Rétvári: A gender szak szemben áll mindazzal, amit a kormány az emberről vall

Rétvári: A gender szak szemben áll mindazzal, amit a kormány az emberről vall

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Emmi államtitkára a marxizmus-leninizmushoz hasonlította a társadalmi nemek elméletét.

Nem csak a KDNP ifjúsági tagozatát, de a kormányt is zavarja, hogy gender studies mesterképzés indul az ELTE-n.

A liberális Fodor Gábor kérdezett rá Balog Zoltán emberi erpforrás miniszternél, hogy "Kinek árt a gender szak?", Balog nevében pedig az Emmi-államtitkár, egyébként szintén KDNP-s Rétvári Bence fejtette ki a kormány álláspontját.

Mint írta, szerinte a "társadalmi nemek tanulmánya" mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki, a szak gazdasági szempontból nem racionális, "így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók".

Rétvári szerint kérdéses, hogy "az ilyen deklaráltan és felvállaltan alacsony hallgatói létszámmal indított szakok mennyiben gazdaságosak és fenntarthatóak", a képzés esetleges beindítása az ELTE más szakjaitól venne el erőforrásokat, rontaná az egyetem gazdasági stabilitását, az ELTE esetében pedig az államtitkár szerint figyelembe kell venni, hogy egy állami közfinanszírozású egyetem, amelynek célja társadalmi és munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés.

Az egyetemi szakoknak tudományos alapokra kell támaszkodniuk. A gender – a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan – inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak, így kétséges, eléri-e az egyetemi oktatási szintet. A szak tartalma szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall

– írta Balog nevében Rétvári.

Hozzászólások