szerző:
hvg.hu

A református zsinat bírósága is helyben hagyta ifj. Hegedűs Loránt egyházi fegyelmijét, így ezzel valamennyi fellebbezési lehetőségét kimerítette – írja az Átlátszó.hu. A református lelkész ellen a 2013. november 3-i Horthy-szobor avatással kapcsolatban indítottak korábban eljárást, írásbeli megrovásban részesítették. A lap felveti: most kiderül, blöff volt-e Hegedűs gyülekezetének kiszakadással való fenyegetőzése.

A történtek után nagyjából két és fél évvel kerül pont a történet végére.

Az elsőfokú és a másodfokú egyházi bíróság is kimondta korábban, hogy a Horthy-szobor avatása napján tartott istentiszteleten elmondott igehirdetésében ifj. Hegedűs Loránt „felkészületlen volt; a lectio és textus alapján elhangzott igehirdetés biblikus üzenete nem volt felfedezhető az igehirdetésben; továbbá az igehirdetés az igehirdető egyéni céljait szolgálta”.

Ezeket a korábbi határozatokat hagyta helyben a felülvizsgálati kérelem tárgyalásakor a zsinati bíróság. A mostani a negyedik határozat az ügyben, mert 2014 márciusában született már egy elsőfokú határozat, amelyet az év júniusában hatályon kívül helyeztek, és új elsőfokú eljárás indult.

Az ott született határozat ellen fellebbezett ifj. Hegedűs Lóránt, és tavaly októberben megszületett a másodfokú határozat is: Hegedűst tavaly októberben jogerősen elmarasztalták, írásbeli megrovást kapott, ami másfél évtized botrányai után az első egyházi elmarasztalása lett. A lelkész ezután nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a legfelsőbb református belső bírósághoz.

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Bírósága március 11-én hozta meg a végső határozatot az ügyben.

Ebben úgy fogalmaznak: „Egyértelműen megállapítható, hogy 2013. november 3-án a panaszlott szolgálata az istentiszteleti rendtartás formai és tartalmi követelményeinek nem volt megfelelő. Az eljáró bíróság álláspontja szerint a panaszlott igehirdetésében olyan kifejezéseket használt, melyek alkalmasak a viszálykeltésre is, illetőleg arra, hogy másokban megütközést, megbotránkozást váltson ki”.

A zsinati bíróság határozata indoklásában azt is megállapította, hogy Hegedűs védekezése, állítása „jelen esetben is alkalomszerűen, de túlmennek a védekezés és véleménynyilvánítás szabadságán, sőt sok esetben kifejezetten becsületsértő, egyházunk tekintélyét aláásó állításokat fogalmaz meg.

A március 11-i határozat azt is benne volt, hogy Hegedűs és jogi képviselője sem vitatta az ügyben megállapított irányadó tényállást, hanem szerintük az abból levont következtetések sértenek anyagi jogszabályt, illetve történt több eljárási szabálysértés is.

A cikkben emlékeztetnek: a református egyház bíróságai nem a szoborállítás vagy éppen a Horthyra való megemlékezés miatt marasztalták el a lelkészt, mivel ezeknek a testületeknek nem tisztük olyan történelmi kérdésekben állást foglalni, amelyekről a társadalomnak sincs konszenzusa.

A szélsőséges megnyilatkozásairól régóta ismert református lelkésznek most már „priusza” van. Eddig minden ellene indult eljárásban enyhítő körülményként hozták fel, hogy még soha nem marasztalták el. Ha újabb fegyelmi indulna ellene a jövőben, erre már nem hivatkozhat többé – írja a lap.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Még kisebbségben van az e-személyi

Még kisebbségben van az e-személyi

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

CÖF-szóvivő a Néppárt-ügyről: "Hasznos idiótákkal nem érdemes küzdeni"

CÖF-szóvivő a Néppárt-ügyről: "Hasznos idiótákkal nem érdemes küzdeni"

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán