szerző:
Gergely Zsófia

Lázár fácánvadászatát leleplező portál, a nők elleni erőszak ellen küzdő szervezetek, de a korrupciót leleplezni próbálók is felkerültek azoknak a civileknek a listájára, amelyeknek támogatása miatt a kormány hadat üzent a Norvég Civil Alapnak. Többen kifejezetten büszkék a kilistázásra, ami szerintük azt mutatja, hogy mernek kritizálni. Más az egészet egy új gumicsontnak tartja. A sommázott vélekedésük pedig az: bármilyen kormány van hatalmon, aki támadja őket, az tuti ellenzéki címkét kap.

A 444.hu elkérte a kormány szerint problémás civil szervezetek listáját, miután Lázár János egy korábbi videoriportban azt mondta, régebb óta követik a civil források sorsát, és 2011 óta készültek anyagok olyan programokról, amikkel gond lehet. A megszerzett listán olyan szervezetek szerepelnek, amelyeket a Norvég Civil Alap támogat, és amelyek a kormány szerint baloldali kötődésűek. Megkérdeztük magukat a kilistázott szervezeteket, vajon mivel érdemelték ki a figyelmet, mit szólnak a shortlistre kerüléshez (a norvég pénzekre ráugró államtitkári akcióról minden fontosat elolvashat itt!).

Ha erre is lesz békemenetet, elmegyünk

„Eddig is sejthető volt, hogy ezekre a szervezetekre van kiélezve a dolog, a listán csupa fontos, régi nagy szervezet van, amelyeknek még van erőforrásuk, hogy az ellentmondásos döntéseket kritizálják és valódi civil ellenzék legyenek” – mondta Gulyás Márton, a listára került Krétakör Alapítvány ügyvezetője. Szerinte a történteknél „semmi sem mutatja jobban, hogy ez a kormányzat alkalmatlan arra, hogy egy modern, demokratikus államot irányítson”.

Megvan a lista - képünk illusztráció
©

A Krétakör vezetője szerint a kormánynak ezért érdeke, hogy fellépjen ellenük, másrészt ez is egy jó „gumicsont, amit rághatnak, és amivel a táborukon belül fenntarthatják a forradalmi lendületet”. „Már olyan is volt, hogy rajtunk keresztül finanszírozzák Bajnai pártját, ez ahhoz képest szinte semmi. Nyilván kamu az egész, csak az a meglepő, hogy ezt Lázár csinálja, akinek még mintha lenne is politikai stratégiája. De úgy tűnik, kifogytak az ellenségekből, és kreálnák az újabbakat” – mondta Gulyás Márton, aki ironikusan még hozzátette: „ha erre is szerveznek egy békemenetet, elmegyünk megnézni”.

Identitásválság: most balosak vagy LMP-sek vagyunk?

„Hirtelen nem tudjuk hova tenni magunkat, hogy most akkor baloldali vagy LMP-s kötődésűek vagyunk-e, hiszen korábban utóbbit mondták ránk a támogatások indokaképpen” – jegyezte meg viccesen Suri Szilvia, a Roma Sajtóközpont elnöke. A listára reagálva elsősorban azt emelte ki, hogy az eddigi egyik legsikeresebb kampányuk éppen a Fidesznek jött jól. „A választásra buzdító kampányunkban a hátrányos helyzetű régiókban, mélyszegénységben élőket biztattuk arra, hogy menjenek el, és szavazzanak. A legtöbben közülük a Fideszre voksoltak, így nekik volt leginkább hasznára a munkánk” – mondta. „De megszerveztük a romagyilkosságok áldozatainak emléknapját is, illetve a roma holokauszt és a roma büszkeség napja is fontos projektünk, vajon melyik volt zavaró a kormány számára?” – tette fel a kérdést.

„Mi újságírók vagyunk, így alapelvünk az objektivitás és pártatlanság, és a mindenkori hatalommal szembeni kritika megfogalmazása” – mondta Suri Szilvia, aki szerint ebből a szempontból nézve a listát kifejezetten „dicsőséges dolog rajta lenni”.

Kínosabb nem rajta lenni

A szintén felsorolt oknyomozó portál, az Átlátszó munkatársa is „kifejezetten örül, hogy felkerültek erre a listára”. „Sokkal kínosabb lett volna számunkra, ha minket ebben a kontextusban nem említenek, a Miniszterelnökség listáján a hazai jogvédő és antikorrupciós szervezetek színe-java szerepel” – mondta Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője, akit a többiekhez hasonlóan megkérdeztünk arról is, mivel érdemelhették ezt ki. „Az atlatszo.hu oknyomozó újságírással, információszabadság-aktivizmussal és a közérdekű bejelentők védelmével foglalkozik, népszerű közérdekűadat-igénylő szolgáltatást, kenőpénzfigyelő portált és anonim digitális kiszivárogtató platformot üzemeltetünk. Ezek közül bármelyik szemet szúrhatott” – válaszolta a főszerkesztő, aki külön kiemelte, hogy legutóbb pont Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatát leplezték le.

A vadászat nyomai
©

„A mindenkori kormányok tipikus reakciója, hogy ellenzéki kötődésűnek bélyegzik a kormányzattal szemben kritikus sajtót és újságírókat akkor is, ha ez tényszerűen nem igaz: az Átlátszó nem fogad el állami és párttámogatásokat, olvasóink kisadományaiból, és a watchdog szervezeteket támogató külföldi alapítványok pályázható támogatásaiból tartjuk fenn a szervezetet” – közölte Bodoky, akinek több személyes élménye is van a politikai cédulázás alanyaként. „A szocialista kormányok idején engem például fideszes kötődéssel vádoltak baloldali körök többek közt a 2006-os rendőri túlkapásokról szóló cikksorozatom miatt. Az LMP-s kapcsolatból annyi igaz, hogy megalakulása idején és a 2010-es kampányban az LMP tematizálta az MVM offshore-ügyekről, valamint a sávolyi motorversenypályáról és a pátyi lakóparkpanamáról szóló cikksorozataimat, és én is nyíltan felvállaltam, hogy szimpatizálok a zöldekkel emiatt. Az Átlátszó azonban az LMP-vel szemben is kritikus, mi lepleztük le például, hogy tavaly pályázóként prominens LMP-sek is részt vettek egy korrupciógyanús naperőműtenderben, amit a kormányzat aztán fel is függesztett emiatt” – sorolta. A szocialistákat pedig még az adatvédelmi hatóság is elmarasztalta egy videoriportunk miatt, amelyből kiderült, hogy őrizetlenül hagyták a régi székházukban az MSZMP-tagok nyilvántartásait tartalmazó mikrofilmeket.

Nem 2010 óta kritizálják a korrupciót

Eddig is lehetett tudni, hogy a Transparency International kap támogatást a Norvég Civil Alaptól, kinn is van a honlapunkon, szóval ebben semmi meglepetés nincs – reagált Martin József Péter. A Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója szerint a lista azt jelenti, hogy a kormány próbál fogást találni a civileken. „Korábban még a Jobbik akarta listázni a civil szervezeteket. A legelső erre utaló kérdést tavaly nyár végén-ősszel kaptam, és már akkor is az volt a véleményünk, hogy a listázás szembemegy minden írott és íratlan európai normával. Aztán a mostani kormány előjött a norvég alapot érintő kritikával, amivel nem értünk egyet, hiszen kizárólag a norvég kormány feladata eldönteni, hogy mely szervezeteket támogat a norvég adófizetők pénzéből” – mondta.

Arra a vádra, hogy a TI „baloldali kötődésű” lenne, az ügyvezető azt válaszolta: „meg lehet nézni hosszú évekre visszamenőleg, a TI nem 2010-ben ’találta fel’, hogy korrupció van Magyarországon. Már 2008-ban kijelentette, hogy Magyarországon intézményesült a korrupció” – jegyezte meg Martin József Péter, aki szerint így a Transparency International „mindig is pártoktól független volt, és az is marad”.

A nők elleni erőszak pártsemleges

A listára több nagy nőszervezet is felkerült, amit szerintük is a kritikai hanggal érdemeltek ki. „A NANE létezése óta élményünk, hogy a mindenkori hatalom úgy könyvel el bennünket, mint az akkori ellenzék szervezete. Úgyhogy a fejekben mindig is léteztek ilyen listák, ebben a leírt lista az új, vagyis hogy ezt le is merik írni, és nyilvánosan megjelenik” – mondta Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület elnöke a hvg.hu-nak. Több listázott civilhez képest ő is arra hivatkozott: nézzen utána bárki a tevékenységüknek, hamar látni fogja, hogy ők mindenkivel kritikusak, ha ezt szakmailag indokoltnak látják. „Az is visszakereshető, hogy mi a szocialista kormányzat idején is minimális támogatást kaptunk” – tette hozzá.

