szerző:
hvg.hu

A sztrájk árnyékában tart vitanapot az Országgyűlés az oktatás államosításáról. Pokorni Zoltán szerint nem lett volna szükség ilyen drasztikus lépésére, a Fidesz szakpolitikusa szerint téves lenne egy kaptafára nevelni a gyerekeket. Hiller István azt mondta, hatalmas káoszt okoz a január 1-től életbe lépő új oktatási rendszer.

1 2
Sorrend megfordítása

Pokorni odaszúrt az oktatási kormányzatnak

Veszélyes minden olyan lépés, ami egyfajta masszív egészként tekintene a gyerekekre. Mint mondta, minden gyerek más és más, nem szabad egy kaptafára tanítani a gyerekeket. Nem szabad szerinte megmondani, ki hogyan akar tanulni, milyen nyelvvel akar kezdeni.

Pokorni: szükség van a diplomásokra

Ebben a nehéz időszakban is fel kell néha szegni a fejünket, hogy megvizsgáljuk, jó célokat követünk - mondta Pokorni Zoltán. A Fidesz oktatási szakpolitikusa szerint sokat hallani azt az érvet, hogy kevés a vízvezeték-szerelő, és inkább rájuk, nem a sok munkanélküli diplomásra lenne szükség.

Ezzel az állítással azonban Pokorni szerint sok a gond. Egyrészt a fiataloktól nem várhatjuk ezt, ezek a szakmák alulfizetettek, ráadásul a szülők arra törekednek, hogy gyermekük magasabb képzést szerezzen. Akik taníttatják gyerekeiket, azoknak van igaza - közölte. A politikus szerint minden statisztika azt mutatja, szükség van a diplomásokra.

Pokorni kezd

Pokorni Zoltán kezdi meg a vezérszónokok felszólalását.

Hoffmann számít a tanárokra

A pedagógusok helyzete nagyot romlott - ismerte el Hoffmann Rózsa, hozzátéve, hogy nagyon nagy szükség van elégedett pedagógusokra az oktatás átalakításához.

A béremelésről azt mondta, vannak olyan nyilatkozatok, amelyek még bíznak abban, hogy nem csúszik a beígért béremelés.

A természettudomány lesz a kitörési pont

Hoffmann Rózsa úgy tűnik, felismerte a középiskola és az egyetem közötti összefüggést. Mint mondta, a közoktatásban megváltozik a természettudományok tanítása, azaz az általános iskolában például több lesz a kísérlet. Erre szerinte azért van szükség, mert hiába emelik az államilag támogatott egyetemi férőhelyek számát, ha a tanulóknak hiányos arról az ismerete.

Tisztességes gyerekek építik majd a társadalmat

Hoffmann szerint az oktatás távlati célja, hogy olyan fiatalokat neveljen, akik a tisztességes munkára épülő társadalmat építik majd.

Az oktatás nem szolgáltatás

Mint mondta a nevelés az alaptörvényen túl, számos törvényben megjelenik. Ez Hoffmann szerint azért fontos, mert a gyerekek eltévelyedtek a "média világa miatt". Hoffmann szerint ráadásul mostantól az oktatás nem pénzért vehető szolgáltatás lesz, hanem egyfajta közszolgálat. Azaz az egyén boldogulása egybecseng a közösség érdekével.

Hoffmann egyelőre nyugodt

Az oktatási államtitkár egyelőre szorgosan olvassa fel a beszédét, amely arról szól, hogy a kormány magas színvonalú oktatást fog biztosítani.

Az oktatási államtitkárság szerint ugyanis a gyerekek közötti különbség nem csökkent, azaz még mindig számít, melyik gyerek hova születik. Az iskolarendszer egysége komoly repedéseket mutatott - mondta. A jövő évi átállástól egységességet vár Hoffmann.

Hoffmann: minden a gyerekekért van

Az önkormányzatok adóssága miatt kell az iskolákat államosítani - nagyjából így summázható a kormány álláspontja, hogy miért veszi át az állam az iskolákat. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felszólalásában azt mondta, a köznevelési törvény a gyerekekért van.

2008-ban történt az a változás, ami jelentős mértékben rontotta az iskolák helyzetét, mivel az akkori kormány 33 milliárdot kivont az oktatásból. Ehhez képest Hoffmann szerint az Orbán-kormány valamennyire tudta növelni.

A sztrájk árnyékában

Az MSZP kezdeményezte, de a Jobbik és az LMP is támogatta a politikai vitanapot. Mesterházy Attila indítványában a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontjára emlékeztetett, amely szerint a köznevelés rendszerének átalakítása nincs megfelelően előkészítve, valamint arra, hogy az érdekképviselet az ország érdekeivel ellentétesnek tartja az iskolák szakmai önállóságának radikális csorbítását, a gazdálkodási jogosítványok elvonását, a szakképzés átalakítását, a tankötelezettség idejének csökkentését, az intézményrendszer állami fenntartásba vételét és a helyi önkormányzatok kiszorítását a fenntartói feladatokból.
1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabadságon vannak a postások, késnek a küldemények

Szabadságon vannak a postások, késnek a küldemények

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár