szerző:
hvg.hu

Szeptember 30-án Dunaföldváron, október 7-én vasárnap Sopronban maradt le a fideszes jelölt az időközi választásokon. A következő napok vitája arról szól, hogy a kis létszámú szavazókörzetek képesek-e trendforduló jelezni.

"Győztünk Sopronban is!!! Gratulálok Varga Gyulának és kampánycsapatának! 623 szavazattal nyert Varga Gyula az MSZP jelöltje, a 460 szavazatot kapott FIDESZ jelölttel szemben. Hajra MSZP! :-)" - így ünnepli Mesterházy Attila a Facebookon a hírt, ami szerint pártja másodszor is időközi választást nyert, ezúttal Sopron 12. választókerületében. Az MTI tudósítása szerint (jegyzőre hivatkozva) Varga Gyula 631 szavazatot kapott, ami a voksok 45,99 százaléka. A második helyen Táp Lászlóné (Fidesz-KDNP) végzett 460 szavazattal (33,53 százalék), a harmadik Gőbl György (Jobbik) lett 178 szavazattal (12,97 százalék). Uzoni Pál (Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület) 70, Szakács Gyula (LMP) 33 szavazatot kapott. Az előbbi az érvényes voksok 5,1, az utóbbi pedig 2,41 százaléka.

A szocialisták úgy készültek a választásra, hogy amennyiben nyernek, azt mindenképpen fegyvertényként könyvelhetik el. Szeptember 30-án ugyanis Dunaföldváron már lemaradt a fideszes jelölt. Az MSZP támogatásával indult Varga Gyula azonban nem párttag, hanem "baloldali érzelmű, hithű, gyakorló katolikus", ahogy a hvg.hu-nak nyilatkozta. Varga mindenképpen a személyes kapcsolatot tartja a kampány legfontosabb eszközének, ami abban segít, hogy a jelölt "keresi meg az embereket, és nem fordítva".

Dr. Molnár Zsolt, a szocialista parlamenti frakció tagja és a MSZP időközi választásokért felelős kampányfőnöke szerint az időközi választások eredményei, még ha ilyen kis létszámú is az érintett választókörzet, mindenképpen reprezentatívabbak az eredmények, mint a közvéleménykutatások. Ugyanakkor "nem szabad alábecsülni a Fidesz mozgósítási képességeit és meggyőző erejét" nyilatkozta a hvg.hu-nak, hiszen még "egy ilyen kormányzati teljesítmény mellett is képesek voltak 460 szavazatot összegyűjteni." Molnár bizakodó, és azt gondolja, hogy még ha a "parlamentet keresztül is erőltetik a választási törvényt", az új rendszerben is győzni tudnak egy ennyire erős kormányváltó hangulatban. "Ez csak adminisztratív teher, a legnagyobb feladat a választók meggyőzése, hogyregisztráljanak."

Mesterházy személyesen is kivette a részét a kampányból, szeretett volna a helyi sajtóban is megjelenni, és éppen ehhez kötődik a választás előkészületei idején a kötelező média kakaskodás. A szocialisták sérelmezik, hogy bár hetekkel előtte jelezték a városi tévéknek szereplési szándékukat, nem kaptak lehetőséget. Ezzel szemben Boronkay Gusztáv, a Pulzus TV ügyvezetője azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy csak néhány nappal a kampányzárás előtt kaptak értesítést arról, hogy Mesterházy Attila nyilatkozna. A Sopron TV ügyvezeteője, Hajnal Sándor pedig azt állítja, hogy minden jelölt egyenlően élhetett a 10-10 perces megszólalási jogával, ezt a szocialisták is megtették.

A Fidesz honlapja október 7-én este 21:30-kor még nem foglalkozott a soproni eredményekkel. A Leghűségesebb Városban zajló kampányról az utolsó információ egy október 6-i bejegyzés, ahol Mesterházy "botránypolitizálásról" tesznek említést. Abdai Géza alpolgármestert idézik, aki szerint a mindenki egyenlő felületet kapott a városi médiumokban, az erre vonatkozó megegyezést "mindenki betartotta, senki sem vitatta, és mindezt most Mesterházy akarta felrúgni a kampány végén az MSZP javára akkor, amikor a többiek már nem tudnak reagálni."

Az időközi választásra azért került sor, mert Rádonyi László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő május 11-én elfogadta a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatói posztját, és az összeférhetetlenség nyomán inkább részvénytársaság mellett döntött.

Sopron 12-es egyéni választókerülete a Baross utat, Ágfalvi út lakóparkot, Bánfalvának a Rák patak és az Ágfalvi úti lakópark közötti részét, Kutyahegyet, Újhegyet, Brennbergbánya településrészeket, Újhermes, Óhermes, Görbehalom településeket foglalja magába – áll a város honlapján. Ezen belül - szintén atv.hu értesülései szerint - három szavazókörből az MSZP kapta a legtöbb szavazatot, a negyedikben a Fidesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt