Vona: tegnap megtörtént a valódi fülkeforradalom
percről percre

Vona: tegnap megtörtént a valódi fülkeforradalom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem volt örömóda a parlamentben, a Jobbik győzelmét rezignáltan vette tudomásul mindenki. Vona Gábor higgadtan azt kérte a Fidesztől és az MSZP-től, ne nácizzák a Jobbikot. A Fidesz szerint még mindig megvan a 65 százalékos többségük, és ez a lényeg. Az MSZP inkább nem beszél a jobbikos győzelemről. Kövesse a parlamenti ülést a hvg.hu-val!

1 2
Sorrend megfordítása

Tudósításunkat most lezárjuk

De ha bármilyen fontos dolog történik a parlamentben, akkor arról természetesen beszámolunk.

Még mindig a föld és a gazdálkodók

De most egy KDNP-s öninterpelláció formájában, ami szerint a kormány mindent megtesz a fiatal gazdálkodókért.

Az állatoknak holnap ki kell menni a legelőre

A jobbikos Magyar Zoltán a hortobágyi családi gazdálkodók miatt aggódik. Mint mondta, az ott található állami földeket egy jól körülhatárolt üzleti kör kapja, és nem a családi gazdálkodók.

Bitay Márton Örs, az FM államtitkára szerint nem volt más megoldás, hiszen vagy meghosszabbították volna a régi bérlőkkel a földpályázatokat, és az nem a családi gazdálkodásokat segítette volna. "Aki érvénytelen pályázatot nyújtott be, az nem tud nyerni" – mondta az államtitkár a jelenlegi helyzetre.

A jobbikos képviselő szerint az államtitkár csak mellébeszél.

Kirúgás, kirúgás, kirúgás

Az MSZP-s Gúr Nándor amiatt szólalt fel, hogy az állami Tokaj Kereskedőház minden negyedik alkalmazottját kirúgja az új vezetés. "Özvegyeket, rokkantakat." (A Tokaji Kereskedőház körüli anomáliákról és a csoportos létszámleépítésekről itt olvashat bővebben.)

Az IMF már elismeri a kormány döntéseit

Hangzott a fideszes öninterpelláció, és ezzel a kormány is egyetértett.

Még mindig a föld a kérdés

Sallai R. Benedek folytatta azt, amit Apáti István elkezdett. Mint mondta, tíz önkormányzatnál már van földadó, pedig a kormány azt ígérte, hogy nem lesz. A kormány nem rendezte az osztatlan földtulajdon helyzetét, a pálinkafőzők helyzetét sem rendezték.

Az FM államtitkár nem értette az LMP-s képviselő vádjait.

Jobbik a földadóról: ez vérlázító

A jobbikos Apáti István szerint a Fidesz ugyanazt a sunyi taktikát folytatja, mint a balliberálisok: nem központi adót vetnek ki, hanem a kivéreztetett önkormányzatokra bízzák.

Emiatt például Mikepércsen a földeket adóztatják meg. "Ez vérlázító" – mondta.

Az illetékes államtitkár viszont nagyon hosszan és vontatottan elmondta, hogy mikor melyik kormányhivatalhoz kell fordulni, ha úgy érzi a gazda, hogy jogtalanul adóztatják.

És kezdődik az interpelláció

Lesz-e következménye a katasztrófavédelmi vezetők jogellenes álláshalmozásának? – kérdezte Harangozó Tamás. A langlovagok.hu írt arról, hogy a katasztrófavédelem több vezetője törvényellenesen vállalhatott pozíciót a BM Heros Zrt.-nél.

Harangozó Tamás
©

Kontrát Károly rövid válasza annyi volt, hogy a BM ezzel nem foglalkozik, mert a Heros nem piaci szereplő.

Kósa rezignáltan vette tudomásul a Jobbik győzelmét

Kósa Lajos is a tapolcai győzelemmel foglalkozott, szerinte valódi, éles demokratikus verseny volt. És bár a Jobbik győzött, de a kormánynak még mindig 65 százaléka van a parlamentben.

Szerinte a választás után arra kell koncentrálni, ami tényleg sorsfordító, mert a tapolcai választás nem az. Viszont a kétharmados törvények igen, és a kormány emiatt is tart ötpárti egyeztetéseket a nemzet sorsát érintő kérdésekről. Ilyen például a költségvetési helyzet tartása.

L. Simon: a 65 százalék még megvan

L. Simon László államtitkár is gratulált a Jobbik győzelméhez.

Ugyanakkor azt mondta, 65 százalékos többséggel is nyugodtan, higgadtan fognak kormányozni.

1 2