Biológiaérettségi: a szaporodás és az öröklésmenet is szerepelt az idei kérdések között

Biológiaérettségi: a szaporodás és az öröklésmenet is szerepelt az idei kérdések között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Összesen tíz, rövid válaszokat igénylő feladatot kell megoldaniuk 120 perc alatt a biológiából középszinten érettségizőknek – írja az Eduline.

Kezdésként forrásképek alapján kell az állatokat a fajnak vagy rendnek megfelelő állítások mellé sorolniuk a vizsgázóknak, a folytatásban a védőoltások szerepéről szóló kérdésekre kell válaszolniuk.

A DNS-ről és a fehérjékről szerzett tudásukról is számot kell adniuk a diákoknak, valamint a szén körforgásáról az ismert élettani és biokémiai folyamatok alapján. A rövid választ igénylő feladatok folytatásában az erdő egy szintjére vonatkozó élőlények együttélésének közös okaira kérdeznek rá, majd a fogamzásra vonatkozóan kérdések következnek.

Az utolsó három feladatcsoport a szemről, illetve a látási rendellenességekről szól, az emlős állatok légzésének specifikumairól, valamint az uralkodó és lappangó öröklésmenetről kell számot adniuk az érettségizőknek gyakorlatias példákon keresztül – derül ki az Eduline összefoglalójából. Az oktatási portál az írásbeli biológiaérettségiről is percről percre tudósításban számol be.

A középszintű biológia írásbeli 120 percig tart. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is megváltoztathatják. Az elérhető maximum 100 pont.

Az emelt szintű biológia írásbeli 240 perces, a diákoknak a feladatsor mellett egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk.