása bűncselekményeinek gyanújával folytat nyomozást a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya ismeretlen tettes ellen, Nagy Navarro Balázs feljelentése nyomán. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke azután fordult a rendőrséghez, hogy a Lomnici-botrány miatt indított éhségsztrájkjukat tavaly év végén a köztévé vezetése elviselhetetlenül hangos zenével, reflektorokkal akarta ellehetetleníteni, majd az épület biztonsági őrei erőszakkal próbálták eltávolítani a tévészékház elől az éhségsztrájkolókat.

A dulakodás közben Schiffer András, az LMP akkori frakcióvezetője hívta ki a rendőröket, aminek hatására a biztonsági őrök végül békén hagyták a sztrájkolókat. Szabó Tímea, a párt képviselője egy közleményben azt írta, a guantánamói fogolytáborban alkalmaztak olyan módszereket, mint amivel a közmédia vezetése élt, emiatt az MTVA pert akart indítani rágalmazás címén, de ez végül nem történt meg.

Birtok, védelem

Mint a hvg.hu-nak Nagy Navarro Balázs elmondta, a III. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentést, innen került át az ügy a BRFK-ra. A szervezett bűnözés elleni osztály úgy került képbe, hogy a gyülekezési jog megsértése bűncselekményének gyanúja miatt kiemelt ügyként foglalkoznak a feljelentéssel. Nagy Navarro Balázst már ki is hallgatták sértett tanúként. „Majdnem négy órán át válaszoltam a kérdésekre, a rendőröket elsősorban az érdekelte, hogy erőszakkal próbáltak-e távol tartani minket a sztrájk helyszínétől” – mondta a szakszervezeti vezető, aki „több mint egy tucat tanút” nevezett még meg, akik szintén hajlandóak vallomást tenni.

Dulakodást követő rendőri intézkedés tavaly év végén a köztévénél: nyomoz a BRFK
©

Nagy Navarro Balázs szerint egyébként a feljelentésben foglaltak mellett még a lopás gyanúja is felmerül az MTVA-val szemben, ugyanis ő és Szávuly Aranka – a sztrájk másik fő szervezője – december 27-e óta nem tudják elhozni a tévé épületéből személyes holmijukat, mert nem engedik be őket. Nagy Navarro Balázsnak például a laptopja is ott van még.

Szintén az éhségsztrájkhoz kapcsolódó, jogi vonatkozású fejlemény, hogy a III. kerületi jegyző mind az MTVA, mind a tévészékház épületének tulajdonosának birtokvédelmi kérelmét elutasította. Az MTVA azért szerette volna, ha Nagy Navarro Balázzsal, Szávuly Arankával és Kembe Sorel-Arturral szemben birtokvédelmet kap, hogy az érintettek ne sztrájkolhassanak az épület előtt.

„Nem csak velünk, hanem még a szimpatizánsokkal szemben is szerették volna ezt elérni, de őket nem tudták megnevezni, ismeretlen személy ellen pedig nem lehet birtokvédelmet kérni, így elutasították a kérést” – mondta Nagy Navarro Balázs. A székháztulajdonos társaság kérelmét pedig arra hivatkozva utasította el a jegyző, hogy ez a bérlő kompetenciája lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A KDNP elítéli az éhségsztrájkolók támogatását

A KDNP szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületénél éhségsztrájkolók ellenzéki támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen nyomásgyakorlás a közmédiára.

MTI Itthon

Ombudsmanhoz fordul az MSZP az éhségsztrájkolók miatt

Mesterházy Attila levélben kéri Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát: fontolja meg annak vizsgálatát, hogy történt-e olyan munkáltatói vagy hatósági intézkedés, amely sértette a Magyar Televízió épülete előtt éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetők alapvető jogait.

hvg.hu Itthon

Mozgalmat alapítanak az éhségsztrájkolók

December 31-én a Kossuth térre várják azokat, akik csatlakoznának a Tiszta kezek elnevezésű mozgalmukhoz. Az éhségsztrájkot a szakszervezeti vezetők nem adják fel, és megteszik a második büntetőfeljelentést is a csütörtök hajnali incidens miatt.

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Vajna Tímea barátnője és Rogán Antal körei is az uniós programokat dicsérik egy 11 milliárdos projektben

Vajna Tímea barátnője és Rogán Antal körei is az uniós programokat dicsérik egy 11 milliárdos projektben

Újabb drágulás? Téliesítik a Dagályt a Duna Aréna miatt

Újabb drágulás? Téliesítik a Dagályt a Duna Aréna miatt

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe