szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor üdvözlőlevelei címzettjeinek nevét és lakcímét a Román Posta meghatározatlan ideig tárolja. Az adatbázis sorsa homályos - írja az Átlátszó blog.

Kérdéseket vet fel adatvédelmi szempontból az a gyakorlat, hogy a magyar kormány levélben keresi meg a Romániában élő, könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyeket. Ezzel kapcsolatban egy szóbeszéd kering: az, hogy a kézbesítő, az állami tulajdonban levő Román Posta összesíti a címzettek nevét és lakcímét, és az így megszerzett adatbázist aztán továbbadja a román hatóságoknak. Ez elvben nem is probléma, hiszen eddig a román fél nem jelezte hogy bármi kifogása lenne a könnyített honosítás iránt. Csakhogy nem lehet kizárni, hogy ez a hozzáállás a jövőben megváltozhat - írja az Átlátszó blog.

Ha esetleg egy jövendő kormánynak eszébe jut a szlovák példa mintájára megfosztani román állampolgárságuktól azokat a személyeket akik felvették a magyar állampolgárságot, akkor a könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyek neve és lakcíme is rendelkezésükre áll. Tudomásunk szerint egyébként a Miniszterelnöki Hivatal éppen az adatvédelemmel kapcsolatos félelmek miatt nem küld levelet azoknak a felvidékieknek, akik a magyar állampolgárságot felvették - olvasható a blogon.

Az Átlátszó utánajárt, mennyire megalapozott a lakcímek összesítéséről szóló híresztelés. Kiderült, hogy magyar részről semmilyen különleges intézkedést nem foganatosítottak. A kézbesítő Román Posta nyilvántartást vezet az elsőbbségi levelek címzettjeiről, adatkezelési szabályzatában pedig az áll, hogy az adatokat nemcsak a különféle hatóságoknak, de reklámcélokra is kiadhatják. A teljes bejegyzést itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol