szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A BKV szerint a 2-es vonalon üzemelő Alstom szerelvények csúszásvédelme az elvárt műszaki paramétereknek megfelelően működik, kialakítása a jogszabályoknak és a műszaki előírásokban leírtaknak megfelel.

Hamis és félrevezető azt állítani, hogy az Örs vezér tere állomásnál figyelmen kívül hagyták a megcsúszási lehetőségeket, olvasható a BKV keddi közleményében. A BKV tájékoztatása szerint múlt pénteken fokozott felügyeletet rendeltek el, és a jobb tapadás biztosítása érdekében homokkal szórták le a vágányokat, szombatra virradó éjjel a Pillangó utcánál megtisztították a vágányokat, szombaton pedig ismét homokot szórtak.

A BKV állítása szerint vasárnapra virradó éjjel a Pillangó utcánál vegyszeres tisztítást is elvégeztek, a vasárnapi üzemkezdettől pedig nem voltak megcsúszások.

A hvg.hu megszerzett egy videót, amiben az látszik, hogy pénteken nem tudott rendesen megállni a 2-es metró a Pillangó utcánál, ezt alábbi cikkünkben tudja megnézni:

Hétfő reggel utolérte egymást és összekoccant két utasokat szállító metrószerelvény a Pillangó utcánál a Déli pályaudvar irányába. A balesetben tízen megsérültek, egy idős nőt például kettős bordatöréssel szállítottak kórházba.

Különös baleset

Tarlós István főpolgármester kedden azt mondta a hétfői metróbalesetről, hogy számára az a legkülönösebb a balesetben, hogy az állomáson bent lévő szerelvényt egy másik egyszerűen utolérheti. A baleset ügyében az üzemeltető BKV mellett a közlekedési hatóság is vizsgálatokat végez, a rendőrség pedig nyomoz, illetve kedden házkutatást tartott a 2-es metró járműtelepén.

©

Megfelelnek a szabályzatnak

A BKV közleményében hangsúlyozta, hogy a járművek üzemeltetési rendszere hatóságilag jóváhagyott és engedélyezett, minden rendszerüket a vonatkozó előírásoknak megfelelően, hatósági engedélyek birtokában működtetik, a szükséges karbantartásokat, javításokat minden esetben elvégzik, az Alstomok és az orosz szerelvények is megfelelnek az érvényben lévő Országos Vasúti Szabályzatnak.

A vonalon működő, a forgalomirányításért felelős rendszerek a legmagasabb biztonsági normáknak megfelelő minősítésekkel, tanúsítványokkal rendelkeznek - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!