Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Hajmeresztőnek tűnt a Fővárosi Főügyészség indoklása, amivel megszüntette az eljárást az MTVA vezető tisztségviselőinek titkos lehallgatásának ügyében, ezért Péterfalvi Attila állásfoglalását kértük. Az adatvédelmi hatóság elnöke a hvg.hu számára még példát is hozott arra, amikor az ügyészség mostani döntésével ellentétben látott okot a nyomozása.

Mindenkit megdöbbentett, amikor 2016 tavaszán kiderült, hogy az MTVA-ban lehallgató- és videórögzítő berendezésekre bukkantak Vaszily Miklós vezérigazgató tárgyalójában, valamint Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban. Az esetnek személyi következményei is voltak. A rendőrség nyomozni kezdett, 10 hónap után az ügy átkerült a Fővárosi Főügyészségre, és ekkor, 2017 februárjának elején jött a még nagyobb döbbenet: az ügyészség megszüntette a nyomozást.

Tiltott adatszerzés bűncselekménye, illetve „kettős felhasználású termékkel visszaélés és haditechnikai termékkel vagy szolgáltatással visszaélés" volt a két lehetséges vádpont. A főügyészség „a tiltott adatszerzés bűntette miatt a két gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette”. A „töretlen jogalkalmazói gyakorlat” értelmében „az MTVA irodái, illetve tárgyalói ugyanis nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei”. „Más lakásában vagy egyéb helyiségben” valósulhat ugyanis csak meg tiltott adatszerzés a főügyészség szerint, így az MTVA-ban nem.

Nem tűnik lakásnak, pedig jogilag az
©

Ezek szerint titokban minden munkaadó lehallgathatja a munkavállalóját? Mivel a főügyészség nem segített jobban megérteni a jogi helyzetet, állásfoglalást kértünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH). Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke pedig egyáltalán nem osztja az ügyészségi jogértelmezést a hvg.hu számára megküldött válaszában.

Mit jelent a „lakás” a törvény előtt?

Előrebocsátva, hogy csak a sajtóban megjelentek alapján tud állást foglalni, Péterfalvi úgy kezdi állásfoglalását, hogy az eszközöket nem rendvédelmi szerv vagy nemzetbiztonsági szolgálat telepítette, de nekik is csak úgy lenne erre jogalapjuk, ha a bíróság vagy bizonyos esetekben az Igazságügyi Minisztérium engedélyt ad rá. „Rajtuk kívül senki más nem végezhet rejtett megfigyelést műszaki eszközzel” az MTVA-ban, ezért, ha minden úgy történt, ahogy a sajtóban megjelent, akkor „véleményünk szerint jogsértés történhetett”. Teljesen mindegy, hogy a megfigyelés helyszíne közintézmény vagy más munkahely. Tiltott megfigyelést sem a munkaadó, sem a munkatársak nem végezhetnek.

Ha jogsértés történt, akkor az a következő kérdés, hogy ez bűncselekmény-e, és ha igen, milyen. A kérdés az, hogy ki, hol, melyik helyiségben, milyen célból (zsarolás, gazdasági titok megszerzése, minősített adat megszerzése stb.), milyen adatot megszerezve végzett titkos megfigyelést. Ez a rendőrség reszortja. A sajtóban az ügyészség válaszából fakadóan arról alakult ki vita, megállapítható-e a tiltott adatszerzés vagy nem. Péterfalvi beidézi a Btk. 422. paragrafusát, ahol szerepel az ominózus „más lakását, egyéb helyiségét” kitétel.

De Péterfalvi szerint ez alatt nemcsak a hétköznapi értelemben vett lakás értendő, a büntetőeljárásról szóló törvény gyakorlatilag minden magánhelyiséget és magánjárművet bevesz ebbe a körbe, ahogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény is: „lakás: a nyilvános vagy a közönség részére nyitva álló helyen kívül minden egyéb helyiség vagy terület”. Péterfalvi példát is hoz az ilyen értelmezésre: 2015-ben a Zala Megyei Főügyészség vádat emelt egy munkahelyi mosdóban titokban felszerelt kamera miatt tiltott adatszerzés bűntette miatt.

Nagyon úgy tűnik, a Fővárosi Főügyészség megpróbálta megvezetni a közvéleményt a jogi szóhasználat–hétköznapi szóhasználat egyezéséből adódó lehetőséggel, hogy elkerülhesse a vádemelést. És továbbra is adósak egy hihető magyarázattal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben