szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az én harcom Budapesten van, a jóhiszemű kapcsolatokat nem a CEU, hanem a kormány rúgta fel – mondta ellentmondást nem tűrően a Közép-Európai Egyetem elnök-rektora, Michael Ignatieff a hvg.hu-nak elsőként adott interjút a magyar sajtóból az intézmény ellehetetlenítésével fenyegető kormányzati törvénytervezet benyújtása után.

hvg.hu: Nem lepődött meg tegnap este a híreket hallva?

Villámháború a CEU ellen

A több paragrafusában is egyedül a CEU-nak ártó törvényjavaslatot kedd este nyújtotta be a parlamentnek a kormányzat. Szerda reggel Palkovics László államtitkárt küldték a sajtó elé, hogy magyarázza a bizonyítványt. A CEU-n az egyetem polgárainak zárt fórumot tartottak délben, majd nemzetközi sajtótájékoztatót kora délután. Ezeken az egyetem rektora, Michael Ignatieff a legkeményebb szavakkal minősítette a törvényt árulásnak, a bizalom megszegésének és az akadémiai függetlenség felszámolására tett kísérletnek.

Michael Ignatieff: De, meglepődtem. Egy normális, demokratikus államban, ha a kormány egy törvényjavaslatot tervez egy adott intézménnyel kapcsolatban, akkor felveszi a kapcsolatot, beavatja gondolkodásába és terveibe az illetékeseket. Mi egy hónapja kaptunk fülest arról, hogy egy ilyen törvényt akarnak alkotni. Kerestük a lehetőséget, hogy ezt megerősítsék, és egyeztessünk róla. Ami tehát igazán meglepett, hogy velünk nem tárgyaltak előtte. Mi jó partnerei voltunk ugyanis ennek a kormánynak és az előzőknek immár 25 éve. Napi szinten dolgoztunk együtt az illetékeseikkel, kifejezetten jó kapcsolatokat ápolunk velük. Miután egyeztetés nélkül bejelentik a törvényjavaslatot, a kötelességem, hogy azonnal ellenálljak. De még most is azt reméljük, hogy tudunk őszintén és egyenesen beszélni egymással.

hvg.hu: Amikor a Népszabadságot záratta be a hatalom, tudni lehetett, hogy miért történt. Mit gondol, mi az oka a CEU elleni támadásnak?

M. I.: Ezt kérdezzék meg a kormánytól, ugyanis nincsen semmi értelme. Sok klisé forog, mi lehet az oka, de az egésznek egyszerűen nincs értelme. Hiszen árt a magyar-amerikai kapcsolatoknak, árt a magyar-német viszonynak és a CEU megannyi más partnerországának. Mélyen hiszek abban, hogy ez egy önromboló lépés. Árt Magyarország nemzetközi kapcsolatainak, és árt a magyar akadémiai életnek. Teljesen irracionális intézkedés, és ezért az indokát sem fogom keresni.

Balra az Egyesült Államok lemagasabb rangú pesti diplomatája, jobbra a CEU rektora
©

hvg.hu: Hogyan tud a CEU harcolni a törvény ellen?

M. I.: Emelni fogjuk a tétet, ehhez begyűjtjük az összes hazai és nemzetközi támogatást. A törvényes kereteket be fogjuk tartani. Én annyira a tüntetésekért sem vagyok oda, inkább hiszek a támogató levelekben és a politikai párbeszédben a legmagasabb szinteken.

Ha a törvény átmegy, akkor sincs vége. Komoly kérdések vannak a törvény alkotmányosságát illetően.

Ha egy vállalkozás működésének alapjait megszüntetik, akkor tönkreteszik annak ingó és ingatlan értékeit, amely ellen szintén jár törvényi védelem. Minden lehetőséget számításba veszünk. És a kormánynak tudnia kell, hogy minden energiánkkal védeni fogjuk álláspontunkat.

hvg.hu: Akkor miről megy tárgyalni az államtitkárral, nem elég közölni a követeléseket?

M. I.: Nem, ma többször elmondtam, hogy mi nyitottak vagyunk a kormánnyal való párbeszédre abban az esetben, ha ezt a törvényjavaslatot visszavonják, és kidobják a kukába. Ha ezt megteszik, akkor majd beszélhetünk egy új együttműködés, egy bilaterális megállapodás részleteiről.

hvg.hu: A mostaninál tud többet ajánlani a CEU a magyar államnak?

M. I.: Nem nekünk kell lépni. Tudja, 25 évig jóhiszemű volt a kapcsolatunk a magyar kormányokkal. Múlt héten is beszélgettem az Oktatási Hivatal embereivel. Barátságosan egyeztettünk, mondták, hogy az akkreditációs kérdéseink sínen vannak. És aztán egyik pillanatról a másikra a kormány megszegi a szavát.

hvg.hu: Nem gondolja, hogy esetleg nem önnel akarnak tárgyalni, hanem Soros Györggyel?

M. I.: Az egyetlen személy, akivel a CEU-ról tárgyalni lehet, az az intézmény elnöke és rektora,

és ő pont szemben áll önnel.

©

hvg.hu: Pletykák szerint nem is a CEU a célpont, csak a tárgyalási alap a kormány civilekkel szembeni harcában.

M. I.: Nem foglalkozom pletykákkal.

hvg.hu: Akkor nincs alku, aminek a CEU csak az egyik része?

M. I.: Alkudozás sincsen. Én megvédem ezt az intézményt, és pont. Nincs tárgyalás az akadémiai függetlenségről, mert ez olyan elv, amelyből nem engedek, és amely egyébként is egész Európában rögzített törvény. Ez része a kontinens önazonosságának és kultúrájának.

hvg.hu: Felvették a kapcsolatot a republikánusok vezette washingtoni kormányzattal?

M. I.: Láthatta mindenki, hogy az amerikai kormány kiadott egy állásfoglalást. Nem pusztán az Egyesült Államok budapesti követsége jelezte, de maga a kormány, hogy visszautasítja ezt a törvényjavaslatot. Felvettük a kapcsolatot tehát Washingtonnal.

hvg.hu: És Brüsszellel is?

M. I.: Igen. De az én harcom itt van Budapesten. Természetes, hogy erről tudósítom az unió illetékeseit, hiszen sok akadémiai barátunk van ott. Nekem azonban feladatom a magyar kormánnyal van, nem akarom bevonni Brüsszelt ebbe. Senkit sem akarok bevonni. Le akarok ülni a kormány illetékeseivel, és rendezni akarom a helyzetet. De ehhez dobniuk kell a törvényt.

©

hvg.hu: Már érték károk a CEU-t? A tudósok hosszú távra terveznek és a biztonságos körülményeket mindennél fontosabbnak tartják.

M. I.: Nem volt itt semmi károkozás, hiszen megmondtam: ez az egyetem nem zár be. A CEU megszakítások nélkül folytatja programjait, nem szakad meg az újak felvétele, a diákok oktatása vagy bármely kutatás.

Ha a kormány ártani akart, kudarcot fog vallani.

hvg.hu: Akkor nem fél, hogy elriaszthatnak a hírek bárkit, hogy a CEU-ra jöjjön?

M. I.: Nem. És ön segíthet, ha megállítja a pletykákat.

Michael Ignatieff-portré

Torontóban született, apja orosz nemesi származású kanadai diplomata volt, nagyapja még II. Miklós cár oktatási minisztereként tevékenykedett. „Amerikainak nézek ki, úgy is beszélek, de büszke vagyok arra, hogy kanadai vagyok" - mondja. Történészdiplomáját Torontóban szerezte, majd a Harvardon doktorált. Tanított Torontóban, a Harvardon, Oxfordban és Cambridge-ben is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

Zártkapus lesz a válogatott Azerbajdzsán elleni hazai meccse

Zártkapus lesz a válogatott Azerbajdzsán elleni hazai meccse

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Eltűnhet a Made in China matricák egy része

Eltűnhet a Made in China matricák egy része

Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiának adományozta a hagyatékát

Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiának adományozta a hagyatékát

Závecz: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt

Závecz: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt