szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A HÖOK elnöke azt mondta, időszerű volt már foglalkozni a külföldi egyetem működésével.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint időszerű volt a külföldi egyetemek magyarországi működésével foglalkozni.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: úgy látják, azt érdemes megvizsgálni, hogy azokban az országokban, ahol az állam szerepvállalása csekély, és a piac határozza meg döntően a felsőoktatás működését, milyen lépéseket kell tenni, hogy államközi egyezmények révén megfelelő szerepet kapjanak a felsőoktatási igények, de egyúttal a piaci igények is megjelenjenek. Fő célként azt jelölte meg, hogy megtalálják azt a szabályozást, ami egyenlő feltételeket teremt, és az értékes külföldi piaci szereplők számára is megnyugtató. 

Gulyás Tibor azt mondta: kapcsolatban állnak a CEU hallgatói képviseletével, de hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk.

Gulyás Tibor egyébként HÖOK-elnöksége előtt annál az Emmihez tartozó Új Nemzedék Központnál dolgozott, amely arról vált híressé, hogy az Állami Számvevőszék feljelentette a 3 milliárd forintnyi uniós pénzt lenyelő közhasznú Kft.-t, mert az nem adta át az ÁSZ-nak a bekért gazdasági dokumentációt. Az Új Nemzedék Központ ezután azzal védekezett, hogy beázott az irodájuk, és eláztak a kért dokumentumok is. Az ÁSZ-felejelentés nyomán indult rendőrségi nyomozásnak hamar vége lett, tavaly májusban megszüntették. A központ egyik volt felügyelő bizottsági tagja, Schanda Tamás János egyébként jelenleg az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Korábban többek között az Oktatói Hálózat, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, az ELTE média szak, és a szakkollégiumok is kiálltak a CEU mellett, amelynek működését egy kedden benyújtott törvényjavaslat ellehetetlenítené.

További híreink a témában itt olvashatók!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat