szerző:
Iványos Judit
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Éleződik a feszültség a helyi lakosság és az üdülők között Balatonkenesén. Az önkormányzat a múlt csütörtökön kerített el egy 200 méteres szabad partszakaszt, hogy ott fizetős strandot alakítson ki. Az üdülni vágyókat felháborította a korábban hallgatólagos alapon működő, „féllegális” fürdőhely megszűnése. A polgármester elismerte, hogy hibát követett el azzal, hogy nem vonta be a civileket az egyeztetésbe.

A hvg.hu riporterének szeme láttára alakult ki csaknem tettlegességig fajuló szóváltás egy üdülőtelek-tulajdonos és egy helyi lakos között Balatonkenesén a hétvégén lezárt partszakasz miatt. Az önkormányzat döntése egymásnak ugrasztotta a helyieket és az üdülő-tulajdonosokat. A hvg.hu stábja szemtanúja volt az erőteljes szóváltásnak egy helybeli és egy üdülő férfi között, majdnem verekedésbe torkollott a vita. A kenesei lakos szerint a partszakaszt jogában áll elzárni a fürdőzők elől az önkormányzatnak, mivel balesetveszélyes.

A telektulajdonos ezzel szemben azt mondta, hogy a helyiek csak újabb pénzeket próbálnak kisajtolni az üdülőkből, amellett, hogy a keneseiek „egyébként sem fürdenek a Balatonban”, továbbá az üdülőknek már így is kötelességük helyi adót fizetni. A szóváltás veszekedésbe torkollott: az nyaraló folyamatosan szidalmazta a helyi lakost, többször elmondta, hogy „persze ön csak egy idevalósi”, mire vitapartnere azzal fenyegetőzött, hogy beledobja a telektulajdonos kerékpárját a vízbe - lásd. videónkban:

Nem használt a tiltás

Tömör István, Balatonkenese fideszes polgármestere elmondta, hogy az érintett, bejáró nélküli partszakaszra, amely hivatalosan közpark, kihelyezték a "Fürödni tilos!" táblát, ám sokan mégis fürdőzésre használták, ami már balesethez is vezetett. Az utóbbi időben több panasz is érkezett emiatt hozzájuk, ezért döntött úgy a testület, hogy lekerítik a mintegy 200 méter hosszú, 10-25 méter szélességű parti sávot, majd strandnyitási engedélyt kérnek. Ő abban reménykedik, hogy egy-két héten belül megtörténik a vízminőség-vizsgálat, fogadnak vízi mentőt, elhelyeznek egy strandlejárót, és fizetős strandként megnyithat ez a partszakasz is. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy nem bevételszerzés céljából létesítenek a már meglévő fizetős strandjuk közvetlen szomszédságában egy másikat, illetve hosszabbítják meg annak a területét, hanem kifejezetten a balesetmegelőzés miatt. Strandbelépőt azért fognak szedni, hogy némileg egyensúlyozzák a szakasz fürdőhellyé alakításának költségeit.

A képre kattintva megnézheti galériánkat

Csendélet Kenesén, drótkerítéssel, tiltó táblával
©

Az üdülők arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy az önkormányzat működtet ugyan egy szabadstrandot egy kilométerre a lezárt partszakasztól, ám ez nagyon kicsi, körülbelül 5-10 méter széles és egyetlen stég áll a fürdőzők rendelkezésére. A nyaralók pozitív lépésnek tartják, hogy homokossá tette a városvezetés a strandot, de egyáltalán nem elégedettek a nem fizetős szakasz méretével. Több strandoló elmondta, hogy a hétvégén csak tömött sorokban tudtak csak bemenni a Balatonba, a parton nem volt elegendő hely pihenésre, sportolásra. A fizetős strandot a fürdőzők alig használják, a felnőtt jegy 550, a diák és nyugdíjas jegy 350 forint a balatonkenesei Vak Bottyán strandra. Az üdülők nagy része fel van háborodva a partszakasz lezárása miatt, többen azt hangsúlyozták, hogy nem szeretnének fizetni a strandolásért.

Egy telektulajdonos elmondta nekünk, hogy nem tudja hol bevinni a vitorlását a vízbe, mások arra panaszkodtak, hogy nem tudnak kiülni az esti naplementébe hattyúkat etetni a lekerítés óta. Az nyaralók szerint, nem fogadható el az önkormányzat azon indoklása, hogy rossz a víz minőség az érintett szakaszon, mivel a fizetős strandon sokkal rosszabbak az állapotok – a Balaton alja hínáros, több helyen köves a talaj vagy az iszap mély és besüpped. Egy parti étteremtulajdonosa azt nehezményezte, hogy amióta lezárták a szakaszt, nincs forgalom a vendéglátóegységben. Az intézkedés hatására a civilek tiltakozásként a kormányhivatalhoz fordultak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, és fórumot hívnak össze a település képviselő-testületének meghívásával.

A polgármester elismerte, hogy hibázott

A kenesei polgármester elismerte, hogy hibát követett el azzal, hogy zárt körben tartotta az egyezkedéseket a partszakasz lezárásáról és nem hívta meg a civileket a megbeszélésre. Ugyanakkor elmondta, hogy aggályosnak tartja néhány üdülő férfi viselkedését, akik polgári engedetlenségre hivatkozva kidöntötték a póznákat és bementek a vízbe az érintett partszakaszon. Amikor az önkormányzat által fizetett őrző-védő cég biztonsági alkalmazottja megpróbált fellépni ellenük, kicsavarták a kezét, amit később be kellett gipszelni.

Tömör Imre végezetül elmondta, hogy nem szeretnék szabadstranddá változtatni az egész partot Kenesén. Ezzel szemben az üdülők és telektulajdonosok a Balaton törvényre hivatkozva azt hangsúlyozzák, hogy joguk lenne jóval nagyobb arányban igénybe venni a partszakaszt.  A jogszabály a belterületi partszakasz harminc százalékában határozta meg minden településen a szabadon elérhető parti sávot. A vita még nem zárult le a kerítés körül, a civilek azt remélik, hogy elérnek valami változást a szombati fórumon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Elektromos autóval elérhető a Balaton

Siófok, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred valamint Székesfehérvár is feliratkozott az E.On hazai elektromos kúthálózatára, így mától elektromos autóval is elérhető a Balaton.

MTI Itthon

Nem tetszik a civileknek, hogy fizetős lett egy balatonkenesei partszakasz

Visszakövetelik az önkormányzat által elkerített partszakaszt helyi civilek Balatonkenesén. A területen ezen a nyáron fizetős strand működne, de a polgármester azt ígéri, hogy az ősszel eltávolítják a kerítést, parkosítanak, s azt követően ismét közparkként és sétányként funkcionálhat a parti sáv.

MTI Ingatlan

Visszakövetelik az elkerített partszakaszt Balatonkenesén

A vitatott területen ezen a nyáron fizetős strand működne, de a polgármester azt ígéri, hogy az ősszel eltávolítják a kerítést, parkosítanak, s azt követően ismét közparkként és sétányként funkcionálhat a parti sáv. A civilek tiltakoznak.

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Megállította az olasz jobboldal a gendertörvényt

Megállította az olasz jobboldal a gendertörvényt

Halálos baleset történt Heves megyében, teljes az útzár

Halálos baleset történt Heves megyében, teljes az útzár