szerző:
hvg.hu

Már a középiskolások is megmozdultak a felsőoktatási keretszámok ellen, csütörtökön az ország több középiskolájában is ülősztrájkba kezdtek a diákok. Délutánra több megmozdulást is hirdettek.

Csütörtök reggel az ország több középiskolájában is sztrájkba kezdtek a gimnazisták: Pécsen a Leőwey Klára Gimnáziumban mintegy négyszáz diák kezdett ülősztrájkolni, Budapesten pedig többek között a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Közgazdasági Politechnikum tanulói is hasonló módon tiltakoztak a felsőoktatási keretszámok csökkentése, a felsőoktatási reform és a tandíj ellen. Győrben, Szombathelyen, Komlón, Hatvanban és Nagykanizsán is vannak akciók. A tanárok a legtöbb helyen kiálltak a diákok mellett és támogatják a megmozdulásokat.

Csütörtökön délutánra Pécsen és Budapesten, a Széll Kálmán téren is tiltakozó akciók voltak, Békéscsabán pedig Hoffmann Rózsával "hócsatáztak", aki egyébként Kecskemétre utazott ma, ahol szintén flashmobbal készültek.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerda este azt mondta, a kormány még nem döntött a keretszámokról, de csütörtökön sajtótájékoztatón több bejelentés is várható.

1 2 3 4 5 6 7 8
Sorrend megfordítása

Hétfőn folytatják a tüntetéseket

A diáktüntetések csütörtök estére mindegyik városban véget értek. Több helyen, így például Pécsen és Budapesten a szervezők arra készülnek, hogy hétfőn folytatják a tiltakozást a 2013-ra tervezett felsőoktatási keretszámok ellen. A hvg.hu percről perce tudósítását mára ezzel befejezzük.

"Hócsata" Békéscsabán

Körülbelül 120 diák demonstrált Békéscsabán - számolt be a beol.hu. A fiatalok a kormányhivatal épülete előtt gyülekeztek, ahol Hoffmann Rózsa előadást tartott. "Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra! Hervadt Rózsa ki kell dobni hej, hej! Mi is itt vagyunk!" - ezekkel a rigmusokkal igyekeztek felhívni ottlétükre a bent tanácskozók figyelmét a diákok, akik végül nem tudtak találkozni az államtitkárral.

Rózsát törtek Kecskeméten

Kecskemétre látogatott csütörtök este Hoffmann Rózsa. A baon.hu tudósítása szerint az államtitkárt rengeteg diák várta, akik a kezükben lévő egy-egy szál rózsát összetördelték.

©
©

A gyöngyösi tudásközpontot féltik a diákok

Nyílt levelet adtak át Gyöngyös polgármesterének a Károly Róbert Főiskola diákjai csütörtök este a város főterén.

Féltik az SZTE karait a diákok

A A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája.

 szegedi közgyűlés valamennyi tagja támogatta csütörtökön, hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát.

Brüsszelből üzent a diákoknak Orbán

„Erős hete volt a kormánynak, csökkentettük a rezsiköltségeket, elfogadtuk a költségvetést, megoldottuk a minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is” – ezt válaszolta Orbán Viktor Brüsszelben arra a kérdésre, hogy „mit üzen a diákoknak?”.

©

A Szalay utcában is véget ér a tüntetés

Háromnegyed hat után pár perccel hazaindultak a diákok az Emmi Szalay utcai épülete elől Budapesten, de azt skandálták, hogy „visszajövünk!”.

A hvg.hu-nak középiskolások a helyszínen azt mondták: alapvetően nem érdekli őket a politika, de bíznak abban, hogy ilyen megmozdulásokkal képesek befolyásolni a jövőjüket.

"Ez csak a kezdet"

Ezt harsogták Kecskeméten a baon.hu beszámolója szerint. A városban több mint kétszáz hallgató és oktató vett részt a csütörtök délutáni tiltakozáson és fáklyás felvonuláson.

Még az Emmi épületénél tüntetnek a középiskolások

Az egyik szervező megafonon olvasta fel a középiskolások követeléseit az Emmi Szalay utcai épülete előtt. A tüntetők azt mondták a hvg.hu tudósítójának, hogy nem az egyetemisták buzdították őket, hanem maguktól gyűltek össze. Azt is mondták: zavarja őket, hogy a felvételi időszak előtt két hónappal akarnak drasztikusan változtatni a keretszámokon, és a felső tízezer kiváltsága lesz a felsőoktatás, ha a terveket végrehajtják.

A tömeg azt kiabálta, hogy „nem hagyjuk!”. Amikor az egyik kísérőtanár megafonon közölte velük, hogy írásban elküldik majd követeléseiket a tárcához, a demonstrálók hangosan pfújoltak.

Az egyik demonstráló ezután emlékeztetett: Diákellenállás a Felsőoktatásért néven mozgalmat szerveztek, és arra buzdította a gimnazistákat, hogy lépjenek fel együtt, országszerte. Azt is bejelentette: hétfőn 17 órára újabb tüntetést szerveznek az Emmi épületéhez.

A tömeg időközben fogyatkozott, háromnegyed hatkor már csak 200-300-an voltak a Szalay utcában.

©
1 2 3 4 5 6 7 8

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Licitálhatunk az internet új sztárjára, a veszprémi nagypapa alig használt Trabijára

Licitálhatunk az internet új sztárjára, a veszprémi nagypapa alig használt Trabijára

Elnézést kért a horvát Lovren, amiért vérző sérülést okozott Nagy Dominiknek

Elnézést kért a horvát Lovren, amiért vérző sérülést okozott Nagy Dominiknek

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Ralizik a forint a jegybank döntése után

Ralizik a forint a jegybank döntése után

Emeli a tétet a Samsung: egy egész tévéműsort az új Galaxy S10-zel forgatnak le

Emeli a tétet a Samsung: egy egész tévéműsort az új Galaxy S10-zel forgatnak le

Tovább facebookosodik a Google Térkép, már eseményt is létrehozhatunk rajta

Tovább facebookosodik a Google Térkép, már eseményt is létrehozhatunk rajta