Sztrájkra készülnek a tanárok, könnygáz a parlamentnél - percről percre a tüntetésről
percről percre

Sztrájkra készülnek a tanárok, könnygáz a parlamentnél - percről percre a tüntetésről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több ezren demonstráltak Budapesten a Nincs Hova Hátrálnunk elnevezésű tüntetésen, ahol többek között új rendszerváltást követeltek. A Kossuth téren bejelentették, hogy a tanárok sztrájkra készülnek. Már a beszédek alatt lökdösődés kezdődött a parlamenti főlépcső előtt, többen a földre ültek, a rendőröket sörös dobozokkal dobálták meg, egy embert kiemeltek a rendőrök a tömegből. A tüntetők első sorába a rendőrök könnygázt fújtak. A vidéki nagyvárosokban párszázan követelték a kormány lemondását. A szervezők bejelentették, az első, 2015-ös nagy demonstráció január 2-án lesz az Opera előtt.

1 2 3 4 5 6 7
12
Sorrend megfordítása

Párizsban is tüntettek

Párizsban is elmondták a beszédeket, amikben tiltakoznak a kormány antidemokratikus magatartása ellen. Végül bejelentették, hogy a Kreatív Ellenállás nevű külföldön élő magyar fiatalokat tömörítő szerveződés párizsi sejtjét.

©

Kifütyülték Balog Zoltánt

Varga Attila, az Eséléyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány tagja az iskolai szegregációról mondott beszédet. Mint mondta, ő maga is roma, és a szegregáció a társadalom végleges kettészakadásához vezet, a hátramaradottakat pedig adóforintokból kellene segíteni, ezért ez mindenkinek a közös problémája.

Varga felidézte, hogy az állam és az egyház átvette az iskolákat, ezt a tüntetők kifütyülték. Mint mondta, ettől nem lett jobb az oktatás minősége, és abból a 381 iskolából, ahol többségben vannak a roma tanulók, alig tanulnak tovább a gyerekek.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nevének említésekor a tömeg szintén fütyülni kezdett. Varga felidézte Balognak azokat a mondatait, amelyben a szegregált oktatást "szeretetteli szegregációnak" nevezte.

A szónok gyerekek példáit idézte fel, majd üzent Balog Zoltánnak: "ne felzárkóztatni akarjon minket, hanem garantálja, hogy nem roma társainkkal együtt minőségi oktatáshoz juthassunk". "Közös ország, közös iskola" - zárta beszédét az aktivista.

"Próba, próba"

Kezdik beüzemelni a hangosítást, a tüntetők üdvrivalgással fogadták a hangpróbát. A konferanszié azt mondta, azért kellett várni a színpadra, mert annyira szegények a tüntetés szervezői, hogy csak egy színpadra volt pénzük, és azt kellett átpakolniuk.

A konferanszié szerint több teherautó megtelt adományokkal

A színpadról egy megafonon keresztül azt mondták, hogy annyi adomány gyűlt össze, hogy több teherautót is megtöltöttek a szegény gyerekeknek szánt adományok.

A színpadot most a Parlament felé állítják fel.

Pontosan hárman ülnek

Hárman ülnek a rendőrök előtt, a többiek még bírják állva.

A színpad még fel sem épült

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkánál már áll egy színpad állványzat, de a tüntetők többsége a Parlament felé fordul. A konferanszié azt ígéri, hogy "most jönnek a legkeményebb mondatok". Próbálja magára vonni a tüntetők figyelmét a színpadnál és ezért összefoglalta, hogy mi mindenről esett már ma szó: rokkantak, egészségügy, hajléktalanok, oktatás.

A jelenlévő tüntetők kicsit eltanácstalanodtak, hogy most mi történik, egyesek szerint adományokat gyűjtenek, mások szerint a színpad épül éppen. Közben skandálnak, hogy "Elkúrtad", "Fideszmaffia".

Londonban mintegy negyvenen tüntetnek

A tüntetők a St. Paul's katedrálisnál sorakoztak fel táblákkal.

©
©

Leültek a tüntetők

A Parlament főlépcsőjét rendőrsolfal védi, eléjük néhány tüntető leült.

A szervezők szerint megtöltötték a teret

És még mindig érkeznek a tüntetők. A szervezők is elismerték, hogy volt némi malőr, mert hiába állítottak fel egy színpadot az Alkotmány utcánál, nem arról érkeztek a tüntetők, és mindenki a Parlamenthez ment a színpad helyett, amit még fel sem állítottak.

1 2 3 4 5 6 7
12