szerző:
hvg.hu

Háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés. Hétfőn egyebek mellett az előzetes választási regisztrációról szóló törvényjavaslat és a gazdasági stabilitásról szóló törvény módosítása is terítékre kerül. Kövesse percről percre a hvg.hu-n, mit csinál a politikai elit hétfő délután a Kossuth téren.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Lezsák és Lakitelek

Lezsák Sándor a 25 évvel ezelőtti lakiteleki találkozóra emlékszik, ami a saját házának udvarában volt és ahol megalakult az MDF.

Halász János a kormányzati munkát fényezi

Az államtitkár arról beszél, mennyi családbarát intézkedést hozott a kormány.

Harrach Péter a múltba réved

Harrach Péter (KDNP) kicsit el akar rugaszkodni a napi politikai témáktól, ezért a felszólalásában egy múlt századi eseményre emlékezik: 1951-ben ezen a napon robbantotta fel Rákosi Mátyás az egyik budapesti templomot, de ugyanezen a napon lépték át a határt a szovjet csapatok, igaz, pár évvel korábban. "Ma is vannak templomrobbantások, lelki értelemben" - mondta.

Rétvári: az MSZP a választóktól fél

Az, hogy milyen az egypárti parlament, az MSZP tudja csak - reagált a fideszes Rétvári Bence Molnár Zsolt szavaira. Szerinte az MSZP nem a választási törvénytől, hanem a választóktól fél, az előzetes regisztráció pedig nem hungarikum, külföldön is létezik ez az intézmény. Rétvári szerint a választási regisztráció tudatosságra neveli a választókat. Mint mondta, az MSZP régen azért reklamált, mert sok kopogtatócédulát akart a Fidesz, most pedig azért, mert a korábbinál kevesebbet.

Molnár Zsolt: Bakuba tartunk

Az MSZP-s Molnár Zsolt a választási eljárásról szóló törvényről szólva elmondta, a szocialisták nem azért nem támogatják azt, mert attól tartanak, hogy akkor lehetetlen lenne leváltani a Fideszt. Az előzetes regisztrációt egy "szégyenteljes hungarikumnak" nevezte. "Sok jelölt, választók nélkül, fideszes szavazógépekkel" - foglalta össze a Fidesz által javasolt rendszert Molnár. A politikus szerint a Fidesz a jogállamra sújt le ezzel a rendszerrel, éppúgy, mint az azeri baltás gyilkos az örmény lakótársára. "Bakuba tartunk" - jelentette ki. "Elágazáshoz érkezett a demokrácia" - mondta, de aztán letelt az ideje.

Cséfalvay: mindenhol vannak munkanélküliek

Cséfalvay Zoltán államtitkár - Szél Bernadett felszólalására reagálva - azt mondta, a munkanélküliség össztársadalmi probléma Európában, ahol összesen 25 millió munkanélküli van. Szerinte Magyarországon az az alapprobléma, hogy van egy félmilliós kör, amelyik régóta kiszakadt a munkaerőpiacról, s vannak olyan területek, ahol hiány van a munkaerőből. Az államtitkár az Indexet idézi, amely szerint nőtt a foglalkoztatás Magyarországon. "Direkt hivatkoztam egy olyan forrásra, amely nem kormányzati statisztikát akar megerősíteni" - mondta.

Szél Bernadett a jóléti államról tart kiselőadást

Az LMP-s Szél Bernadett Orbán Viktor azon kijelentését bírálta, miszerint a jóléti társadalmat a munka alapú társadalomnak kell felváltania. Szél szerint Orbán félreértelmezi a jóléti állam fogalmát, merthogy az éppen munkára ösztönöz, több ember van jelen a munkaerőpiacon, a központban pedig a foglalkoztatáspolitika áll.

Varga: még nincs is IMF-megállapodás

A fideszes Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerint Vona eltévedt a részletekben, s egyelőre még nincs IMF-megállapodás. Ennek szerinte az az oka, hogy Magyarországnak másfajta megállapodásra van szüksége, mint amit 2008-ban a szocialista kormány kötött. Varga azt állítja, hiába akarja majd az IMF, hogy a gyermekek után járó kedvezményeket kivezessék a rendszerből, azt nem fogják megcsinálni, de a bankoknak sem fognak kedvezni.

Vona: a Fidesz és az MSZP az IMF fedőszerve

A jobbikos Vona Gábor az első felszólaló. Szerinte a kormánynak végre vállalnia kell a felelősséget azért, hogy "itt van az IMF a nyakunkon" és az Európai Unió "el fogja nyelni Magyarországot". Vona a kormány gazdaságpolitikáját bírálja, de arról is beszél, hogy a kormány nem támogatta a Simicska-Nyerges vizsgálóbizottság felállítását. Igaz, megköszönte Ángyán Józsefnek azt, hogy a bizottságra igennel szavazott, Kósa Lajosnak a tartózkodást, Navracsics Tibornak pedig azt, hogy nem nyomott gombot. Vona szerint hamis közbeszédet folytat a kormány a gazdaságról, a költségvetés pedig omladozik. Arról is beszélt, hogy az MSZP és a Fidesz is az "IMF fedőszerve", de a Jobbik elutasítja az IMF-megállapodást.

Szekeres Imre a kispénzűeket félti

"Ez lenne az Európa legversenyképesebb adórendszere felé vezető út?" - teszi majd fel a kérdést az MSZP-s Veres János egykori pénzügyminiszter interpellációja során, de a bennfentesek tudják, hogy a szocialista politikus ezt csak amolyan költői kérdésnek szánja. A jobbikos Varga Géza az őstermelőkért, az LMP-sek a paksi atomerőmű biztonságáért, az MSZP-s Szekeres Imre a kispénzű emberekért, a jobbikos Lenhardt Balázs a Hunvald-vagyon, párttársa pedig a fejlesztési miniszternek adott tanácsok sikertelensége miatt aggódik. De lesznek pozitív hozzáállású képviselők is, méghozzá a Fidesz és a KDNP padsoraiból.
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Mostantól még rövidebb szakaszon jár a 4-6-os villamos

Mostantól még rövidebb szakaszon jár a 4-6-os villamos

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert