szerző:
hvg.hu

Az erdészek szerint nem erdőellenes a javaslat, bár több természetvédő is kritizálta már.

Az Országos Erdészeti Egyesület, valamint a magánerdő-gazdálkodókat képviselő Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös nyilatkozatban állt ki az új Erdőtörvény-tervezet mellett, amelyet korábban bírált Bándi Gyula zöldombudsman, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a WWF Magyarország is.

Bár a természetvédők szerint a törvénytervezet másodlagos szemponttá teszi a környezetvédelmet, a természetvédelem helyett pedig a faiparnak kedvez, az erdészek szerint ugyanez a tervezet "elősegíti a természetvédelem és az erdőgazdálkodás céljainak elérését a jövő magyar erdőgazdálkodásában".

Mint írják, szerintük a törvény hosszú szakmai előkészítésében részt vettek az erdészeti civil szervezetek, a Földművelésügyi Minisztérium természetvédelemért felelős államtitkárságán keresztül pedig a természetvédelmi civil szervezetek is. "A résztvevők teljes egyetértése mellett, a tervezet megalkotásának legfontosabb szempontja az erdő természetességének megtartása és területének növelése, a vidéki lakosság megélhetésében, életminőségének javításában betöltött szerepe volt, az erdőterület növelésének fontosságát hangsúlyozva" - írják a tervezetről. 

Az erdészek szerint az Erdőtörvény a parlament elé kerülő szövegének tartalmáról elismeréssel nyilatkozott több ellenzéki párt képviselője és több természetvédelmi civil szervezet is, ezért szerintük széles körű konszenzuson alapul majd az új szabályozás.

"Mindennek tükrében érthetetlen az a pálfordulás, amelyről a természetvédő civil szervezetek az új Erdőtörvény tervezetével kapcsolatban kiadott sajtóközleménye tanúskodik. Az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének véleménye szerint a sajtóközlemény állításaival ellentétben az Erdőtörvény tervezete természetvédelmi szempontból nem jelent visszalépést, a közleményt is jegyző civil szervezetek részt vehettek a tervezet előkészítésének folyamatában, és ha számukra nem egyértelmű a szöveg, akkor újra és alaposabban el kellene olvasniuk a tervezetben foglaltakat, valamint értelmezni is a leírtakat" - javasolják a tiltakozó szervezeteknek.

Az erdészek ugyanakkor nem reagáltak azokra a bírálatokra, amelyeket a WWF erdővédelmi programjának vezetője a Magyar Nemzetnek említett - Gálhidy László szerint a törvény ugyanis nagyobb területen engedélyezné a tarvágást, csökkentené az őshonos erdők körüli védősávot, hamarabb lehetne kivágni a telepített erdőket, és például az ártéri erdőkben is jobban lehetne irtani a növényeket. A természetvédők álláspontjáról bővebben itt!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!