szerző:
hvg.hu

Tízezres tömeg gyűlt össze szerda délután a Hősök terén, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály, illetve az úgynevezett civiltörvény ellen tiltakozzanak. A jó hangulatú demonstráció után a tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához, majd a Kossuth térre, végül az Oktogonra vonult. Kiderült, szombat délután a Szabadság téren lesz a következő meghirdetett tüntetés.

Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten, szerdán a civiltörvény módosítása miatt tartanak demonstrációt a Hősök terén. A parlament előtt lévő javaslat szerint külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket, akikre más szabályok vonatkoznának. A Hősök Vétója - Heroes' Veto címet viselő tüntetésre előzetesen a Facebookon 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, 15 ezren, hogy érdeklődnek iránta, és további 63 ezren kaptak rá meghívást.

 • A budapesti tüntetéssel egyidőben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban, és Szegeden is.
 • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben , Londonban és Helsinkiben is.  
 • A rendezvényhez közel száz civil szervezet is csatlakozott.
 • A Hősök tere közepén egy nagy szív formáját üresen hagyják a tüntetők - ez az ország dobogó szívét szimbolizálja, ebbe azt írták: "CIVIL".
 • A rendezvényen felszólalt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.
 • A demonstráció után sokan a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, ahol papírrepülőkkel dobálták meg a rendőrsorfalat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a jogsértő magatartással és távolodjanak el a rendőrsorfaltól.
 • A tüntetők az Oktogon, majd a Nyugati pályaudvar felé vonultak. Sokan letáboroztak az Oktogonon, ahol blokkolják a forgalmat.
 • A tömeg nagyobb része tovább vonult a Nyugati felé, ahonnan a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térre, majd az Astoriára és a Ferenciek terére vonultak. Innen a Váci utcán át indultak ők is a Kossuth térre.
 • Több ezren viszont levágták az utat és egyenesen a Kossuth térre mentek.
 • Innen a rendőrökkel némi egymásnak feszülés után újra az Oktogonra vonultak a tüntetők, ahol bulihangulatban foglalták el a teret.
 • Szombaton fél 6-ra a Szabadság térre szerveznek új tüntetést.

Élő adásunk a tüntetésről:

1 2 3 4 5 6 7
18
Sorrend megfordítása

Török Gábor: úgy jár a Fidesz, mint a szocialisták

"Ha valaki a mostani tüntetések következményeit keresi, akkor itt egy fontos válasz. Ettől holnap nem bukik meg a kormány. Valószínűleg holnapután sem. De egy generáció (jelentős része) elveszhet számukra: hasonlóan, ahogy ezt korábban a szocialistáknál láttuk" - írta ki a politikai elemző a Facebook oldalára.

Már a Nagykörúton járnak

Közben azt skandálják: "aki dudál, velünk van!" A dudáló autók közsöntik a menetet.

Megint vonulnak a tüntetők az Alkotmány utcán

Az éjjel soha nem érhet véget című számot éneklik, de új szöveggel, amely így hangzik: "Bayer Zsolt, kurvára véged!"

A TV2 legalább megtalálta a tüntetőket az adás elején

A Tényekben most nem hangzott elm hogy kevesebben vannak, mint várták, de az sem, hogy a civil törvény az oroszokéra hasonlít. Izraellel és Amerikával példálóztak, utóbbival hosszabban. Egy fricskát is kapott tőlük a tüntetés: politikamentesnek hirdették, mégis, mást se lehetett hallani, mint hogy a kormány hogyan vegzálja a civil szervezeteket. (A szervezők nem így értették a politikamentességet, hanem úgy, hogy pártszimbólumokat nem akarnak látni - a szerk.)

Egy csoport a Kossuth térről az Oktogonra akar indulni

"Nem akarunk ide bemenni, vonuljunk az Oktogonra" - adják ki a jelszót. Mások feldobják, hogy menjenek el Orbánhoz, a Cinege utcába. Sokan azért kezdenek elszállingózni.

©

Egy lány EU-zászlót akar kitűzni

A vele lévő fiú a nyakába vette, a lány azt kiabálja, hogy "tűzzük ki, tűzzük ki!".

Nem az ő elnöke

©

Újabb rigmusok a Kossuth térről

Szó szerint idézzük ezeket:

 • "Holnap veletek basznak ki!"
 • "Moszkva! Moszkva!"
 • "Szexista geci"
 • "Elloptátok az országot, hejj"
 • "Vigyen el a kisvasút!"
 • "Orbán geci, Áder nyeli!"
1 2 3 4 5 6 7
18

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!