szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány és a KSH évek óta nem adott ki pontos adatokat arról, mennyi pénzt fordít a magyar állam az iskolákra, óvodákra. Szerdán megtört a jég: a kormány hivatalos oldalán jelent meg egy rövid tanulmány (Oktatási pénzügyi adatok – Az állami és önkormányzati intézményekre vonatkozó költségvetési beszámolókból származó pénzügyi adatok címmel) erről.

Ebben szerepel néhány grafikon és bonyolult táblázatok, de ebből az egy ábrából nagyjából képbe kerülhetünk. Mit is mutat ez?

– Nem véletlen, hogy nem tettek közzé eddig hivatalos adatokat, ugyanis 2010-től 2013-ig drasztikusan csökkent a nominális ráfordítás. (1990-2008-ig folyamatosan nőtt ez az összeg, 2009-ben kicsit csökkent, majd 2010-re visszakúszott a 2008-as értékre.) A jó hír, hogy 2013-ban és 2014-ben (valószínűleg a pedagógusbér-emelések miatt) újra visszakúszott az összeg a 2008-as szintre, sőt kicsit mintha magasabb is lenne.

– Ha a GDP-arányosan vizsgáljuk a trendeket, az látjuk, hogy 2003-től 2013-ig folyamatosan csökken ez az érték. 2015-re sem érte el a 2009-es (az előző kormány idején mért legalacsonyabb) 4,7 százalékot, ekkor 4,4 százalékot tett mindössze ki. A legmélyebben a görbe a rendszerváltás óta 2013-ban volt, akkor mindössze 3,9 százalékot tett ki az oktatás GDP-arányos büdzséje.

©

Tízosztályos iskola, új szakképzés - mi is van a Kockás könyvben?

Lebontanák a centralizált fenntartási rendszert, megszüntetnék a pedagóguskamarát és az életpályamodellt, az oktatási büdzsét a GDP hat százalékában rögzítenék. Elolvastuk a Civil Közoktatási Platform által kidolgozott Kockás könyvet

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

WHO: Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal

WHO: Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal