szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sürgősséggel tárgyalta és fogadta el ma a Parlament az immár egyértelműen a CEU ellen hozandó törvénymódosítás vitáját és szavazását. Ebben a cikkben követtük a vitát percről percre.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Lobbizzon a Soros!

A fideszes Dunai Mónika szerint a CEU a magyar hallgatók rovására is működik, ugyanakkor a fideszes képviselő félti a Közép-európai Egyetemet. Ha jól értjük, akkor a CEU miatt. Az ELTE-t sem érinti a ma tárgyalt javaslat, érvel Dunai.

Az ellenzék lebecsüli az Egyesült Államok elnökét, mert szerintük a megadott határidőig nem lehet megkötni a lex CEU-ban szereplő államközi megállapodást.

Sorosnak otthon kéne lobbiznia a CEU érdekében, zárta mondandóját.

Ezrek hagyhatják el az országot a CEU beszántása miatt

Az LMP-s Ikotity István arról beszélt, hogy míg Fidesz szerint a CEU működése hátrányt jelent a többi egyetemnek, ezt rajtuk kívül senki sem gondolja így. Sőt, inkább előny mindenkinek a magyar tudományos életben, hogy van egy ilyen egyetem is.

"A CEU elűzése hogyan segíti a Debreceni Egyetemet?" – tette fel a kérdést az utána felszólaló Szelényi Zsuzsanna független képviselő. Szerinte ennek a törvénynek az lesz az eredménye, hogy ezrek hagyják majd el az országot.

Pécsi hallgatók a CEU mellett

A vitával egyidőben a Pécsi Tudományegyetem diákjai felszólították az egyetem vezetését, hogy álljanak ki a CEU és az egyetemi autonómia mellett, írja a Kettős Mérce.

Eddig több mint 300-an írták alá a Facebookon keringő felszólítást, amihez itt lehet csatlakozni.

"Felszólítjuk az egyetem vezetését, hogy nyíltan álljon ki a CEU megmaradásáért és az egyetemi autonómia további csorbítása ellen. Vannak olyan ügyek, amelyekben a hallgatás is állásfoglalást jelent, mi a jelen helyzetet is ilyennek gondoljuk."

Elnézést, könnyen bedőltünk a KDNP-s Vejkey Imrének

A KDNP-s politikus felszólalásában azt az ezerszer hallott kormányzati érvet mondta fel, miszerint az indokolja a sürgősségi eljárást, hogy a CEU tömeges törvénysértést követett el, egy kormánynak pedig elemei kötelessége ezt helyrehozni.

Vejkey mondott még egy jót. “Demokráciában nincsenek elsők az egyenlők között!” – jelentette ki. Mészáros Lőrinc mesés vagyongyarapodását látva erről azért tudnánk mesélni a KDNP-s képviselőnek...

Orbán "a jobb jövőbe vetett hitet" számolja fel

A szocialista Kunhalmi Ágnes szerint a CEU megtámadása arról szól, hogy a kormány a legnagyobb árulásra is képes: a magyar tudást megtámadni, hogy a saját mocskos ügyeik ne derüljenek ki.

Orbán Viktor és környezete "retteg és görcsöl". Orbán "a jobb jövőbe vetett hitet" számolja fel, magyarázza Kunhalmi.

Kinézik majd a magyar kutatókat

Az Együtt politikusa, a független képviselő Szabó Szabolcs szerint aki egyetemen szocializálódott, az nem tud egyetérteni a tervezettel. A lex CEU miatt ki fogják nézni a magyar kutatókat a tudomány világban, jelentette ki az egyetemi oktató.

Puffancs zsebdiktátor

Szél szerint "puffancs zsebdiktátorként" viselkedik Orbán Viktor, aki mindent megtesz azért, hogy találkozhasson Trumppal. Ebbe még az is belefér, hogy közben saját fiataljain áll bosszút a Fidesz.

Álságosnak tartja az LMP-társelnök, hogy a kormány elmondása szerint kész tárgyalni, miközben mindenféle egyeztetés nélkül dobták be a tervezetet. Putyint és Erdogant idézi a Fidesz módszere.

LMP: Átlépett egy vörös vonalat a Fidesz

Szél Bernadett az utolsó vezérszónok. Azzal kezdte, hogy a legarcpirítóbb fideszes felszólalásra fog reflektálni. Többek között Hoffmann Rózsára gondolt, aki arról beszélt, hogy meg kell szüntetni az előjogokat. Szerinte pont a Fidesz az párt, amelyik törvénybe foglalt előjogokat: "soha a büdös életbe ne hivatkozzanak erre".

A legsötétebb komcsi időket hozza vissza a Fidesz azzal, hogy bezárat egy egyetemet, mondja Szél. Szerinte ezzel átlépett egy "vörös vonalat" a kormány, ezt nem tudta korábban elképzelni.

Gyáva a kormány

A jobbikos Szávay igazat adott Hillernek; szerinte is gyávák a kormánypárti képviselők, hogy nyíltan kimondják, mi is a lex CEU igazi célja. Szánalmasnak nevezte a kormánypárti képviselők elmúlt napokban adott nyilatkozatait.

A Jobbik vezérszónoka Kovács Zoltánt, a Fidesz CEU-n végzett kormányszóvivőjét fantomdoktornak titulálta, miután Kósa Lajos korábbi nyilatkozatában fantomegyetemnek nevezte a CEU-t.

"Kovács Zoltán hogyan lehet kormányszóvivő? Ő is fantomegyetemen végzett?"

1 2 3

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Egy kicsit javult a magyar ipar helyzete, már csak 27,6 százalékot zuhant

Egy kicsit javult a magyar ipar helyzete, már csak 27,6 százalékot zuhant

Soha ilyen sok pénzből nem gazdálkodhatott a honvédség

Soha ilyen sok pénzből nem gazdálkodhatott a honvédség

Csak fideszesekből áll a parlamenti némalista

Csak fideszesekből áll a parlamenti némalista