szerző:
hvg.hu

Nem volt örömóda a parlamentben, a Jobbik győzelmét rezignáltan vette tudomásul mindenki. Vona Gábor higgadtan azt kérte a Fidesztől és az MSZP-től, ne nácizzák a Jobbikot. A Fidesz szerint még mindig megvan a 65 százalékos többségük, és ez a lényeg. Az MSZP inkább nem beszél a jobbikos győzelemről. Kövesse a parlamenti ülést a hvg.hu-val!

1 2
Sorrend megfordítása

Vona azt kéri, ne nácizzák a Jobbikot

Vona Gábor meglehetősen higgadt hangvételben közölte, hogy történelmi győzelem született tegnap Tapolcán. Tisztességes körülmények között nyertek, ráadásul Vona szerint, ha létezik fülkeforradalom, akkor az tegnap történt meg.

Győzött a Jobbik - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A Jobbik elnöke szerint új helyzet van Magyarországon, újra kell gondolni a pártok stratégiáját, és ehhez tanácsot is adott a pártoknak, illetve kért is pár dolgot:

  • Az MSZP és a Fidesz fejezze be a nácizást, mert nem igaz, a Jobbik ugyanis egy néppárt
  • Lehet előhúzni vadhajtásokat (e-maileket, sms-ket), de ezeket bízzák inkább rá
  • Szakmai érdemi vitákat javasol az Országgyűlésben
  • Jobbikosoktól azt kéri, ne zengjenek örömódát

És kezdődik a jobbikozás

Látszik, hogy a Jobbik nyerte a választást, és nem az MSZP, mert akkor a szocialisták örömódáztak volna, és nem összevissza beszélnének a brókerügyről – válaszolt L. Simon László.

Brókerkormányzott egyet az MSZP

Aktuális ügyekről címmel beszélt az MSZP napirend előtt: persze nem a jobbikos győzelemről, hanem a brókerbotrányról. Az MSZP-s Tóth Bertalan ugyanazt mondta el, mint amit a párt hangoztat hetek óta: a brókerkormány előbb menekítette ki a saját pénzét, mint hogy szólt volna a kisbefektetőknek.

A szocialisták szerint a brókerbotrányra hozott törvényjavaslat több sebből vérzik, például házszabályellenes, és egyébként sem vizsgálja Orbán vagy Matolcsy György felelősségét.

L. Simon László örül, hogy a kormány segíthetett

Személyesen látogat el minden olyan városba Orbán Viktor, amikkel stratégiai megállapodást köt a kormány.

A KDNP köszönetet mondott Orbánnak

Firtl Mátyás soproni képviselőként megköszönte, hogy a város szerződést írhatott alá a kormánnyal. KDNP-s képzavar: És olyan nagy korszak kezdődik a város életében, hogy visszakerül a történelem főutcájába.

Kivándorlás: összevissza beszélt az államtitkár

Czomba Sándor államtitkár válaszolt, és nem sikerült megvédenie a kormányt ebben a kérdésben.

Szerinte 2010 óta a bruttó bérek reálértéken 11,7 százalékkal nőttek a családi adókedvezménnyel, anélkül pedig 5 százalékkal. Amúgy pedig 2006 óta gyorsult fel a kivándorlás az államtitkár szerint.

Czomba hosszasan magyarázta azt is, hogy a statisztikák annyira nem is igazak, és Romániában rosszabb a helyzet. Az államtitkár szerint a kérdés egyébként az, hogy kényszerként vagy lehetősségként éli meg az ember azt, hogy külföldön is tanulhat, munkát vállalhat. Ha az előbbi, azzal baj van.

Amúgy pedig nagyon sok a teendő, de sok mindent meg is tett a kormány.

El lehet menni: ez a kormány felelőssége

Szél Bernadett szerint a kormány semmit sem tesz a kivándorlás megakadályozásáért, sőt, titokban örül is neki. Mert a nyelveket beszélő, fiatal értelmiség költözik ki, aki nem kér a keleti nyitásból. A KSH adatai szerint ugyanis többen költöznek ki az elmúlt években, mint 2009 előtt.

Az LMP képviselője szerint nincs igaza Orbánnak, nem kalandvágyból költöznek ki a családalapítás előtt álló fiatalok, hanem mert nem látja a perspektívát, nincs munka. A kormánynak felelőssége van az egyre gyorsuló elvándorlásban – mondta Szél Bernadett.

Az LMP növelné a nettó béreket, fejlesztené az oktatást, a felsőoktatást, 450 ezer új munkahelyet teremtene, és a kkv-knak kedvező adórendszert vezetne be. A párt számít arra, hogy megszavazza azt a kormány.

Rogán helyett most Kósát hallgatjuk

Az LMP-s Szél Bernadett kezdi a napirend előtti felszólalásokat, aki a kivándorlásról beszél majd. A KDNP a történelmi város történelmi esélyéről, az MSZP pedig az aktuális ügyekről beszél majd. Nem meglepő módon Vona Gábor Rig Lajos tapolcai győzelme miatt szólal fel.

Rogán Antal helyett Kósa Lajos beszél a Fidesz nevében „az ország előtt álló kihívásokról”.

Lecseng a brókerbotrány

Úgy tűnik, a Quaestor-botrány kezd lecsengeni, legalábbis nem minden szocialista kérdés erre irányul. Az ellenzék a kórházi adósságrendezésről, a katasztrófavédelmi vezetők álláshalmozásáról és az Orbán–Simicska-háborúról kérdez. Az Orbán–Simicska-háború következő áldozata a kelet-magyarországi vasútfejlesztés lesz? – kérdezi például Bagóné Borbély Ildikó Lázár Jánostól.

A Fidesz pedig arról faggatja a kormányt, miért áll ilyen jól a gazdaság.

Küldjünk-e katonákat az Iszlám Állam ellen

A képviselők ma nem szavaznak, azzal ráérnek holnap is. Viszont ma vitáznak a javaslatokról. A képviselők így hétfő este szólhatnak utoljára hozzá a kormány azon kétharmados támogatást igénylő előterjesztéséhez, amely lehetővé tenné a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, az iraki Erbílben. 

A rendőrök és katonák bérének emeléséről szóló kormányzati előterjesztések vitája a keddi szavazások előtt folytatódik és ér véget. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken az ellenzék támogatását kérte az ehhez szükséges kétharmados törvényekhez. Emlékeztetett, a javaslatok alapján az idén 30 százalékkal, majd azt követően évente 5-5 százalékkal, így 2019-ig bezárólag összesen 50 százalékkal nőnének a bérek az ágazatban.

 

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tömegbalesetet okozott egy szakszerűtlen fékpróbás mikrobusz, amelyhez még egy trélert is csatoltak

Tömegbalesetet okozott egy szakszerűtlen fékpróbás mikrobusz, amelyhez még egy trélert is csatoltak

51 év után találták meg az eltűnt francia tengeralattjárót

51 év után találták meg az eltűnt francia tengeralattjárót

Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Készüljön fel: extrém UV-sugárzás lesz szerdán

Készüljön fel: extrém UV-sugárzás lesz szerdán

Bevezeti a priuszt az Instagram

Bevezeti a priuszt az Instagram

Döntetlen: a Nagy Blankát mocskoló kormánylap mellé állt a bíróság

Döntetlen: a Nagy Blankát mocskoló kormánylap mellé állt a bíróság