„Mi bántalmazott nőkkel és a gyerekeikkel foglalkozunk, valamint a potenciálisan áldozattá válók érdekeit képviseljük, és ez nem pártfüggő” – jelentette ki. Tóth Györgyi szerint még mindig nem megy át Magyarországon az, hogy nem minden politika pártpolitika, ahogy az sem, hogy igenis léteznek pártfüggetlen civil szervezetek. „Nagy hagyománya van nálunk a pártközeli szervezetek megkülönböztetésének, hiszen jól elkülöníthetőek, akár a köztudatban is. Világosan látszik, kiknek a szokása a kormányon lévőket dicsérni” – mondta. Szerinte a probléma rendszerszintű, hiszen „egy jól működő demokrácia a kritikus szervezeteket a minőségbiztosításuk részeként használja, és ezt el is ismeri egy átlátható pályázati rendszerrel”.

NANE-tüntetés a családon belüli erőszak ellen
©

Egy másik, szintén a nők és gyerekek elleni erőszak ellen harcoló szervezet, a PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) is felkerült Lázárék listájára, amit „kikérnek maguknak”. „Ha baloldali kormány lenne, akkor meg biztosan jobboldali szervezet lennénk. A listán szereplő többi szervezetet is látva világos, hogy az emberi jogok megsértése miatt kritikát megfogalmazó civileknek próbálnak pártkötődést tulajdonítani” – mondta Spronz Júlia, a PATENT munkatársa, aki magukat továbbra is „minden politikai kötődéstől mentes, szimplán szakmai szervezetnek” tartja. „A nők érdekeinek szempontjából legalább olyan problematikusnak tartottuk a baloldali kormányokat is, sőt, családon beüli erőszak elleni fellépésben a korábbi kormány még gyengébben is teljesített, több kritizálnivalónk volt” – mondta Spronz, aki szerint pont, hogy „pártgondolkodás alapján próbálják belerakni őket az ellenség dobozba”.

Ez még csak a kezdet

"Egy demokratikus országban alapvető a sokszínű és független civil társadalom, mert ez az, ami ellensúlyát képezheti a mindenkori kormányzati hatalomnak. A civil szervezeteket érő mostani támadás nem példa nélküli, hasonló trendeket figyelhetjük meg Oroszországban vagy éppen Egyiptomban is" – közölte Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója. Pont ma zajlott Nem civilnek való vidék című konferenciájuk, amelynek célja éppen ezeknek a támadásoknak és a lehetséges válaszstratégiáknak az összeszedése volt. "A kormányok  kommunikációs retorikával próbálják megkérdőjelezni e szervezetek hitelességét, az országpéldák alapján pedig tarthatunk tőle, hogy ez még csak a kezdet. Innentől következhet majd a civil források korlátozása és az a trend, hogy adminisztratív eszközökkel hallgattassák el a jogvédő civileket. A TASZ a mindenkori hatalommal szemben kritikus, annak túlkapásaitól védi továbbra is a polgárokat, akár tetszik ez Csepreghy Nándornak vagy Lázár Jánosnak, akár nem" – tette hozzá.

Durvul a Lázár–norvég-meccs

A Norvég Civil Alap még szerdán azt közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Miniszterelnökség felkérésére Kehi-vizsgálat indul az alapból kifizetett pénzek felhasználásával kapcsolatban. Érvelésük szerint mivel abban semmilyen magyar költségvetési pénz nincs, a kormánynak nincs joga ezt vizsgálni. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár viszont erre csütörtökön azt mondta, hogy Norvégia nem magánadományt nyújt Magyarországnak, hanem kötelességét teljesíti, amikor EU-országoknak fizet. A Kehi pedig igenis ellenőrizheti a pénzek felhasználását, amit magyar törvények, és nem nemzetközi megállapodások írnak elő. A kormány a Norvég Civil Alap szerdai közleményére reagált, de az ellenőrzéssel kapcsolatban végig Norvég Alapról ír – ami nem csekély különbség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Éjféli záróra és megrendszabályozott Airbnb-k – mihez kezd a bulinegyeddel Niedermüller Péter?

Éjféli záróra és megrendszabályozott Airbnb-k – mihez kezd a bulinegyeddel Niedermüller Péter?

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Agüero autóbalesetet szenvedett

Agüero autóbalesetet szenvedett

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt