A rektor átadja Soros üzenetét: soha nem hagyják el Budapestet

A rektor átadja Soros üzenetét: soha nem hagyják el Budapestet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást – ezzel nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU rektora és helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros elkötelezett projektje mellett, és az intézménye bázisa marad a magyar fővárosban. Áder János döntésére várnak a Nádor utcában.

Megszereztük azt a levelet, amelyet hétfőn küldött ki Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora, valamint Liviu Matei rektorhelyettes az egyetem diákjainak, tanárainak, kutatóinak, munkatársainak. Ebben először is megköszönik mindenkinek "azt a méltóságot, eltökéltséget, fegyelmet és hatékonyságot, amelyet az egyetemünk számára emberpróbáló időkben mutatott".

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a CEU létét nem veszélyezteti semmi

– tér át a levél azonnal a diákok megnyugtatására. "Politikai fenyegetéssel nézünk szembe, de az egyetem minden körülmények között folytatja működését" – erősíti meg az egyetem két vezetője. Ahogy Ürge-Vosatz Diána a hvg.hu számára adott interjúban elmondta, nagy a bizonytalanság az intézményben, a legjobb tanárokat külföldi egyetemek ajánlatokkal bombázzák, és pont most kéne a CEU-nak magához kötnie a diákok következő évfolyamát.

Ignatieff szerint az emberek érzik: a CEU a városi szövet része
©

A mai egy különleges jelentőségű nap, mivel hamarosan megtudjuk, miként döntött a törvényről Áder János – írja az egyetem rektora, és ismerteti a címzettekkel, mik között választhat a magyar jog szerint a köztársasági elnök. "A döntéstől függően azonnal kidolgozott jogi akcióba kezdünk Magyarországon és Európában, amellyel hosszú távú megoldást és azonnali jogorvoslatot keresünk" – írják. A CEU ugyanakkor nem adja fel, hogy tárgyalásos megoldást találjon az intézmény jövőjére és függetlenségére nézve.

A rektor beszámol a levélben az amerikai tárgyalási eredményeiről és az európai támogatásról. Kiderül, hogy magas rangú hivatalnokok érkeznek jelenleg Washingtonból és Brüsszelből a Nádor utcába.

Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgatótanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett

– utal közvetlenül Soros Györgyre a rektor. "Minden esetre kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást."

©

"Szeretnénk abban is tiszta helyzetet teremteni, hogy Budapest az otthonunk, és nem fogjuk elhagyni a bázisunkat bármi is következzen. Mindegy, mi vár ránk, ez mindig igaz lesz" – olvasható az angol nyelvű levélben. A tegnap a CEU mellett tüntető tízezrek bizonyították, hogy ez az egyetem a városi szövet része, és mindig is az marad – zárja sorait Ignatieff és Matei.

Hozzászólások