szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Arra a bizonyos krétára mostantól talán lesz pénz az állami fenntartású iskolákban, mert az új vezetővel annyi pénzt kap a Klik, amennyit ott együtt talán még soha nem láttak. A kormány kvótanépszavazási ötletére megjöttek az első, lelkesnek nemigen mondható külföldi reakciók. Az NVI-nél kedden zajlott balhé utórengései is erősek. Nem túl hízelgő adatok érkeztek arról, mennyire szegények vagyunk az unióban, és az uniós országjelentés sem arról árulkodik, hogy a nagy ugrás küszöbén állunk. Viszont vannak nálunk örök álmodozók, akik a világ legnagyobb vízi vidámparkját tervezik a Balatonnál, 1500 milliárd forintból - ez több, mint három 4-es metró ára.

A nap meglepetése, hogy az új elnökkel 38 milliárd forint (aztán meg talán még több is) érkezik az átszervezni ígért Klikhez. Bár kritikusai szerint az állami iskolafenntartó nem csak a pénzhiány miatt működik rosszul, ennyi pénzzel azt már eddig is meg lehetett volna oldani, hogy ne legyen krétahiány, ne késve fizessék az iskolák fűtési számláit és mindig időben megérkezzen a tanárok pénze a számlájukra. És talán arra is találtak volna megoldást, hogy a pékiskolákban készített kenyér ne a kukában végezze. A Klik új vezére, Pölöskei Gáborné különböző posztokon régóta átszervezésekkel foglalkozott, de mint portrécikkünkből kiderül, tevékenységét megítélése minimum ellentmondásosnak értékelhető.

"Népszavazást tartani arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1294 embert, önmagáért beszél" – bírálta az Európai Parlament elnöke, a német szociáldemokrata Martin Schulz a magyar kormány kvótareferendum-kezdeményezését. Nem kellett sokat várni a visszavágásra a Fidesztől: nem 1294, hanem szegednyi (160 ezer) emberről van szó, és Schulz be akarja csapni a magyar embereket (eddig összuniós szinten van döntés 160 ezer menekült szétosztásáról, de ezeknek tényleg csak töredéke jönne hozzánk – a szerk.) Schulzon kívül közben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának sem tetszik a kvótanépszavazós ötlet, a brit üzleti körök lapjának tekintett The Economist pedig azt írta, hogy a magyar kormány ötlete „cinikus trükk, de bejöhet”.  Navracsics Tibor uniós biztos az EP-elnök és a Fidesz vitáját nem kommentálta, azt mondta, még sok dolog bizonytalan az ügyben, azt pedig végképp nem volt hajlandó elárulni, hogyan szavazna, ha egyedül maradna a kormány kérdésével a szavazófülkében.

Nem történt olyan, ami miatt indokolt lett volna beavatkozniuk kedd reggel az NVI-nél – ma adta ezt a magyarázatot a rendőrség, miközben jogvédő szervezetek és az MSZP szerint bizony felmerült a bűncselekmény gyanúja, amikor a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdést beadni kívánó szocialista Nyakó István szembekerült a kigyúrtak csapatával.  Az MSZP a Nemzeti Választási Bizottsághoz is panaszt nyújtott be, de a testület érdemben nem foglalkozott azzal, technikai kifogásokat emelve a beadvánnyal, illetve Lukács Zoltán lakcímével kapcsolatban. Ma kiderítettük, hogy Nyakó István már február 12-én elkezdte szervezni beadványának benyújtását, míg az ismeretlenség homályából felbukkanó Erdősi Lászlóné csak 21-én, azaz múlt vasárnap. De persze nem ezen múlt, hogy ki ér oda  4 másodperccel hamarabb az időpecsételőhöz.

„Némi haladást” értünk el, a beruházások visszaeshetnek, fogynak az uniós források az Európai Bizottság szakértőinek Magyarországról szóló, ma megjelent országjelentése szerint. Az anyag leginkább a magyar közmunkaprogramot és a továbbra sem csökkenő korrupciós kockázatokat bírálja. A „némi haladás” se látszik azonban az Eurostat adatsoraiból, amelyekből kiderül, hogy 4 magyar régió is a legszegényebbek közé tartozik az unióban, maga Magyarország pedig az ötödik legszegényebb a 28-ak közt, na jó, holtversenyben Lengyelországgal. És kérdés, segít-e feljebb jutni a ranglistán az, hogy az Európai Bizottság ma újabb kötelezettségszegési eljárást indított – a cafeteriaügy után immár a másodikat -Magyarország ellen a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt.

Akkora létesítményt képzelnek 1500 milliárd forintért – halál komolyan – a Balatonra Almádi és Fűzfő között, amekkora a világon nincs. Sziklaugrással és fedett vízeséssel, 30 méter mély víz alatti szállodával és mini-tengeralattjárókkal. Nem akartunk hinni a fülünknek, szemünknek, ami nem véletlen, mert még a támogatók közt is van, aki nagyon meglepődne, ha az egészből lenne valami.

A nap képe ma valójában több nap képe, péntek lévén tesztelheti, elég pontosan emlékezik-e a hét történéseire: 7 nap - 7 kérdés: Ki tett nagy szívességet a kormánynak a héten?

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését