szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Isztambul halottjait gyászolja a világ; két napos EU-csúcs sem volt elég a Brexit-forgatókönyv tisztázására; a Magyarországon élő britek nagyon szomorúak; a Városligetben folytatódik a küzdelem; több ezer Suzukit és Toyotát hívnak vissza; eltemették Bud Spencert.

- Több robbanás történt, illetve lövöldozés is volt szerdára virradóra Isztambulban, az Atatürk repülőtéren. Eddig 147 sebesültről és 41 halottról lehet tudni. Magyarok nincsenek köztük, de más külföldi állampolgárok igen. A török miniszterelnök szerint az Iszlám Állam követte el a merényleteket. Megszólalt Erdogan elnök is, felszólítva a nemzetközi közösséget a terror elleni fellépésre. A támadás különböző részleteit kamerák rögzítették. Így például felvették, amint az egyik merénylő felrobbantja magát. Kiderült az is, hogy egy rendőr alighanem megannyi életet mentett meg, amikor földre tepert egy támadót, aki viszont akkor hozta működésbe a pokolgépet, így mindketten meghaltak. 

- Két nap uniós csúcs után sem lettünk sokkal okosabbak azzal kapcsolatban, hogyan is zajlik majd a britek kiválása az Európai Unióból. A szerda délelőtti, már David Cameron brit miniszterelnök nélkül zajló egyeztetésen a tagországok saját maguknak is időt adtak - erről is beszélt a találkozó után Orbán Viktor miniszterelnök.  Ő a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján kijelentette, a magyar munkavállalók és diákok jogait nem lehet majd korlátozni a brit munkaerőpiacon, ha az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépése után is szeretne hozzáférni az uniós belső piac előnyeihez (például a vámmentes kereskedelemhez. A kormányfő elmondta: minderre az állam- és kormányfők mostani találkozóján elfogadott zárónyilatkozatban is garanciákat kaptak az országok, köztük hazánk is. Arra azonban egyelőre nincs garancia, hogy a britek kilépése valóban így történik - igaz, ez az országnak is az érdeke, annál is inkább, mivel a britek közül is több millióan élnek az EU valamely országában. Ennek fényében az sem meglepő, hogy igazából már senki nem sietteti a briteket, hogy minél előbb nyújtsák be hivatalosan a kilépési kérelmüket. Menetrend nélkül azért mégsem mehettek haza, így egyelőre úgy néz ki, David Cameron utódlásáról szeptember 9-ig döntenek majd, egy héttel később pedig a soros EU-elnöknél, Pozsonyban fognak majd egyeztetni az EU-országok.

- Azt már tudjuk, mit éreznek a szigetországi britek a Brexit-népszavazás után, most viszont olyan briteket kérdeztünk meg, akik Magyarországon élnek, egyelőre még uniós állampolgárként, de ki tudja, meddig. Ők biztosan nem tudják, mi lesz velük. Közben vendégpublicistánk kicsit bosszantónak, kicsit nevetségesnek érzi azt a mély meggyőződésnek látszó valamit, amit a maradáspártiak osztanak, hogy tudniillik nekik egyszerűen igazuk van, mivel ők képviselik az ésszerűséget, amely ellen nem is lehet érvelni, legföljebb szavazni.

- Gond van a magyar Suzukikkal: a  három éve bemutatott SX4 S-Crossban lehet olyan légzsák, ami nem nyílik ki megfelelően. Ezért a gyár több ezer Esztergomban autót. Az Origo egyelőre nem kapott választ a Magyar Suzukitól arra, hogy itthon hány autót kell visszahívni. Mindenesetre a német információ szerint a Suzukinál már folynak is javítások, az ügyfelekkel folyamatosan egyeztetnek. A javítási művelet nagyjából másfél órát vesz ígénybe. A szerdai napon egy másik japán nagyvállalat a Toyota is bejelentett 1,4 millió autó érintő visszahívást szintén légzsákproblémák miatt.

- Bontási engedély nélkül dolgozik a Városliget Zrt. a Közlekedési Múzeumnál - állították a Ligetvédők. A rendőrség múzeumnál lezajlott keddi demonstráció ügyét még azzal is megspékelte, hogy a gyanú szerint a keddi tüntetés egyik résztvevője drogozhatott is. A Városliget Zrt. szerint minden szabályszerűen történik. A hvg.hu kérdésére a BRFK szerdán azt írta, hogy a keddi rendőri intézkedés "mindvégig törvényes, arányos és szakszerű volt". Jogalapot pedig az adott hozzá szerintük, hogy nagyjából 70 tüntető áttörte a kordont az építkezésnél és behatolt az építési területre. Közben megszólalt az a tüntető is, aki kedden  felmászott a múzeum kéményére. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet beszámolója szerint a tiltakozó önként mászott le a kéményről, mégis bilincsbe verték a földön, majd a pszichiátriára vitték. Komáromy Gergelyt szerdán kiengedték onnan, majd azt állította: a rendőrök durván megfenyegették, azt mondták neki, begyógyszerezik, szétinjekciózzák és hónapokra kivonják a forgalomból.

A nap képe: rajongók sokasága rótta le kegyeletét Bud Spencernek a római városházán felállította ravatalánál szerdán. A termet egyebek közt a színész szülővárosának, Nápolynak a címere, az Olasz Olimpiai Bizottság és a Lazio római sportegyesület emblémája díszítette, és feltűnt egy doboz babkonzerv is, utalásként a hagymás babra, filmbeli kedvenc ételére.

©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Klasszikus példa, hogyan kerül szembe a forgalommal egy autós – videó

Klasszikus példa, hogyan kerül szembe a forgalommal egy autós – videó

Lehallgatókészüléket találtak a Porosenko ellen nyomozó iroda vezetőjének irodájában

Lehallgatókészüléket találtak a Porosenko ellen nyomozó iroda vezetőjének irodájában

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, több százezer utas rekedt külföldön

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, több százezer utas rekedt külföldön

Hamarabb érkezik a nyugdíj októberben

Hamarabb érkezik a nyugdíj októberben

Négy kiló füvet találtak egy VIII. kerületi lakásban

Négy kiló füvet találtak egy VIII. kerületi lakásban

“A néppártiak többsége felfogta, hogy a Fidesz támadása a Néppártot gyengíti”

“A néppártiak többsége felfogta, hogy a Fidesz támadása a Néppártot gyengíti”