"Fuss, Mondok, jön a média" – a konyhán át menekült a vadászházba beköltöző polgármester

"Fuss, Mondok, jön a média" – a konyhán át menekült a vadászházba beköltöző polgármester

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Minden módon kerülte a találkozást a sajtóval az a Mondok József, aki egyszerűen beköltözött egy uniós pályázati pénzen felhúzott vadászházba. Pedig dicsőséges nap volt számára a csütörtöki: újraválasztották a lovasszervezetének élén. Csak a nyilvánosságot kellett nélkülöznie: zárt ülést rendeltek el történetük során először, nehogy feltehessük neki kérdéseinket. Végül a polgármester szolgálati terepjáróját átparkolták a hátsó kijárathoz, hogy eliszkolhasson – a hvg.hu riportja egy országos sportszövetség kabaréjelenetekkel tarkított közgyűléséről.

A legobjektívebb mércével is szánalmas, viszont roppant tanulságos jelenetek zajlottak a Magyar Lovasszövetség fogathajtó szakbizottságának éves közgyűlésén. Bármennyire lovas nép a magyar, az esemény normális esetben nem hozná lázba az országot, csakhogy a csütörtöki gyűlésnek különleges jelentősége volt. A szakbizottság élén ugyanis már 12 éve, megannyi újraválasztást megnyerve az a Mondok József áll, akiről múlt héten derítette ki a 444.hu, hogy polgármesterként beköltözött az uniós forrásból felhúzott izsáki vadászházba. Sőt, rögtön utána az Index rátalált a szintén Mondokhoz köthető karádi vendégházra: ott is belefolyt némi közpénz az alapokba.

Az Izsákon 35 millió forintból, papíron szálláshelynek felhúzott, aztán a fideszes városvezető által einstandolt ház napokig vezető hír volt, a hvg.hu-nak sikerült belső fotókat is szerezni az ingatlanról. Itt megnézheti, milyen lakályosan becuccolt Mondok, aki nemcsak a házakat, de a posztokat is halmozza: a polgármesterség mellett családilag több cégben érintett, így van benzinkútjuk, és természetesen trafikjuk is a Bács-Kiskun megyei településen. Mivel pedig két fő szenvedélye a lovassport és a vadászat, ezeken a területeken is egy sor címet visel: vadászmester, a fogathajtók elnöke, a Magyar Lovasszövetség alelnöke, egyben a Nemzeti Vágta társelnöke, és természetesen a megyei lovasszövetséget is ő vezeti.

Lázár Zoltán és Mondok József a Lovas Világkupáról tartott sajtótájékoztatón 2012-ben.
©

Mivel a vadászház botrány kipattanása óta hiába próbáltuk telefonon elérni, a fogathajtók éves nagygyűlése jó alkalomnak látszott arra, hogy lássuk Mondokot természetes közegében, és előtte/utána feltegyük neki kérdéseinket. Akad belőlük bőven, hiszen Mondok az N1 tévének gyakorlatilag elismerte, hogy a vadászházban lakik, aztán próbált magyarázkodni, a Magyar Államkincstár pedig már vizsgálódik ugyan az ügyben, de nem tudni, visszafizettetik-e a pénzt Mondok Kft.-jével.

Abból, hogy 12 éve tartó fogathajtó-vezérség után a február 2-i közgyűlésen megint Mondok volt az egyetlen jelölt az elnöki posztra, előzetesen sejtettük, hogy olyan közegbe cseppenünk majd, mint amit az úszószövetségben alakított ki magának a 23 éven át egyeduralkodó Gyárfás Tamás. Arra viszont nem számítottunk, hogy a Kecskeméthez közeli Biczó Csárdába szervezett tisztújítás egy 60-as évekbeli pártkongresszust idéző módon zajlik, ahol Mondok és a többi nagyhatalmú lovasvezetőtől láthatóan megilletődött tagszervezetek engedelmesen követték le szavazólapjukkal a karmester intéseit.

Körbeölelgetésre van idő, kellemetlen kérdésekre nincs

A többség még szóba elegyedni is alig mert a hvg.hu tudósítójával, míg Mondok szabályosan menekült a kérdések elől. „Most nem tudok beszélni, Aranyos, sok a dolgom” – vetette oda futtában. Valóban akadt tennivalója: egy órán át szüntelenül folyt a körbegazsulálás a küldöttekkel: az egyedüli elnökjelölt Mondok folyamatosan ölelgette, puszilgatta a gyakorlatilag tét nélküli voksolásra érkezőket.

Visszafogottabb, de a kínos kérdések miatt ugyanilyen elutasító volt például a CBA-s Lázár Zoltán fogathajtó világbajnok is, pedig Mondok nemrég felröppent ügyei egyértelműen rossz fényt vetnek a szervezetre, ahol forrásaink szerint mindketten igazi „kiskirálynak” számítanak. Lázár a Nemzeti Vágtában társtulajdonos, és Mondokkal együtt társelnök, mégis úgy hárította el a kérdéseinket, hogy meg sem hallgatta azokat.

A nyilvánosságtól és szánonkéréstől való félelem oda vezetett, hogy egy huszáros, de annál antidemokratikusabb húzással az eredetileg nyilvánosnak meghirdetett ülést a jelenlévők többségi szavazatával zárttá nyilvánították, és szabályosan kirakták a teremből az újságírókat. Tíz percet adtak arra, hogy elhagyjuk a helységet, a kérdésre, hol várhatjuk ki a többórásra becsült rendezvény végét, az egyik szervező cápamosollyal mutatott a jeges udvar felé, mondván: „kinn”.

