Ámokfutás a Tv2-ben: visszatámadt és sorosozott a veronai tragédia érintett cégvezetője

Ámokfutás a Tv2-ben: visszatámadt és sorosozott a veronai tragédia érintett cégvezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az áldozatok családjai mögötti/helyett beszélő érdekcsoportot szidta, de teljesen zavarosan az aktuális kormányellenség Soros Györgyig is eljutott a veronai balesetben érintett buszos cég vezetője a Tv2 reggeli műsorában. Már újabb lejárató riport sem kell, az is újabb szakmai mélypont, ahogyan a Vajna-tv riportere egyszerűen nem tudta kezelni a helyzetet, amikor az élveboncolásnak tűnő interjú alanya élő adásban borult ki.

Alig két (hétköz)nap különbséggel hétfő reggel megint behívták a Tv2 Mokka című műsorába Czakó Tibort, aki annak a cégnek vezetője, amely a Veronánál balesetet szenvedett diákcsoportot szállította. Tovább lovagolva a témán, ezúttal azzal a nyílt levéllel akarták szembesíteni, amelyet a veronai áldozatok szülei írtak, miután kiderült, hogy a járművet egy alvási zavarral küzdő sofőr vezette.

Ennek a levélnek az állításaival akarta tételes szembesíteni a műsor megújulása jegyében nemrég debütált Istenes László, akinek láthatóan ezúttal azt adták feladatba, hogy sulykolja a végtelenségig, a valóban felfoghatatlan tragédiát elszenvedő szülők „nem dönthettek, mert nem tudták, hogy egy beteg ember vezeti a buszt”. Ezt addig ismételgette helyenként már gusztustalanul hatásvadász módon, míg Czakó teljesen kiborulva elkezdette összevissza beszélni.

De miért engedte vezetni?

Először ugyanis még megpróbálta elmondani, hogy a vizsgálat nem zárult le, „hivatalos papírja nincs arról, hogy ki vezette a buszt”. Istenes ezen a ponton szabályosan lefagyott, és hosszú gondolkodási szünet után végül úgy lendült tovább, mintha meg sem hallotta volna az ellenvetést. Azt hajtogatta, hogy Czakó engedte vezetni a sofőrt, mire ő több körben próbált azzal védekezni, hogy az alkalmazottja „jó, megbízható munkaerő volt”, és nem ő engedte vezetni, hanem szakorvosi és az üzemorvosi engedély birtokában erre joga volt.

A teljesen elfajuló interjúban informatív értéke egyedül annak volt, hogy kiderült, Czakó egy másik gépkocsivezetőtől tudott arról, hogy kihagy a légzése a sofőrnek. Ugyanis együtt aludtak egy szálláshelyen, és társa számolt be az alvási nehézségeinek tüneteiről a cégvezetőnek. Ez után döntött úgy Czakó, hogy három hónapig ne vezessen, de mivel kezelést kapott, és engedélye volt az ismételt munkába állásra, visszatérhetett feladatához. Azt pedig a megrendelő dönti el, hogy mikor legyen az út, nem ő döntötte el, hogy éjszaka utazzon a csoport – magyarázkodott.

Más "titkolt beteg" sofőrök is vezetnek

Miután hiába fejtegette az általa igaznak vélt verziót, Czakó láthatóan kiborult, Istenes pedig egyszerűen nem tudta kezelni a helyzetet műsorvezetőként. Először azt kezdte a cégvezető magyarázni, hogy „válasszuk el, a katasztrófát az olasz autópálya okozta”, de nem derült ki, mire gondolt, lekeverte. Majd olyanokat mondott a hatásvadász módon saját 4 gyerekére hivatkozó Istenesnek, hogy „higgye el sok esetben talán az Ön gyereke is felül egy olyan buszra, amit egy titkolt betegséggel rendelkező sofőr vezet”. A helyzet ott fajult el végképp, mikor Czakó azt kezdte hajtogatni az áldozatok családjának nyilvánosságra hozott felhívásáról, hogy „bizonyos érdekcsoportok írták ezt a levelet”.

"Ha én lennék Soros György"

Ez már így is elég tragikus lett volna, de mikor Istenes már éppen lezárta volna az élőben zajló élveboncolást, Czakó kérte, hogy „még egy mondatot” mondhasson.

Ami a következő volt: „ha én lennék a Soros György és enyém a Quantum alap, ami 92-ben az angol fontot térdre kényszerítette, és milliárdokat keresett nem forintban, hanem dollárban és fontban, akkor lenne értelme, mert lenne kitől, érti…”.

Hogy azt gondolta, a rendszeresen kormányérdekkel szimultán, revolvermédiaként működő Tv2-n ennek helye van, vagy mit akart a Soros-hasonlattal, nem derült ki. A Vajna-tv felkészült, a váratlan sorosozástól megint lefagyó műsorvezetője erre annyit mondott: „ez már messzire vezet, köszönöm a beszélgetést”.

"Négy gyerekes apaként én is azt mondanám..." - "Higgye el a Maga gyereke is ülhet olyan buszon, amit titkolt beteg sofőr vezet..."
©