szerző:
hvg.hu

Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában. Mécs Imre búcsúbeszédében azt mondta, jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne, aki a szeretet embere volt, de tudott határozott és kemény is lenni. Orbán Viktor családjával magánemberként látogatott el a gyászszertartásra, a hátsó sorokban foglalt helyet.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

TGM: Göncz Árpád halálára

Tamás Gáspár Miklós cikke Göncz Árpád halálának napján készült, de aktualitásából semmit sem vesztett.

Folyamatosan érkeznek a gyászolók

Lassan megtelik a 16-os parcella körülötti tér, ahol több sorban állnak a gyászolók. Tudósítónk szerint folyamatosan érkeznek az emberek, főként az idősebb generáció.

Ismert politikusok a tömegben

Kovács László MSZP-s politikus a feleségével együtt érkezett, akár csak Kuncze Gábor. Ott van az MSZP fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes is.

Baráth Etelével is találkozott munkatársunk, Kónya Imre pedig fehér golfautóval érkezett. Koncz Zsuzsa és Bródy János érkezéséről csak hírből hallottunk.

Meg akarják akadályozni, hogy Orbán bejusson Göncz temetésére

A Kossuth téri sátrazásról elhíresült Szabó Gábor Tuareg kétszáz "Hazafit" vár, akik feltartóztatnák Orbán Viktort és Áder Jánost, ha fekete autóval, testőrökkel érkeznek Göncz Árpád temetésére. Ha a közméltóságok a nép közé vegyülve jönnek, beengedik őket – ígéri a VIII. kerületben hozott rendpárti intézkedésekről is ismert balos mozgalmár.

Hatalmas a tömeg

Már két órával a temetés kezdete előtt tömegek várták a Szentlélek téren az Óbudai temető felé közlekedő buszokat. A BKK már előre kérte, hogy a gyászolók ne autóval induljanak Göncz Árpád búcsúztatására, hanem tömegközlekedéssel. Sokan megfogadták a tanácsot.

Az első képek Göncz Árpád koporsójáról

©
©

Már órákkal a temetés előtt tömegek vártak a buszokra

A Szentlélek téri buszmegállók már 1 óra körül megteltek.

Bővebben a buszjáratok rendkívüli menetrendjéről kattintás után olvashat.

A sárga rózsa a sláger a temetőben, szálanként 500 forintért

A temetői főút két oldalát szegélyező virágosoknál nagy a forgalom, a szál rózsa, azon belül is a sárga rózsa a legkapósabb, szálanként 500 forintért árulják. Amikor hírességet temetnek, 20-40 szállal több rózsa szokott fogyni – mondta munkatársunknak egy virágos.

Egy másik virágárus személyesen is ismerte Árpi bácsit, mert a kilencvenes-kétezres években sokat vásárolt nála az ötvenhatos bajtársaknak virágot.

Mécs Imre kétszer is mond beszédet

A temetés 15 órakor kezdődik. A volt államfőtől Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát katolikus szertartás keretében vesz búcsút. A halotti búcsúbeszédet Mécs Imre, Göncz Árpád egykori cellatársa és barátja mondja el, illetve közreműködik Koncz Zsuzsa, Bálint András és Bródy János. Igaz, tegnap úgy tűnt, Mécs Imre mégsem mond beszédet, mert a család szerint túlságosan aktuálpolitikaira sikerült a beszéd, de Mécs este azt közölte, egy személyes hangú beszédet mond el. Az eredeti beszédét péntek este 17 órakor mondja el a Kossuth téren.

1 2 3 4

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!