szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír, amiről ma este beszélnek: Megvan az Oscar, a csúcsra ért a Saul fia; sok diáknak lehetett ideje ma megnézni a filmet, az iskolák ugyanis kongtak az ürességtől, mivel a szülők a tanulók otthon tartásával álltak ki a pedagógusok mellett; a Nemzeti Választási Bizottság hozta a formáját, így tárt ajtókkal engedte tovább Orbán népszavazás-kezdeményezését, eközben kimondta, hogy nem szép, ha kopaszok gyülekeznek a választási irodában, de az a kedves hölgy, Erdősi Lászlóné bizony nem használta ki a helyzetet, ráadásul a herceghalmi polgármester feleségének kérdését átengedte az NVB; kiderült, hogy Kaposváron kiszolgáltatott gyerekekkel kegyetlenkednek, és eldőlt, melyik lett az Év Autója.

- Fantasztikus napja volt a magyar filmgyártásnak, a magyar kultúrának, Magyarországnak: Oscar-díjat kapott a Saul fia című film. Hétfőre virradóra Nemes Jeles László rendező vette át a legjobb külföldi film kategóriában az elismeréssel járó szobrocskát, ezzel pedig elindult a gratulációk áradata: Orbán Viktortól Gyurcsány Ferencig, Bud Spencertől Gábor Zsa Zsáig érkeztek az elismerő szavak. Mondhatni persze, hogy a film elképesztő diadalútja után várható volt a siker, de amikor egy magyar alkotás 34 év után kap ilyen díjat, csak megmozdul valami mindenkiben.

- Ennél furább nap aligha volt/lesz a magyar oktatásban: szülők ezrei azzal álltak ki a változást követelő pedagógusok mellett azzal, hogy nem küldték el gyereküket az iskolába, a nagyobbak esetében pedig engedték, hogy ne menjenek. A kormányzat kiakadt, sok helyen azonban megértették az (egyébként jelentős vitákat is kiváltó) akciót, és besegítettek azoknak, akik nem tudták megoldani a tanulók felügyeletét.

- Hiába vitatták többen az Orbán Viktor által kezdeményezett kvótanépszavazás jogszerűségét, a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) ez nem hatotta meg: átengedte a kezdeményezést. Tény, nyomban akadt olyan is, aki jelezte: megtámadja a kérdést. Van azonban fejlemény a múlt heti népszavazásbotrány ügyében is. Az NVB megvizsgálta a Nemzeti Választási Irodán történteket, és úgy ítélte meg, hogy egy hete megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. Magyarán, nem mondtak semmi érdemlegeset: Nyakó István MSZP-politikus jogai sérültek ugyan, ám a testület szerint nem mondható, hogy Erdősi Lászlóné (aki a kopaszok védelme mellett nyújtotta be népszavazási kezdeményezését) „kihasználta volna a helyzetet”. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyet szerint az utóbbi kezdeményezést elutasítják, de ez mégsem következett be: az NVB 7-5 arányban átengedte a politikailag igen érdeklődő nő kezdeményezését.

- Magyarország – 2016: az ombudsman vizsgálatot folytatott a kalocsai speciális gyermekotthonban, jelentésében pedig megdöbbentő megállapítások vannak. Így például kiderült, hogy az intézményben cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a gyerekeket, akik mára fel sem ismerik, ha bántalmazás éri őket, azt a fegyelmezés normális eszközének tekintik. Így volt ezzel az a bentlakó is, aki egy szökés után öt-hat pofont kapott.

- Nagy verseny volt, de végül a genfi autószalon felvezetéseként, hétfő délután kihirdették, melyik lett az Év Autója. Ha kíváncsi a győztesre, illetve a teljes listára, itt megtalálja. Néhány napja egyébként mi is arra kértük az olvasókat, voksoljanak ők is. Nos, itt a Mazda MX-5 nyert. Annyit elárulunk, hogy Genfben nem ők ünnepeltek.

A nap képe nyilvánvalóan nem lehet más, mint ez. Gratulálunk!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken