Bunkósbot után sunnyogás: mi lesz a lex Heinekennel?

Bunkósbot után sunnyogás: mi lesz a lex Heinekennel?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínos helyzetbe lavírozta magát a Fidesz az önkényuralmi jelképek tilalma ürügyén a Heinekent támadó javaslattal. A világcég a Csíki Sör gyártójával kötött hétfői egyezsége óta ismét barátnak számít, de ciki lenne kimondani, hogy az üvegeit díszítő vörös csillag most már újra rendben van. Marad a jól bevált "lázári" fegyver: bunkósbot után sunnyogás.

„Közepesen cikinek”, illetve a „róka fogta csuka esetének” nevezték kedden a hvg.hu által megkérdezett kormánypárti képviselők a kormány lex Heineken miatti helyzetét.  

A Ciuc Premiumot (is) gyártó holland sörgyár és az Igazi Csíki Sört jegyző erdélyi manufaktúra durván elmérgesedett névvitája – ahogy arról beszámoltunk – tegnap véget ért: a két cég közös közleményben jelentette be, hogy mindketten visszavonják keresetüket a folyamatban lévő bírósági ügyekben. A Csíki Sör maradhat, de ejti az "igazit" a nevéből, amely a konkurens termékre nézve becsmérlőnek is tekinthető lenne.

Hiába azonban a – feltehetően a magyar kormányzati nyomás által is ösztönzött – megállapodás, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó törvényjavaslatot nem vonják vissza a beterjesztők, noha azt bevallottan is a Heineken megleckéztetésére kezdeményezt Lázár János és Semjén Zsolt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak tegnap azt mondta: a javaslatot már elküldték notifikációs eljárásra Brüsszelnek, így az eljárás akár a következő parlamenti ciklusra is elhúzódhat. (Ez persze kifogás, hiszen több olyan törvénytervezetet vert már át 24 óra alatt a kormánypárt a parlamenten, amely szintén az EU beleegyezését követelte volna meg.)

©

A kommunizmus áldozatai kontra a Heineken áldozatai

Az ezer sebből vérző, fideszes képviselők közt is csak pancsermunkaként emlegetett tervezetet – ahogy megírtuk – eredetileg is szépen csendben ejtette volna a Fidesz-frakció. Most gyakorlatilag ugyanez lesz az eredmény, csak épp az „elengedés” oka más: már nemcsak az orvosolhatatlannak tűnő jogi aggályok miatt kell a feledés jótékony homályába ejteni a javaslatot, hanem azért is, mert a móresre tanítani kívánt Heineken ellenségből újra baráttá vált (korábban már stratégiai megállapodást között a kormány a Sopronban gyárat üzemeltető hollandokkal).

Mivel kormánypárti olvasatban ezzel megszűnt a magyar nemzeti érdek sérelme is, a cég immár számíthat Magyarország jóindulatára. Vagyis arra, hogyha a szigorítás életbe lépne, akkor egyedi elbírálással engedélyt kaphasson a vörös csillag további használatára, ahogy azt a többi vörös csillagos márkának is engedte volna a jogszabály – magyarázta a hvg.hu-nak egy befolyásos kormányzati vezető.

©

Azt viszont, hogy az "ellenség" Heineken vörös csillaga sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, de a "barát" Heinekné nem, a fideszesek szerint még a többi kivételnél is nehezebb lenne kommunikálni. A legcélszerűbb tehát, ha „a Brüsszel állásfoglalására várunk” ürüggyel elhalni hagyják az egészet (vagy bíznak, hogy ezt a harcot bizony elbukják az unióval szemben).

„Persze a hivatalos kommunikációban ezt nyilván sosem ismeri majd el senki. Érti: nem ejtjük. Csak nem lesz vele semmi a választásokig”

– heherészett a szerinte „tipikus Lázári ügyintézésen” egy ismert fideszes. Szerinte a miniszter módszere: előbb a bunkósbot, aztán a hátrálás.

Az elfuserált törvénnyel a megkérdezettek szerint egyébként olyan helyzetbe lavírozta magát a Fidesz, amelyre most nincs igazán jó, pláne elegáns megoldás. A javaslat visszavonása szerintük ugyanolyan ciki lenne, hiszen azzal is azt ismerné be a kormány, hogy saját politikai céljaira használta a kommunista diktatúra áldozatainak és azok hozzátartozóinak sérelmeit.

A Szorakész azért perel

A Heineken hétfői meghátrálása után megkerestük a céget múlt héten beperelő Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) elnökét, hogy fenntartja-e a sörgyártót a vörös csillag használatától eltiltani akaró keresetét. Menczer Erzsébet, aki mellesleg az óbudai Fidesz szervezet vezetője is, a hvg.hu-nak azt mondta: tartja magát ahhoz, hogy a több millió embert megnyomorító kommunista diktatúra jelképe ne szerepelhessen kereskedelmi termékeken.

©

Arra a kérdésre, hogy sértené-e az igazságérzetét, ha a kormánnyal ismét jó viszonyba kerülő cég kivételként engedélyt kaphatna a szimbólum használatára, Menczer Erzsébet egyértelmű igennel felelt. Hozzátette azonban: egyelőre nincs miről beszélni, ha a parlament előtt lesz az erről szóló tervezet, az egy új helyzet lesz. Arra a felvetésre, hogy miért most, a kormány Heineken elleni hadjáratával egyidőben kezdte zavarni a holland cég vörös csillaga, a politikus-egyesületvezető azt mondta: korábban is voltak – sikertelen – keresetek az önkényuralmi jelkép betiltására, de úgy látta, „most van itt a történelmi pillanat, hogy újra meg lehet próbálni”.

Hozzászólások