Legyen népszavazás az EU-tagságunkról is!

Legyen népszavazás az EU-tagságunkról is!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Pápa Levente
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Október 2-án kezdeményezzen az ellenzék megerősítő népszavazást az EU tagságunkról! Vélemény.

Sok szó esik arról, hogy mi a jó válasz a Fidesz manipulatív népszavazási kérdésére, miszerint

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”.

Nem lehet erre igazából sehogy sem válaszolni, mert ez álkérdés, csapda. Sokan elmondták már, hogy miért, fölösleges lenne elismételnem. Hála Istennek, a kérdésben foglalt veszély nem fenyegeti hazánkat. Másik annál inkább.

A miniszterelnök célja világos, a rövid távú hatalmi-politikai érdekeken és a kampánytechnikai megfontolásokon túl, azt szeretné, hogy az EU minél kevésbé korlátozza a politikai cselekvésben. Azon mesterkedik, hogy senki és semmi ne álljon a hatalma útjában. Hogyan lehet ezt elősegíteni? A magyar emberek európai elköteleződésének lazításával, az európai intézményekbe és értékekbe vetett bizalom rombolásával. Addig üti a nyugatot, amíg elég sokan gondolják úgy, hogy keleten akár jobb is lehet. A medve karjaiban.

Bár az Unió sok tekintetben tényleg rosszul teljesít, a Fidesz mégsem talált eddig rést a pajzson, a magyarok döntő többsége továbbra is hisz Európában. Bár sokan csalódtak benne, de mégis kitartanak mellette. Legalábbis egyelőre. De most a Fidesz megtalálta a megfelelő eszközt: a menekültkérdést. Minden jel arra mutat, hogy ez működik, alkalmas lehet Európa rombolására a fejekben és a valóságban egyaránt. És ebből a szempontból mindegy, hogy ténylegesen ki akarják-e vinni Magyarországot az EU-ból, vagy csak a perifériára szorítani. A lényeg ugyanaz: a cél a féktelen és ellensúlytalan teljhatalom.

Nyilvánvaló, hogy a népszavazáson feltett kérdés csak egy eszköz. A menekültügy ugyan valóban fontos és nehéz feladata Európa jövőjének, de az érdemi diskurzusra esélyt sem ad a Fidesz idehaza. A végcél a közös Európa rombolása. Orbán Viktor csak annyit akar, hogy a végén kiállhasson, és azt mondhassa: „a magyarok döntöttek és Európa ellen szavaztak”. Ennyi. Ő csak annyit akar, hogy igazolást kapjon ehhez az állításához, semmi többet.

De hát ha így van, akkor miért nem a lényeggel törődünk? Miért nem tesszük ki ezt a kérdést nyíltan az asztalra, hogy minden magyar elmondhassa a véleményét az igazi kérdésben? És itt jön a lényeg. Ha már úgysem lehet válaszolni erre a hamis kérdésre, akkor tekintsünk úgy erre a „kvótanépszavazásra”, mint egy olyan alkalomra, amikor az emberek nagy számban összegyűlnek és elmondhatják, hogy mit gondolnak közös ügyeinkről. Nemcsak a menekültproblémáról, hanem akár másról is. Használjuk ki az a ritka alkalmat, amikor a társadalom közügyek iránt érdeklődést mutató része megszólítható!

Azt javasolom, kezdeményezzen az ellenzék megerősítő népszavazást az EU tagságunkról, és gyűjtsük aznap a népszavazást támogató aláírásokat a szavazókörök közelében! Használjuk ki azt, hogy aznap milliók fognak az urnákhoz járulni, és lesz lehetőség megkérdezni tőlük, hogy az EU tagjai akarnak-e maradni. Az ellenzék feladata nem a bojkott, hanem éppen ellenkezőleg, az, hogy aznap annyi embert mozgósítson, amennyit csak lehet. Ami pedig a szavazófülkében történő - a kérdés miatt egyébként lényegtelen – szavazást illeti: szavazzanak Európa támogatói érvénytelenül, és írják rá a szavazólapra, hogy EURÓPA.

De a lényeg nem ez! Hanem hogy aznap gyűjtsünk egy valódi kérdés mellett is aláírásokat: követeljük egy megerősítő EU-s népszavazás kiírását!

És a népszavazás éjszakáján, amikor Orbán Viktor kiáll majd, hogy „a magyarok döntöttek és Európa ellen szavaztak”, akkor mondjuk azt, hogy ácsi, ez nem igaz! Mi meg 200.000 támogató aláírást gyűjtöttünk egy nap alatt, ahol az emberek azt követelik, hogy legyen megerősítő népszavazás az EU-tagságunkról. Hogy mindenki elmondhassa a véleményét Európáról. Ez lenne az igazi, mérhető ellenzéki siker, nem pedig a „kvótanépszavazáson” elért eredmény.

A magyar belpolitika legnagyobb ellentmondása az, hogy míg a magyarok 65-70%-a támogatja Európát és az EU-t is, addig az egyre inkább keleti orientációjú Fidesz és Jobbik parlamenti aránya 78%. Egy EU-tagságról szóló megerősítő népszavazás a Fidesznek aligha lenne ínyére. Vajon hogyan kampányolna a Fidesz egy ilyen kérdésben? Ha győzne az EU pártiak akarata, akkor milyen kormányzati mozgástér maradna utána? Milyen Európai fogadtatása lenne annak, ha a magyarok megerősítenék EU-tagságukat?

Csupa ígéretes lehetőség. Ugyanazt a kérdést kell feltenni, amiről a csatlakozásról szóló népszavazáson szavaztunk, csak aktualizálva:

Egyetért-e azzal, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává váljon tagja maradjon?

Az NVB valószínűleg próbálkozik majd azzal, hogy nemzetközi szerződésről nem lehet kiírni népszavazást. De hát Nagy-Britanniában lehetett. Meg lehetett a „kényszerbetelepítésről” is. Ha megakadályozzák a népszavazást, akkor is gyűjteni kell aznap az aláírásokat. Akkor minden nap el kell mondani, hogy a Fidesz nem engedi a népszavazást, pedig mi gyűjtöttünk több százezret, egy nap alatt. Be kell vinni az NVB-hez, hogy számolják meg akkor is! Minden nap.

És még valami. Ez minden ellenzéki, és európai Magyarországot akaró párt érdeke. Akkor is, ha egymással nem akarnak összefogni a választásokon. Európa nem lehet pártügy. Ez akkor ér valamit, ha mindenki részt vesz benne. Mindannyian nyerni fogunk, ha sikerül. Talán végre értelmes diskurzus nyílhat arról, hogy milyen Európát szeretnénk, hol látjuk benne Magyarország helyét, mi lehet a nemzeti önérzetünket nem sértő feladatmegosztás Brüsszel és Budapest között. Ideje lenne erről beszélni.

A szerző közgazdász, az Együtt elnökségi tagja

Hozzászólások