Hosszabb várólistákat és káoszt hozhat a rákbetegek gyorsabb diagnózisa

Hosszabb várólistákat és káoszt hozhat a rákbetegek gyorsabb diagnózisa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még hosszabb várólisták alakulnak ki a daganatos betegek diagnosztikájában, ha a kormány május 6-án elfogadja a beutalást szabályozó rendeletet – írja a Népszava.

Orvosok és betegszervezetek üdvözlik a kormányzati tervet, hogy 14 napon belül minden daganatgyanús beteget ki kell vizsgálni, de arra is figyelmeztetnek: nincs elég szakember és jól felszerelt hely a sebészeti, onkológiai vagy sugárterápiás kezelések elvégéséhez, az új beutalási rendszer pedig a korrupció melegágya lehet – írja a Népszava.

©

A tervek szerint a daganatgyanús betegek kivizsgálását a háziorvos asszisztense kérhetné a területileg illetékes szolgáltatótól, ha pedig ott nem tudják fogadni az illetőt, a nővér az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) segítségét kérheti, hogy keresse meg a szabad helyet az új beteg kivizsgálására. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetője szerint ahol a lehetőségek rendelkezésre álltak, ott eddig is akár 2-3 héten belül megszületett a diagnózis.

A Népszava megkeresett képalkotó diagnosztikai berendezéseket forgalmazó cégeket, akik óriási rohamra számítanak, kezelhetetlen hosszúságú listák születnek, ha nem szakorvos, hanem a kevésbé felkészült háziorvos küldi vizsgálatra a betegeket. A cégvezetők káosztól tartanak, illetve attól, hogy ingyen kell dolgozniuk.

Most CT-vizsgálatra legalább egy hónapot kell várni, az MR felvételek elkészítése pedig nem egyszer 3-4 hónap után lehetséges.

A legnagyobb bizonytalanságot a tervnek az a része váltotta ki, hogy ha nem igazolódik a háziorvos feltevése, és a beteg szerencsére mégsem szenved rákbetegségben, akkor nem a rossz diagnosztát büntetik, hanem őket, mert nem kapják meg az elvégezett vizsgálat árát az OEP-től.