Arra ébredt, hogy fejbe rúgják

Arra ébredt, hogy fejbe rúgják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy pakisztáni férfit állítása szerint már a határ szerb oldalán vertek meg magyar rendőrök úgy, hogy a fején a bőrt több öltéssel kellett összevarrni. A nemzetközi Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint semmit nem változott a rendőrség és a határőrizeti szervek eljárása, továbbra is verik a menekülteket.

Július közepén nagyot szólt a Human Right Watch (HRW) jelentése, a nemzetközi civil jogvédő szervezet úgy találta a déli határon menekültekkel csinált interjúk alapján, hogy a magyar rendőri, határőrizeti szervek gázsprayt, kutyákat és bilincseket vetnek be a kerítésen illegálisan átlépő menekültekkel szembe, és sokuk arról számolt be, hogy meg is verik őket. Volt, aki szerint két órán át verte őket 5-6 magyar rendőr. A HRW az egyik áldozaton 16 nappal később is látott ilyen brutális bánásmód után maradt testi nyomot, sérülést.

A rendőrség kategorikusan tagadta a szervezet vádjait, úgy gondolja, betartja a schengeni szabályokat, és megdöbbent a szervezet vádjain. Az idén négy esetben nyolc migráns terjesztett elő rendőri bántalmazásra utaló panaszt, de ezeket a rendőrség megalapozatlannak találta.

Most újabb felvétel került elő. A HRW továbbra is folytatja tevékenységét a határon, és folyamatosan interjúzik menekültekkel. Az egyikük  -fején több öltéssel - Szabadkán, a menekülttáborban mondta el történetét Lydia Gallnak, a szervezet munkatársának, aki a hvg.hu-val is megosztotta, amiről hallott.

A felvételen látható férfit épp egy hete verték meg a rendőrök, a felvétel csütörtökön készült. A sebét végül a szabadkai táborban látták el orvosok. A pakisztáni férfi tizenegy társával indult neki a határt lezáró kerítésnek. Áthatoltak a dróton, egész éjjel gyalogoltak, majd reggel lefeküdtek aludni. Arra ébredt, hogy zöld és sötétkék egyenruhás férfiak fejbe rúgják. Az egyenruhások visszakísérték őket a határhoz, odavezették őket egy, a határon található ajtóhoz. Odaadtak nekik egy papírt, amelyen urdu nyelven az szerepelt, hogy illegálisan lépték át a határt. Filmezték és fényképezték őket. Majd megkérték őket, hogy menjenek át egyesével a határ szerb oldalára. Az egyenruhások követték őket, majd a szerb oldalon leülették őket a földre, a kerítés mellett, és elkezdték verni őket. A pakisztáni férfira egy sötétkék egyenruhás személy kétszer ütött gumibottal, az egyik után egy pillanatra elveszítette az eszméletét, oldalt dőlt, majd magához tért, mire az egyenruhás rávert a jobb lábára is.

Gall azt mondja, rengeteg hasonló történetet hallott a menekültektől. A HRW folytatja az esetek rögzítését, és a hatóságokhoz fordul magyarázatért, majd publikálja az eredményeiket - hamarosan.

Megkerestük a rendőrséget is, türelmünket kérték, de végül egy június 4-i közleményüket küldték el újra, ami arról szól, hogy a rendőrség ment, és nem kényszerít, mindig betartja a jogszabályokat, és a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával intézkedik.

Hozzászólások