Ángyán kiakadt a Professzorok Batthyány Körének kormány melletti kampányán és kilép

Ángyán kiakadt a Professzorok Batthyány Körének kormány melletti kampányán és kilép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ángyán József volt fideszes államtitkár felháborodott a Professzorok Batthyány Körének hétfői, a népszavazással kapcsolatban kiadott kampányoló közleményén és úgy döntött, kilép az egyesületből.

Hétfőn közleményt adott ki a jobboldali tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köre (PBK), amelyben beszállt az október 2-i kvótanépszavazás kampányába, és egy az egyben a kormány üzeneteit visszhangozva a "nem" válasz ikszelésére szólította fel az embereket. 

A közleményben számos "tudja-e" típusú kérdés után azt írták: "Legyen tisztában vele, hogy a népvándorlással szembeni kemény fellépés és a kampánykérdésekbe ágyazott leegyszerűsítő állítások ellenére az igazi menekültek befogadásra találnak Magyarországon! A kampány bizonyosan nem találkozik mindenki ízlésével, de ettől tekintsünk el! Értsük meg, hogy a részvétel a népszavazásban sorsdöntő jelentőségű, és a helyes válasz: NEM!"

Ángyán József agrármérnök, az MTA tagja és a Vidékfejlesztési Minisztérium volt fideszes államtitkára, aki még 2013-ban lépett ki a pártból, most a PBK közleménye után egy levélben jelentette be kilépését az egyesületből - írja a Magyar Narancs.

A lap birtokába került levélből kiderül, Ángyán utólag olvasta csak az egyesületen belüli belső vitát és a végül megszületett közleményt, amelyről azt írta: "számomra megdöbbentően szervilis, a megítélésem szerint önző és a keresztény értékrendtől messze távol álló (t.i. aki egy szűk, bennfentes kört gazdagítva fizet, legyen bár haramia, jöhet, de a többi, menekülő nyomorultból nem kérünk) kormányzati álláspontra, valamint az ezt közvetítő ostoba és hazug propagandára is rálicitáló, csúsztatásokat és féligazságokat tartalmazó".

"Ez megerősítette azt a régóta érlelődő elhatározásomat, hogy a világról és benne a felelős értelmiség feladatairól alkotott, egymástól egyre távolodó, mára már paradigmatikusan eltérő véleményünk okán - szomorúan reménytelennek látván és feladván az ezzel kapcsolatos belső vitát - kilépek a Professzorok Batthyány Köréből" - közölte Ángyán a levélben, amelyben hozzátette, az egyesületnek "mint magát felelős keresztény, nemzeti értelmiségi tömörülésként meghatározó körnek", illetve annak tagjainak személy szerint is "eszmélést és sok sikert" kíván.

Hozzászólások