©

A közjáték botrányos volt, sem az ülést levezető jogász „úrhölgy”, sem Mondok nem volt hajlandó válaszolni arra, miért nyilvánítják zárttá az ülést, de arra sem, mikor történt hasonló korábban a sportszervezet életében. A szakbizottság valamennyi tagja, középen Mondokkal, összeszorított szájjal, lehajtott fejjel ült a főasztalnál, miközben a nyilvánosság érdekeit képviselő média elhagyta a termet.

A felbolydult teremben közben több küldöttet is próbáltunk kikérdezni: mikor fordult elő, hogy a szervezet zárttan ülésezett. Volt, aki erre pánikrohamszerű tüneteket produkált, azt ismételgetve, ne is kérdezzük, hiszen mindenki látja, hogy erre az egy mondatra szóba áll velünk. Más kiabálni kezdett, hogy „nem emlékszik”, vagy „először vagyok itt”.

Mindössze ketten voltak, akik láthatóan szégyenkezve a végtelenül kellemetlen incidens miatt ugyanazt válaszolták: szerintük még soha nem fordult elő, hogy a lovasszervezet zárt ülést tartott volna.

A "baráti" segítők benn maradhattak

Ami végül nem is volt zárt: a hvg.hu és a Mondokot korábban sarokba szorító N1 tévé elhagyta a közgyűlés helyszínét, de az M4-gyel kapcsolatban álló Lovas Diadal Live TV munkatársa, Gedeon Tamás benn maradhatott. Így az ülés valójában szabálytalan volt, hiszen a többségi döntéssel ellentétben nem csak a meghatalmazással rendelkező küldöttek voltak jelen.

Megkérdeztük erről Gedeon Tamást, aki először nem is értette, miről beszélünk, mert később ért oda, de neki senki nem mondta, hogy ne mehetne be. Utána hosszas magyarázkodásba kezdett arról, hogy ő „régóta segíti a sportágat”, így „nem is úgy” volt jelen, hanem magánemberként, „barátilag”.

Mivel a megfelelő határozatképesség elérése érdekében megismételt ülésről volt szó, még a média kizárása előtt volt elég idő arra, hogy megkérdezzünk pár résztvevőt Mondok vadászházáról és a lovassport állami támogatásáról. Az a pár ember, aki szóba állt velünk – a kérdés politikai szálaira tekintettel névtelenséget kérve – ugyanazt mondta: Mondok újraválasztása „papírforma”, a mutyigyanús pályázati ügyet pedig a szervezeten belül senki nem meri firtatni.

„Rákay Philip úgy lovas, ahogy Csiszár Jenő konzul”

Miután szerdán derült ki, hogy 6 milliárd forintot tolt bele az állam tőkeemelésként a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-be, grátisz e mellé igazgatósági tagként megkapták az MTV intendánsaként/Fidesz-rendezvények műsorvezetőjeként ismert Rákay Philipet. A friss hírt egy lovasszövetségi küldött tőlünk hallotta először, a társaihoz képest óvatlanul ki is mondta, mit gondol: „na, a Rákay Philip úgy lesz lovas, ahogy Csiszár Jenő konzul”.

Ezzel kapcsolatban többen ugyanazon a véleményen voltak: nincs mit tenni, ha a politika a „nyakukra” akar mászni. „Pont így rakták ide pár éve Budai Gyulát azzal, hogy ő majd nagyon támogatni fog minket. Szerepelni szeretett, aztán eltűnt” – jegyezte meg egyikük. Budai a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáraként valóban számos lovasrendezvényen és sajtótájékoztatón vett részt az interneten máig elérhető anyagok tanúsága szerint. Még egy dologban egyetértettek: a lovassportban rengeteg pénz van, és mostanában ez a szakág „már szinte csak erről szól”.

A „sikersportág” ötszörös elnöke a konyhán át iszkolt el

Polgármesteri szolgálati terepjáró szökős akciójelenethez
©

A voksolás a média kizárásával végül gond nélkül lement, „kommunikében” hirdették ki a végeredményt: a lovasszervezet nyílt (!) szavazással „ellenszavazat nélkül” választotta újra Mondok Józsefet elnöknek, aki így „ötödik ciklusát kezdi meg a sikersportág élén”. A dicsőségesen újrázó vezető információink szerint a szünetekben is folyamatosan menekült a gyűlésről kitessékelt N1 tévé kamerája elől, miközben több lovas tagtársa szó szerint azzal ugratta, hogy „Fuss Mondok, jön a média”.

Az éves közgyűlés megkoronázását az jelentette, hogy Mondok végül hátul, a konyhán át hagyta el az épületet. Méghozzá úgy, hogy a tévések kikerülése érdekében egy embere átparkolta a hátsó kijárathoz a polgármesterként neki járó, szolgálati Nissan Navara terepjáróját, amibe már csak be kellett ugrania, hogy eliszkoljon dicsőséges újraválasztásának helyszínéről.

Kikértük a teljes anyagot

A vadászházra fordított uniós pályázat anyagát kezelő Magyar Államkincstárnak is elküldtük kérdéseinket, amelyeket Mondoknak szerettünk volna feltenni, de egyelőre arra hivatkozva nem válaszolnak, hogy „az említett ügyben jelenleg is tart a vizsgálat”. Egyúttal a Miniszterelnökségen keresztül kikértük ennek a konkrét pályázatnak a teljes anyagát, hiszen közérdekű adatokról van szó.

A hivatalos fotó a megválasztott vezetőségről, Mondok középen, mellette Lázár Zoltán
©
Hozzászólások