szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész is minden eszközzel azon van, hogy fel lehessen mutatni egy sikeres elszámoltatási ügyet 2010 előttről, most épp a rendőrséget fenyegeti egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában.

Természetesen egy még a Gyurcsány–Bajnai-kormányhoz kötődő ügyről van szó. A legfőbb ügyésznek Staudt Gábor jobbikos képviselő tett fel írásbeli kérdést: „Mi akadályozza a 2010-es kínai világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatos nyomozás befejezését?”

Az ügy Papcsák Ferenc utolsó feljelentése volt még elszámoltatási biztosként 2010-ben, mielőtt felmentették volna, mivel állítólag nem haladt elég gyorsan az elszámoltatással. Más kérdés, hogy utódja, Budai Gyula sem vette fel a hétmérföldes csizmát. A gyanú szerint a kínai, sanghaji világkiállításra (amelyre egy Gömböcre épülő pavilonnal készültünk) 1,2 milliárd forintból megvalósuló magyar pavilon költségei között sok volt a túlárazás. Az előkészületek még 2008-ban történtek, ekkor is rengeteg tanácsadói szerződés szúrt szemet a sajtónak, a kormányváltás után pedig több kifizetést le is állítottak.

©

A rendőrség 2013-ban megszüntette a nyomozást, mert nem volt megállapítható bűncselekmény, és a nyomozás folytatásától nem volt várható új eredmény, írja Polt Staudtnak. Indult azonban egy másik nyomozás, egy megbízási szerződést a gyanú szerint úgy fizettek ki, hogy nem történt teljesítés, és a pályázót sem az előírtnak megfelelően választották ki. Ez ügyben is megszüntette a rendőrség a nyomozást 2015 márciusában, de a Kehi panaszára a Főügyészség a nyomozás folytatását rendelte el, mert bizonyos nyomozati cselekményeket a rendőrség nem végzett el.

Jelenleg is tart tehát ebben az ügyben a nyomozás, és a főügyésznek is érthetetlen módon elhúzódik – annak ellenére, hogy az ügyészség kijelölte az utat, ütemtervet készített, és ellenőrzi a nyomozást. Polt kifejezetten fenyegető sorokkal zárja az írásbeli választ: „Az ügyészség valamennyi rendelkezésre álló törvényes eszközzel élt és élni fog az eljárás minél gyorsabb és sikeres befejezése érdekében. Szükség esetén a hatáskörbe vonásra is sor kerülhet.” A nyomozás határideje 2016. június 10.

Az ugyancsak Papcsákhoz köthető Hunvald-ügyben épp tegnap volt szintén nem a volt elszámoltatási biztos szája íze szerinti fordulat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!