szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter egy sajtóesemény során megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta Orbánt, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg.

"I'm a big fan of Hungary"

– Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint az Egyesült Államok megválasztott elnöke az Orbán Viktorral való telefonbeszélgetés során szó szerint így fejezte ki, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak. Szijjártó a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.-vel aláírt stratégiai partnerségi megállapodás után kérdésre válaszolva beszélt Orbán és Trump szerdai telefonbeszélgetésének részleteiről.

A külügyminiszter szerint Donald Trump azzal kezdte a beszélgetést, hogy megköszönte Orbán Viktornak az amerikai magyar közösség támogatását; nagyon sokat jelentett számára, hogy az amerikai magyarok nagy számban álltak mellé, és ennek komoly jelentősége volt a győzelmében is.

Donald Trump elmondta azt is, hogy respektálja a magyar miniszterelnök, Magyarország és a magyar gazdaság teljesítményét, valamint arról is beszélt, hogy izgalmas idők jönnek most a világban, ezért érdeklődéssel és várakozással tekint a közös munka elé a magyar miniszterelnökkel és Magyarországgal.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg.

Szijjártó Péter szerint a telefonbeszélgetésből világosan kiderült, hogy két olyan politikusról van szó, akik egészen újfajta megközelítéssel állnak a világ kihívásai elé. Úgy vélte: az az új típusú megközelítés figyelhető meg Donald Trump kampányban elmondott beszédeiből, illetve gazdaságpolitikára és külpolitikára vonatkozó terveiből, mint amilyen új típusú megoldásokkal Magyarország nem csak túlélt 2010-ben, hanem a "megoldás részévé vált Európában és a világban is".

©

A telefonbeszélgetés megerősítette, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választói döntés született az Egyesült Államokban. Magyarország számára jó hír, hogy végül Donald Trump nyerte el az amerikai emberek bizalmát – tette hozzá Szijjártó.

Trump meghívta Orbánt Washingtonba a telefonbeszélgetésük után

A megválasztott amerikai elnök telefonon egyeztetett a magyar kormányfővel, akit meghívott Washingtonba. Orbán Viktor jót poénkodott Donald Trumppal azon, hogy régen járt az amerikai fővárosban, mivel szerinte fekete bárányként kezelték ott. A megválasztott amerikai elnök erre annyit válaszolt nevetve, hogy őt is - derül ki abból az interjúból, amit Orbán Viktor adott a Világgazdaságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!