Kossuth tér visszatér! - Parlamenti percről percre
percről percre

Kossuth tér visszatér! - Parlamenti percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ma is dolgozniuk kell a politikusoknak: az Országgyűlés hétfőn szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Hoffmann pártja is megszólalt a halasztásról

Michl József KDNP-sként erősített rá államtitkára szavaira, mint mondta, nem normális, hogy a pedagógusok többsége másodállást kénytelen vállalni, de komoly indoka van a késlekedésnek: a több éve tartó gazdasági válság az ok, ami miatt nem lehet hosszabb távra tervezni, a válságban a biztosnak látszó is bizonytalan. De "nem az oktatás megújítása akadt meg", csak a rá szánt pénzek kerültek ideiglenesen veszélybe, miközben 500 milliárd adót nem szednek be.

Hoffmann Rózsa: nincs dráma az oktatásban, csak baj - az MSZP miatt

Hoffmann Rózsa válaszában azt mondta, "nincs dráma" az oktatásban, "baj van éppen elég", de ezt az MSZP okozta, és a nemzetközi válság. Az államtitkár szerint a szakszervezetek minden állítását megcáfolták. November 1-re felállhatnak a tankerületek, és ezek végzik majd el a megfelelő munkát, az önkormányzatoknak pedig "illene követni a rendelkezéseket", de a többségük tudja is. Az életpályamodellről azt mondta, az kétoldalú, egyrészt áll az oktatás színvonalának emeléséből, a másik a béremelésből. "Évtizedek óta nem történt meg, hogy egy ilyen változást törvénybe iktattak, most ez megvolt, a költségvetésben is betervezték az erre szánt összeget." Mint mondta, ő azon dolgozik, hogy egyszerre megtörténjen a két elem bevezetése, ezen dolgozik.

Hiller: káosz és elkeseredettség az oktatásban

Hiller István volt oktatási miniszter a közoktatás helyzetéről szólt először. Mint mondta, a pedagógus szakszervezetek levelet írtak a képviselőknek, azt szeretnék, hogy parlamenti vitanap foglalkozzanak az oktatással. Ez még azelőtt volt, hogy befagyasztották a pedagógus-életpályaprogramot. Az államosításról még semmit nem lehet tudni, a kötelező óraszámot viszont megemelték, az egész napos iskolát úgy vezetik be, hogy csak kötelező napközi lesz belőle. Minderre a kormánypárti képviselők csak annyit mondtak, hogy de majd bevezetik a pedagógus-életpályamodellt. 2011. november 29-én Hoffmann Rózsa azt mondta, a szakmai és a financiális oldal együtt jár, az egyik nem lehet a másik nélkül. Hiller szerint Hoffmann Rózsa az utolsó pillanatig tagadta a modell bevezetésének elhalasztását, nem tudott a döntésről, ezért le kellene mondania, de ez "túl egyszerű lenne", most már "vigye végig az egészet", nekik fontosabb a szféra helyzete. "A végjáték elkezdődött" - mondta.

Még ebédelnek a képviselők?

Nagyon foghíjas a Ház, a padsorokban alig több mint a képviselők fele ül, 202 honatya szavazott Lengyel Szilvia mandátumigazolására.

Új képviselőt köszöntenek

Kukorelly Endre LMP-s képviselő lemondása után Lengyel Szilvia foglalja el a helyét az LMP-frakcióban. A képviselőnő letette az esküt.

110 éves az Országgyűlés

Éppen 110 éve, ezen a napon tartotta első ülését az Országgyűlés a parlament mai épületében. Kövér László emlékezésében kiemelte, hogy az épület annak idején tisztán magyar erőforrásból, magyar alapanyagokból épült.

A bírók nyugdíjazásáról este tárgyalnak

A képviselők várhatóan a késő esti órákban értékelhetik azokat a módosító indítványokat, amelyek a bírák nyugdíjkorhatárának változtatását indítványozó előterjesztésekhez érkeztek. Navracsics Tibor azt követően javasolta 65 évre emelni a bírák nyugdíjkorhatárát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, 62 éves korhatárt tartalmazó törvényi rendelkezéseket.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra. A részletes vitában várhatóan szóba kerül az alkotmányügyi bizottság azon javaslata is, amely hathavi átlagilletményüknek megfelelő kártérítésre jogosítaná a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírákat, függetlenül attól, hogy felmentésük miatt bírósághoz fordultak-e.

Lengyel eskü lesz

Bár a Békemeneten voltak lengyelek, most mégsem lengyelek tesznek esküt a magyar parlamentben, hanem az LMP-s Lengyel Szilvia tesz majd képviselői esküt. Ő váltja ugyanis Kukorelly Endrét az LMP-frakcióban. Az ilyenkor megszokott interpellációs blokk után megválaszthatják az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek védelmét ellátó helyettesét. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt Szabó Marcelről.

1 2 3 4