szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaszi ciklusban a legtöbbet hiányzó Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdeti vette az őszi törvénykezési szezon a Parlamentben. A miniszterelnök azzal riogatott, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, akkor Brüsszel a baloldali városokba akar majd menekülteket telepíteni. A szocialisták aljas hazugságnak nevezték Orbán mondatait.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Az EU le akarja boltolni a betelepítést Zuglóval és a baloldali városokkal - nagy felzúdulás

A kvóta nem jó válasz. A Bizottság meghozta a döntéseit, az első egy felső határ nélküli bevándorlási kvóta létrehozásáról szól, a másik a családegyesítés könnyítése – mondta Orbán, majd azt állította, hogy Brüsszel cselre készül, össze fog boltolni Zuglóval, Szegeddel, a baloldali városokkal. Miután szavaira többen közbekiabálnak, hogy "szégyen, hazudik", azt válaszolta az ellenzéknek, hogy ne neki tegyenek szemrehányást, hiszen az Európai Parlament baloldali elnöke, Martin Schulz mondta ezt, ő nem tehet róla. 

Nem lehet mindenki az EU tagja, aki szeretne

Eddig csak a bemelegítő köröket láttuk, most jön még csak a meccs migránsfronton. Orbán előveszi a sokat ismételt számokat, "nem kell háború sem" a migrációs nyomás növekedésének. Egyiptom lakosságát majd Nigériát, Ugandát veszi elő, 2050-re mind többen lesznek. Egyre többen fognak kopogtatni Európa ajtaján. Nem minden ország lehet az EU tagja, és nem lehet mindenkiből uniós állampolgár, aki szeretne. A brüsszeli eurokraták biztatják a néptömegeket arra, hogy idejöjjenek.

De a migránsok maguk is áldozatok – helyi konfliktusok és ígérgetések áldozatai. Félünk tőlük, de sajnáljuk is őket. Olyan választ kell adnunk, ami erkölcsös és észszerű egyszerre. "A magyar válasz ilyen." A segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni.

Orbán: "Szép lassan egyre több lesz a muszlim"

A naivitás politikai hiba. Brüsszelt ködként üli meg a hiú remény, hogy minden visszazökken a régi kerékvágásba. Nem. Az EU-nak fel kell ébrednie – szögezte le a miniszterelnök.

Szeptember 16-án lesz a pozsonyi csúcs, itt kell majd előállni javaslatokkal arról, hogyan kell megváltoztatni az uniót. Orbán szerint a tagállamok szintjén kell felerősíteni az EU-t, vissza kell térni a nemzetek Európája koncepcióhoz. Fel kell javítani az unió gazdasági teljesítményét, ez 10 év alatt 8%-ot csökkent a világkereskedelemből kivett részesedését tekintve.

Meg kell fontolni egy európai hadsereg felállítását. Orbán fel fog állni a naiv migránspolitika ellen, és kemény, önvédelmi migránspolitikát fog javasolni.

A mostani politika civilzációs katasztrófát okoz, ez lassan, de feltartóztathatatlanul halad. Orbán képes a civilizációs, történelmi horizontot nézve gondolkodni. Szép lassan "egyre több lesz a muszlim", Európára nem fogunk ráismerni.

Orbán és az olimpia, no meg a gondok

Minden olimpiai bajnok előtt feldobáljuk a kalapunkat.

"De van egy bökkenő"

©

Ne dugjuk homokba a fejünket, Magyarország nem egy különálló golyóbis, a vészjósló időket átélő Európa közepén vagyunk. A nyár tovább növelte a földrész gondjait. A Brexit utáni Nagy-Britannia jól érzi magát, tudja, mit akar. "Nem London, Brüsszel okozza a fejtörést." Önvizsgálat helyett a sértődöttet játsszuk, mármint az EU. Ne Juncker EB-elnök úron verjük el a port, bár ez népszerű lenne – mondta, különösen, hogy Orbánék nem támogatták a jelölését.

De egész Európa "vitatkozik, ágál, forrong". Nyugat-Európában az élet részévé vált a terror. Ne dugjuk homokba a fejünket, mondja ismét Orbán. Ami Nizzában és másutt megtörtént, bárhol megtörténhet.

Orbán méltatja a kormány munkáját

Nő a minimálbér, a bruttó átlagkereset, nincs infláció gyakorlatilag. Egyre több család engedheti meg magának, hogy elmenjen nyaralni. Az iskolakezdés is egyre kisebb gond a családoknak, minden évben van valami változás, a tanulók nagy hányada kap ingyen tankönyvet. Mindenki léphessen egyet előre évről évre. "Előrébb tartunk, mint négy éve." Jó pályán haladunk, "végre megint van jövőnk". "Ismét egy nemzet vagyunk" – mondja a miniszterelnök.

 

Orbán kezdi a napirend előtti felszólalását

A legfontosabb fejleményeket és legfontosabb elkövetkezendő témákat kell összefoglalnia – kezdi Orbán Viktor. Brexit, Európa-szerte terrorcselekmények, olimpia, itthon is haladtak a dolgok, lezajlott a betakarítás. De "zűrzavaros időket élünk". Döntéseket kell hoznunk. Be kell tájolnunk a helyes irányt, ha nem sodródni akarunk. Hol tartunk most, ezt kell rögzíteni először.

Ciklusfelező időben vagyunk. Rendbe tettük az ország pénzügyeit, hazaküldtük az IMF-et, és az EU-nak is kifizettük a jussát. Támogatjuk a családokat, nőnek a keresetek, a nyugdíjak értéke megmaradt. Rezsicsökkentés van, nemzetegyesítés folyamatban. 4,3 millióan fizetnek adót, 227 ezer emberre csökkent a munkanélküliek száma, és 100 ezer felett van a betöltetlen munkahelyek száma, 5% a munkanélküliség – sorolja a miniszterelnök.

Kövér László megnyitja az ülést

Nagyjából telt T. ház van. Kövér László házelnök köszönti a díszpáholyban helyet foglalaló díszvendégeket, és gratulál az új frakcióvezetőknek (LMP, Jobbik).  

Orbán Viktor érkezik
©

Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamenti bizottság

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés gyanúja miatt folyik a képviselő ellen eljárás.
Mengyi Roland
©
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az NNK virológusa szerint nem kizárt, hogy a brit mutáció miatt módosítani kell a vakcinákon

Az NNK virológusa szerint nem kizárt, hogy a brit mutáció miatt módosítani kell a vakcinákon

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat