Egyre rosszabb a helyzet a transzplantációs várólistáknál

Egyre rosszabb a helyzet a transzplantációs várólistáknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyre hosszabbak a transzplantációra várók listái.

Az elmúlt fél évben tovább dagadtak a várólisták a transzplantációk esetében – írta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) legfrissebb adataira hivatkozva a hétfői Magyar Nemzet.

A lap az OVSZ adataira hivatkozva azt írta, a februári 1145-tel szemben jelenleg 1158-an várakoznak új vesére, 126 embernek kellene új máj, nyolccal többnek, mint februárban, és a korábbi 56-tal szemben már 60 páciensnek lenne szüksége új szívre. 

Kombinált vese-hasnyálmirigy donorra most 22 helyett 36 beteg vár, és 11 embernek kellene új tüdő az egészséges élethez. Ez az utóbbi az egyetlen olyan transzplantációfajta, amelynél csökkent a várakozók száma – tette hozzá a lap. 

Mint írták, a nemzeti szervdonorációs regiszter legfrissebb mutatói alapján – elhunyt donor szervének köszönhetően – az idei évben eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált verse- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken. 

Megjegyezték: előfordul azonban, hogy valaki hiába kerül sorra, mégsem tudják megműteni. A lapnak Mihály Sándor, az OVSZ szerkoordinációs irodájának igazgatója elmondta: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Hozzászólások