Alakul a Lázár-lista a megszűnő intézményekről, kilencnek megkegyelmeztek

Alakul a Lázár-lista a megszűnő intézményekről, kilencnek megkegyelmeztek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A korábban megismert 71 intézményből megvan az a 17, amelyről határozott kormányzati vélemény alakulhat ki a megszüntetésükről szerda esti kormányülés végére. Biztosan megmenekül 7 társával az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. További 9 intézmény álllami gazdasági társaságokba és más állami szervbe olvad. Érdekesség, hogy a Lezsák Sándorhoz köthető Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány is nyerhet az átalakításon.

Egyelőre 17 megszüntetendő intézményről készült határozott előterjesztés a korábbi 71-es Lázár-listáról. Az Index által megszerzett listán nem szerepelnek azok - például a Design Terminál -, amelyekről még nincs konkrét elképzelés. A megszüntetésre ítélt szűkített listán a következő intézmények szerepelnek:

A szerdai kormányülésen végső döntést hozhatnak a felsorolt állami háttérintézmények sorsáról, hogy megszűnnek-e 2016. július 1-től. A megszűnés következtében a feladatköröket elosztanák a megyei és fővárosi kormányhivatalok, valamint az illetékes minisztériumok között. Ez egyben azt is jelenti, hogy az infrastruktúra, valamint az alkalmazottak együtt "vándorolnak" majd igazgatási foktól függően.

Az egyeztetések során a 71 megnevezett intézményből 9 mégis megmenekülhet és önállóan működhet tovább:

A kiszivárgott tervek szerin további 9 intézmény állami gazdasági társaságokba és más állami szervekbe olvad (zárójelben jelöljük a jogutódokat). Az egyik érdekesség, hogy a Lezsák Sándorhoz köthető Lakiteleki Népfőiskola Alapítványba olvad az országos állami kulturális hálózatban működő Nemzeti Művelődési Intézet.

Az egyeztetések következtében a bürokráciacsökkentésben végül nem fűnyíróelv, hanem egy jóval mérsékeltebb megoldás mellett döntöttek, vagyis a 17 vélhetően szerdától véglegesen megszűnő, és 9 beolvadó intézmény 29 százalékos bürokráciacsökkentést jelent a 71-es számhoz képest. Az állam azonban csak a munkavállalók 80 százalékát veszi át másik intézménybe, a többieket leépíti. A megmaradó intézményeknél azonban 10 százalékos leépítés várható - írja az Index.

Hozzászólások