szerző:
MTI

A takarításért pedig havonta 17,2 milliót fizetnek egy több mint 10 éves szerződés keretében.

A fővárosi szocialisták szerint vállalhatatlan, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház havi nyolcszázezer forintot fizet egy Fideszhez köthető cégnek kommunikációs feladatok ellátására, miközben az egészségügyi intézmény napi gondokkal küzd és kevés az orvosa.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt is kifogásolta, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) nincs nyilvántartása arról, milyen nem gyógyászati célú szerződéseket kötnek az általa fenntartott kórházak.

A szocialista országgyűlési képviselő az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben öt nap után találtak meg egy holttestet a Jahn Ferenc kórház egyik mosdójában, majd a belső vizsgálatok mindent rendben találtak. Az MSZP ezután kereste meg kérdéseivel a központot és a kórházat.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az ÁEEK-nak "fogalma sincs" arról, hogy a Jahn Ferenc kórház kivel takaríttat, és azt sem nem tudja, kivel milyen szerződést kötnek a kórházak.

A Jahn Ferenc kórház viszont a megkeresésükre közölte, hogy havonta 17,2 millió forintot költenek takarításra egy több mint tízéves szerződés keretében.

Emellett az is kiderült, hogy a kórház havonta bruttó 800 ezer forintot fizet kommunikációs szolgáltatásokra a Ypsylon Média nevű cégnek, amely Szabó Lászlóhoz, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökéhez, a fideszes Deutsch Tamás vezette sportminisztérium egykori helyettes államtitkárához köthető. A szocialista politikus szerint a kommunikációs feladatokra kiírt közbeszerzést tavaly szeptemberben két nap alatt "lezavarták", de öt nap is kevés ahhoz, hogy egy hullát megtaláljanak a kilencedik emeleten.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, kezdeményezik a kórházak nem gyógyászati célú szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát országszerte. A kormány pedig haladéktalanul számoljon be arról, hogy az ÁEEK milyen eredményeket ért el – követelte.

Szaniszló Sándor, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunikációs feladatokra költött pénzből havonta két orvos bérét is finanszírozni tudná a kórház. Követelte ezen szerződés, valamint a takarítási szerződés felbontását. A szocialista politikus Balog Zoltán miniszter lemondását is követelte, mert szerinte alkalmatlan posztjára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Átkutatják a hatóságok a szaúdi főkonzulátust, ahonnan Dzsamál Hasogdzsi eltűnt

Átkutatják a hatóságok a szaúdi főkonzulátust, ahonnan Dzsamál Hasogdzsi eltűnt