szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Brüsszel nagyon betehet a magyar kormány menekültpolitikájának; meglepő témák bukkantak fel a történelemérettségin, Tarlós István nagyon dühös lett; egy betűt módosít és mindent borít a bejegyzett élettársi kapcsolatoknál a kormány.

- Hatalmas, be nem fogadott migránsonként 250 ezer eurós „ szolidaritási bírság” sújtaná azokat az uniós tagországokat, amelyek elutasítják a kvótát – jelentették be Brüsszelben. Ezt nem kifizetni kellene, hanem az uniós támogatások összegéből vonnák le. A tavaly szeptemberi uniós belügyminiszteri csúcson elfogadott számok alapján Magyarországnak ezt 1294-el kellene beszoroznia. Számoljon velünk és a kormánnyal, hogyan lehetne ebből jól kijönni! Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ez zsarolás, „amely sehová sem vezet".

- Voltak meglepő kérdések a történelemérettségin, de összességében nem volt nehéz a feladatsor – állítják tanárok. Kiderült, az iszlámról és a cigányságról szóló feladatok lehettek azok, amelyekre a diákok talán nem számítottak. A tételekről, illetve arról, hogy egy szaktanár milyen megoldást dolgozott ki, itt olvashat.

- Tarlós István szerint „Fischer Iván karnagy úr kezdi elveszíteni az önkontrollját”. A főpolgármester közleményt adott ki a Budapesti Fesztiválzenekar fővárosi támogatásának jelentős megvágása ügyében. Ebben azt fejtegette: a csökkentett támogatást is, ha a karmester "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést".

- Nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik, hetedik lányt és minden tizedik fiút bántalmaznak szexuálisan 18 éves kora előtt. Az esetek döntő többségében az elkövető családtag, nevelőszülő, apa, nagyszülő. A látencia óriási, itthon tavaly 156 esetben indult nyomozás gyermekek szexuális bántalmazása miatt. A bántalmazott kisgyerekek gyakran magukat hibáztatják a történtekért, sokan csak felnőtt korukban mesélik el, mi történt velük, a feldolgozás évtizedekig tarthat. A gyermekkori szexuális bántalmazásról az UNICEF Magyar Bizottság és az Anoni Mara Társaság szervezésében kiállítás és rendezvénysorozat is indult a Katona József Színházban. Ennek kezdete előtt egy 47 éves nő elmesélte történetét a hvg.hu-nak.

- Egy törvényből egyetlen betű elhagyásával akarja megkönnyíteni a kormány, hogy változtassanak az azonos nemű párok együttélését szabályozó törvényen. A 2009-ben született jogszabály ugyanis ma azt mondja, hogy „ha e törvény” eltérően nem rendelkezik, akkor a bejegyzett élettársi kapcsolatra a házasságra, a bejegyzett élettársakra a házastársakra, az elhunyt bejegyzett élettárs túlélő bejegyzett élettársára az özvegyre vonatkozó szabályokat kell „megfelelően alkalmazni”. A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvény-javaslatban viszont most az szerepel, hogy az „e” szócskát töröljék, így az marad a bejegyezett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvény szövegében, hogy a házasságéhoz hasonló szabályokat akkor kell alkalmazni, „ha törvény eltérően nem rendelkezik”. Ez azt jelenti, hogy úgy lehet bármikor megváltoztatni a mostani helyzetet, hogy formailag nem nyúlnak hozzá az élettárstörvényhez.

A nap képe nem lehet más, mint Kudich Zsolt magyar fotóművész Nagy kócsagok ébredése című fotója, amely a szerdán megnyílt 51. Wildlife Photographer of the Year - Év Természetfotósa kiállításon látható a budapesti Természettudományi Múzeumban. A londoni Természettudományi Múzeumtól kölcsönzött, május 4. és augusztus 1. között nyitva tartó világhírű kiállítás 100 fotója az állatok viselkedésének izgalmas pillanataitól a tájképekig számol be a természet szépségeiről.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat