Az ügyvéd segít: ezért lenne öngól a Magyar Időktől pereskedni

Az ügyvéd segít: ezért lenne öngól a Magyar Időktől pereskedni

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Ha a Magyar Idők tulajdonosi köre vagy menedzsmentje hülyét akar csinálni magából, csak akkor érdemes perre vinniük a kétfarkúak által gyártott szatirikus kiadás ügyét – erre jut a magyarügyvéd blog.

Magyar György és Magyar Gábor irodája számba vette, milyen jogi aggályokat vet fel a viccpárt akciója. És rögtön kijelentik, ha azt valaki helyesen politikai szatíraként, vagyis véleménynyilvánításként értelmezi, akkor nincs rajta támadási felület.

A védjegytörvény szerint „védjegyoltalomban részesülhet minden grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól”. A blog szerint ebbe belekapaszkodhatna a kormányhű napilap. Az ugyanis a versenytörvény is tiltja, hogy valamely terméket vagy szolgáltatást a versenytárs hozzájárulása nélkül olyan jellegzetes külsővel, csomagolással, megjelöléssel vagy elnevezéssel állítsák elő vagy forgalmazzák, amelyről a versenytársat, illetve annak termékét, szolgáltatását szokták felismerni.

"A józanabb gondolkodásúaknak itt azért leesik, hogy a jelen esetben nincs versenytárs, mert nem létezik termék vagy szolgáltatás, a kutyák ugyanis ingyen osztják a saját kiadványukat" - állapítja meg a magyarügyvéd. Kivel is akarna versenyezni a viccpárt az eseti kiadványával? Senkivel – állapítja meg a blog, majd epésen hozzáteszi: "más a helyzet, ha a Magyar Idők kiadója a saját lapját is politikai viccnek tekinti; ez esetben femerülhet, hogy a két kiadvány versenytársa egymásnak".

Szerintük további ok a per ellen, hogy a két termék arculata is elég nehezen téveszthető össze.

A Magyar Idők ügyvéde előhozhatná még a polgári törvénykönyvből a jó hírnév sérelmét. "Lehet, hogy a lap kiadója hitelrontásként éli meg, hogy az álkiadványban „független kormánypárti” médiumként aposztrofálják? Melyiket tartja kínosabbnak: a független vagy a kormánypárti jelzőt?" - írja a magyarügyvéd.

Jobb tudomásul venni: a kétfarkúak egyszerűen a véleménynyilvánítás szabadságával éltek, amikor egyértelműen kormánypárti lapok köntösébe öltöztetett kiadványokkal léptek a nyilvánosság elé, hogy kifigurázzák a közpénzzel kitömött propagandistákat – összegez a blog.

A Magyar Hírlap egyszer már átesett ezen a "problémán". Az őket kifigurázó kétfarkú-kiadvány megjelenése utábn perrel fenyegettek, de a hvg.hu értesülése szerint végül jogi útra nem terelték a dolgot.