szerző:
hvg.hu

A napelemek termékdíja után újabb konfliktusos témába állt bele a kormánnyal szemben Illés Zoltán. A volt államtitkár szeretné megakadályozni, hogy a Római-part vonalában épüljön meg a mobilgát, amit szerinte Tarlós István „diktatórikus elképzelései” szerint, „ingatlanspekulációs célokkal” valósítanak meg. Illés most civil szervezetekkel összhangban azért lobbizik, hogy az árvízvédelmi rendszer a Nánási út-Királyok útja vonalában épüljön meg, a közvetlenül a Duna-partra épült ingatlanokat pedig betonfallal védené meg az árvíztől. A római-parti mobilgát ügye szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

Szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé a római-parti mobilgát ügye – mondta Illés Zoltán volt államtitkár kedden sajtótájékoztatón. Már két alkalommal fogadtak el fővárosi terveket az árvízvédelmi projektre, de "hála istennek" civil nyomásra nem valósult meg, amit "Tarlós úr és csapata erőltetett" – fogalmazott Illés Zoltán, aki szerint a főpolgármester azért is ragaszkodik a fizikailag és gazdaságilag is rosszabb tervhez, mert a Főváros "ingatlanspekulációba szeretné bevonni" a parti telkeket. "Álságos biztonságot ígérnek, hogy aztán 70 hektárt beépítsenek” – mondta. Jelenleg a nyilvánvaló ellenérvek mellett is „Tarlós úr diktatórikus elképzelései érvényesülnek” – mondta a volt államtitkár.

Illés Zoltán álláspontja szerint mobilgát kell, de nem a parton és nem is a part menti ingatlanok kerítése mellett, hanem a Nánási út-Királyok útja vonalon, az út ágyába kellene beleépíteni az árvízkor felhúzható mobilgát alapjait. Felmerül a kérdés, hogy mi legyen akkor a közvetlenül a partra, a hullámtérbe épült ingatanokkal: Illés szerint ezeket a szerinte „felelőtlenül” felépített ingatlanokat betonkerítéssel kellene megvédeni a víztől, amihez a garanciát az államnak kellene vállalnia.

Érvelése szerint a mobilgátról szóló, a főváros által erőltetett elképzelés egyrészt túl drága, másrészt nem biztosítja a megfelelő árvízvédelmet, mert ha egy nagyobb uszadék miatt a gát átszakad, hatalmas víztömeg zúdul a védett részre. Ráadásul a földbe süllyesztett betontalapzat megakadályozná, hogy a hegyek felől lefelé zúduló talajvíz elfolyjon. A parttal párhuzamos útra telepített mobilgát viszont sokkal kisebb környezetrombolással járna: nem kellene az egyetlen természetes fővárosi Duna-partszakaszt feltölteni, a fákat pedig kivágni.

Mobilgát előtti idill
©

A hvg.hu kérdésére elmondta, hogy ez egyelőre egy, a civilek által is támogatott ötlet, aminek a megvalósítására nincs sem fővárosi, sem kormányzati szándék. Ő már államtitkárként is nyilvánosan bírálta a Főváros elképzelését a Római-part árvízvédelméről, és a szakmai érve félresöprése mögött csak az érdek, a pénz állhat – tette hozzá.

Az ötlet problémás része Illés szerint az állami szerepvállalás lehet, mivel országszerte 40 ezer árvízveszélynek kitett ingatlan van, és ha a Római-parton felelősséget vállal ezekért az állam, az precedenst teremthet.

„Azért, mert a Fidesz tagja vagyok, még nem vagyok hülye”

Illést a sajtótájékoztatón arról is kérdezték, hogy-hogy most támadja a kormányt, amikor államtitkárként fegyelmezett kormánytag volt. Illés elmondta, hogy 2014 óta a környezetvédelemnek nincs kormányzati szintű képviselete Magyarországon, amit ő elfogadhatatlannak tart. Több vezető politikusnál lobbizott azért, hogy ez ne így legyen, járt Pintér Sándor belügyminiszternél, Kövér László házelnöknél és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél is a múlt év második felében.

©

A napelemekre kivetett, általa élesen kritizált termékdíjjal kapcsolatban úgy gondolja, hogy "a lojalitás fontos, de mit sem ér, ha nem párosul szakértelemmel. Attól, hogy én a Fidesznek tagja vagyok, még nem vagyok hülye" – fogalmazott. Illés a maga részéről megfogadja Szent Pál intelmét, aki azt mondta, ha egy felebarátod bűnt követ el, figyelmeztesd. Ha ez haszontalan, vigyél két tanút, és úgy figyelmeztesd. Ha ezzel sem ér célt, közösség előtt kell megfeddeni, aki bűnt követ el.

Illés szerint "nem kellett volna a napot megadóztatni", a kormány azért sújtja "még az ólmos akkumulátorokhoz képest is kétszeres termékdíjjal" a napelemeket, mert az atomenergiát erőltetik. Miközben a világon mindenhol a megújuló energiaforrásokat igyekeznek helyzetbe hozni.

Még grandiózusabb mobilgáttervvel áll elő a Főváros?

Miközben Illés Zoltán új elképzelésekkel állt elő, az Index január elején arról írt, hogy megszüntették a mobilgát aktuális tervének vízjogi engedélyeztetési eljárását – ami csak egy véletlenül kiszivárgott dokumentumból derült ki. A lap Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettestől úgy értesült, hogy a Főváros egy, a korábbinál is nagyobb léptékű gáttervre ad megbízást. Az új terv szerint a partvonalban felépített gát 110 centiméterrel magasabb lenne, és a Békásmegyert északról, a Római-partot pedig délről határoló patakok torkolatánál is védműveket építenének.

A szerdai közgyűlés a magasított (2013-as) árvízvédelmi szintnek megfelelő mobilgát újratervezésére adhat megbízást az Enviroduna Kft.-nek.

Tarlós István legutóbb 2016 nyarára ígérte a mobilgát megépítését a Rómain, közvetlenül a Duna partjára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szimbolikus lett az utolsó, még villanyhajtás nélküli Maserati GranTurismo

Szimbolikus lett az utolsó, még villanyhajtás nélküli Maserati GranTurismo

Helyre tette a kortársait a Disney örököse: nem megsértődni kell, hanem hagyni a fiatalokat irányítani

Helyre tette a kortársait a Disney örököse: nem megsértődni kell, hanem hagyni a fiatalokat irányítani

Megvannak Magyarország legjobb játékai

Megvannak Magyarország legjobb játékai

Elég merész tetoválással jelentkezett Moby

Elég merész tetoválással jelentkezett Moby

Összefogott az ellenzék Soroksáron: fizetés nélkül maradt a polgármester

Összefogott az ellenzék Soroksáron: fizetés nélkül maradt a polgármester

A pusztító bozóttüzek miatt elmarad a rali-vb zárófutama

A pusztító bozóttüzek miatt elmarad a rali-vb zárófutama