szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Orbánék tovább szidják Sorost, de nem adnának vissza neki semmit abból, amit tőle kaptak; Mészáros Lőrinc megvásárol mindent, ami az útjába kerül; Gyurcsány harciasan ünnepelte az őszödi beszéd tizedik évfordulóját; magyar fizikusokat ünnepelnek világszerte; az EU újabb eljárást indított Magyarország ellen.

- Ha a hírek igazak, Mészáros Lőrinc hatalmas beszerzőkörúton van. A gázszerelőként indult milliárdos felcsúti polgármester lassan mindent felölelő céghálózatából egy tétel még biztosan hiányzott, egy tokaj-hegyaljai borászat, illetve birtok. Több tokaji forrás azonban egybehangzóan állítja, Mészáros Lőrinc most kipipálja ezt a rubrikát is. Ha ez igaz, úgy Orbán Viktor barátja talán birodalma egyik legjobb üzletét üti nyélbe, amennyiben valóban egy méretes, piaci és fejlesztési potenciálját tekintve is jelentős, több mint pusztán működőképes céget szerez meg. De nem zárható ki az sem, hogy Mészáros Lőrinc nagykutya lesz a szállodaiparban is. Esélyes ugyanis, hogy megveszi a Hungest Hotels 19 magyarországi szállodáját.

- Kovács Zoltán kormányszóvivő továbbra sem árulta el, hogy milyen összegű Soros-ösztöndíjat kapott a kilencvenes években. A csütörtöki kormányinfón Kovács kijelentette, hogy a jelenlegi kormányszóvivői pozíciójának és a korábbi civil életének – amelyből nyolc évet töltött Soros-ösztöndíjasként – semmi köze nincs egymáshoz. Lázár János is közbeszólt, ő azt mondta, direkt megkérdezte erről az egykor ugyancsak külföldi Soros-ösztöndíjjal tanuló Orbán Viktort, mire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy ha Soros Györgynek annyira kell az a pénz, akkor a fideszesek hajlandóak visszafizetni. Lázár arról is beszélt, hogy miért állnak szemben Sorossal menekültügyben. A sajtótájékoztatón elhangzottakról részletesen itt olvashat.

- Az MSZP, de még a Fidesz is elárulta őt, ezt mondta Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalára csütörtök reggel kirakott videóüzenetben az éppen 10 éve elhangzott őszödi beszédről. Gyurcsány szóba hozza még azt is, mennyire utálta, hogy Sólyom László köztársasági elnök lett, és beszél arról is, miért tartja még mindig igazságbeszédnek, amit 10 éve mondott. Arról, hogy igazságbeszéd volt-e az őszödi, vagy morális kútmérgezés, a hvg.hu Szigetvári Viktorral, Kuncze Gáborral, Lendvai Ildikóval, illetve Schiffer Andrással beszélt. Az első összeveszett Gyurcsánnyal, a  volt SZDSZ-elnök azt fejtegette, hogy ő sosem mondaná el legjobb beszédét, Lendvai szerint elég volt ennyi a tíz éves ügyből, az LMP társelnöke pedig kijelentette: ma nincs is baloldal. Az őszödi beszédről megemlékezett egyébként a Békement is, sajtótájékoztatójukat azonban széttrollkodták.

 - Valami nagyon különleges dolgot fedezhettek fel Debrecenben: a természet ötödik alapvető kölcsönhatását. A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének kísérleti eredményeit világszerte próbálják megismételni.

- Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt – jelentették be a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben arra sürgette a kormányt, hogy hozza összhangba az egyenlő bánásmódra és az oktatásra vonatkozó jogszabályait, valamint oktatáspolitikájának gyakorlati végrehajtását a faji egyenlőségről szóló uniós irányelvvel, amely tiltja a faji vagy etnikai alapú oktatási diszkriminációt.

A nap képe az Óbudai Egyetemen készült, a Reccs 2016 Tésztahíd Építő Világbajnokságon. Itt éppen az első helyezett kolozsvári Műszaki Egyetem diákjai helyezik fel a terhelőpadra Sivatag nevű tésztahídjukat. Az építmény 455,3 kilogrammos terhelés alatt tört össze.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!