Schmitt Pál is helyet kapott a plagizáló politikusok top 10-ében

Schmitt Pál is helyet kapott a plagizáló politikusok top 10-ében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A CNN által összeállított lista ötödik helyéig kúszott a volt köztársasági elnök, ezzel megelőzte Victor Pontát és a nemrég még az amerikai elnökjelöltségre is esélyes Ben Carsont is.

Miután Donald Trump amerikai elnökjelölt felesége, Melania Trump a republikánus konvención Michelle Obama nyolc évvel ezelőtti felszólalására kísértetiesen hasonlító beszédet mondott, a CNN-nél úgy döntöttek, összeállítják a legnagyobb politikai plágiumbotrányok top 10-ét.

Az egyébként amerikai túlsúlyú listán az ötödik helyet sikerült megszereznie Schmitt Pálnak, akinek a doktori disszertációja körüli plágiumgyanút a hvg.hu tárta fel 2012 januárjában. A hosszúra nyúló botrány végén végül április 2-án mondott le államfői tisztségéről az egykori olimpikon.

A lista élén a jelenlegi amerikai alelnök, Joe Biden áll, aki 1987-ben még elnökjelöltként mondott egy olyan beszédet, ami szinte szóról szóra megegyezett egy brit politikus négy hónappal korábbi mondataival. Ezt a botrányt a New York Times tárta fel, aminek következményeképp Bidennek vissza kellett lépnie az elnökségért folytatott versenytől.

A további helyezettek: 2. Vlagyimir Putyin, 3. Timothy Goeglein fehér házi tanácsadó, 4. Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter, 6. Victor Ponta román miniszterelnök, 7. Rand Paul republikánus szenátor, 8. Annette Schavan német oktatási miniszter, 9. John Walsh demokrata szenátor, 10. Ben Carson republikánus elnökjelöltségért induló politikus.

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével - derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

Hozzászólások