szerző:
hvg.hu

Ma is dolgozniuk kell a politikusoknak: az Országgyűlés hétfőn szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Hoffmann pártja is megszólalt a halasztásról

Michl József KDNP-sként erősített rá államtitkára szavaira, mint mondta, nem normális, hogy a pedagógusok többsége másodállást kénytelen vállalni, de komoly indoka van a késlekedésnek: a több éve tartó gazdasági válság az ok, ami miatt nem lehet hosszabb távra tervezni, a válságban a biztosnak látszó is bizonytalan. De "nem az oktatás megújítása akadt meg", csak a rá szánt pénzek kerültek ideiglenesen veszélybe, miközben 500 milliárd adót nem szednek be.

Hoffmann Rózsa: nincs dráma az oktatásban, csak baj - az MSZP miatt

Hoffmann Rózsa válaszában azt mondta, "nincs dráma" az oktatásban, "baj van éppen elég", de ezt az MSZP okozta, és a nemzetközi válság. Az államtitkár szerint a szakszervezetek minden állítását megcáfolták. November 1-re felállhatnak a tankerületek, és ezek végzik majd el a megfelelő munkát, az önkormányzatoknak pedig "illene követni a rendelkezéseket", de a többségük tudja is. Az életpályamodellről azt mondta, az kétoldalú, egyrészt áll az oktatás színvonalának emeléséből, a másik a béremelésből. "Évtizedek óta nem történt meg, hogy egy ilyen változást törvénybe iktattak, most ez megvolt, a költségvetésben is betervezték az erre szánt összeget." Mint mondta, ő azon dolgozik, hogy egyszerre megtörténjen a két elem bevezetése, ezen dolgozik.

Hiller: káosz és elkeseredettség az oktatásban

Hiller István volt oktatási miniszter a közoktatás helyzetéről szólt először. Mint mondta, a pedagógus szakszervezetek levelet írtak a képviselőknek, azt szeretnék, hogy parlamenti vitanap foglalkozzanak az oktatással. Ez még azelőtt volt, hogy befagyasztották a pedagógus-életpályaprogramot. Az államosításról még semmit nem lehet tudni, a kötelező óraszámot viszont megemelték, az egész napos iskolát úgy vezetik be, hogy csak kötelező napközi lesz belőle. Minderre a kormánypárti képviselők csak annyit mondtak, hogy de majd bevezetik a pedagógus-életpályamodellt. 2011. november 29-én Hoffmann Rózsa azt mondta, a szakmai és a financiális oldal együtt jár, az egyik nem lehet a másik nélkül. Hiller szerint Hoffmann Rózsa az utolsó pillanatig tagadta a modell bevezetésének elhalasztását, nem tudott a döntésről, ezért le kellene mondania, de ez "túl egyszerű lenne", most már "vigye végig az egészet", nekik fontosabb a szféra helyzete. "A végjáték elkezdődött" - mondta.

Még ebédelnek a képviselők?

Nagyon foghíjas a Ház, a padsorokban alig több mint a képviselők fele ül, 202 honatya szavazott Lengyel Szilvia mandátumigazolására.

Új képviselőt köszöntenek

Kukorelly Endre LMP-s képviselő lemondása után Lengyel Szilvia foglalja el a helyét az LMP-frakcióban. A képviselőnő letette az esküt.

110 éves az Országgyűlés

Éppen 110 éve, ezen a napon tartotta első ülését az Országgyűlés a parlament mai épületében. Kövér László emlékezésében kiemelte, hogy az épület annak idején tisztán magyar erőforrásból, magyar alapanyagokból épült.

A bírók nyugdíjazásáról este tárgyalnak

A képviselők várhatóan a késő esti órákban értékelhetik azokat a módosító indítványokat, amelyek a bírák nyugdíjkorhatárának változtatását indítványozó előterjesztésekhez érkeztek. Navracsics Tibor azt követően javasolta 65 évre emelni a bírák nyugdíjkorhatárát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, 62 éves korhatárt tartalmazó törvényi rendelkezéseket.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra. A részletes vitában várhatóan szóba kerül az alkotmányügyi bizottság azon javaslata is, amely hathavi átlagilletményüknek megfelelő kártérítésre jogosítaná a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírákat, függetlenül attól, hogy felmentésük miatt bírósághoz fordultak-e.

Lengyel eskü lesz

Bár a Békemeneten voltak lengyelek, most mégsem lengyelek tesznek esküt a magyar parlamentben, hanem az LMP-s Lengyel Szilvia tesz majd képviselői esküt. Ő váltja ugyanis Kukorelly Endrét az LMP-frakcióban. Az ilyenkor megszokott interpellációs blokk után megválaszthatják az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek védelmét ellátó helyettesét. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt Szabó Marcelről.

1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Férfitúlsúly a zeneiparban – mondja Emily Eavis, Glastonbury szervezője

Férfitúlsúly a zeneiparban – mondja Emily Eavis, Glastonbury szervezője

Tarlós: Tiborcz-adót nem lehet kivetni

Tarlós: Tiborcz-adót nem lehet kivetni

Így éltem és utazgattam hat éven át egy nemzetközi körözés alatt álló személyivel

Így éltem és utazgattam hat éven át egy nemzetközi körözés alatt álló személyivel

Már majdnem 50 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson

Már majdnem 50 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson

Kurz hajlandó lenne újra koalícióra lépni a szélsőjobboldallal

Kurz hajlandó lenne újra koalícióra lépni a szélsőjobboldallal

Visszaszólt Kovács Zoltán a CEU elüldözéséről beszélő Alex Sorosnak

Visszaszólt Kovács Zoltán a CEU elüldözéséről beszélő Alex Sorosnak