szerző:
hvg.hu

Mi, kormányközeliek? Ó, dehogy, mondta ki Szánthó Miklós Baló György stúdiójában. A "konzervatív" intézet vezetője csak azt felejtette el, hogy egy korábbi beszámolóban épp ő írta le, hogy a központot a kormány védelmében és segítségére hozták létre.

Baló Györgynél járt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője, és ha már ott volt, elmosolyodott. Azt érzi megmosolyogtatónak, hogy az intézményt kormánypártinak, kormányközelinek nevezik. "A szervezet abszolút nemzeti szuverenitásban hívő, konzervatív intézet, és a kormány legtöbb lépését jónak látjuk közjogi értelemben. Általában Népszava–Klubrádió-vonalon szoktuk megkapni ezt a kormányközeliséget." Ekkor vág közbe Baló György, hogy tisztázza, ki finanszírozza a központot – hát a Polgári Magyarországért Alapítvány, ami a Fidesz pártalapítványa – ezt a részt emelte ki a 444.

De mit is írt épp Szánthó a Fidesz pártalapítványának 2014 elején a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. (ami gyakorlatilag az Alapjogokért Központtal megegyező szervezet) 2013-as működéséről? Az Átlátszó felületén kikért dokumentumban a következő olvasható: "A Központ megalapítását az a felismerés vezette, hogy Magyarországot az elmúlt években ért politikai indíttatású és nemzetközi kritikákra szükséges közjogilag megalapozott szakmai válaszokat adni", sőt a Központ a

"döntéshozók felé javaslatokkal él a jogszabályalkotások tekintetében".

Azaz a Központot a kormány védelmére és annak munkáját segítendő hozták létre. Ennyire konzervatív és ennyire tartja jónak a kormány "legtöbb" lépését. Azaz mindet. És ennyire sanda a Klubrádió–Népszava-tengely.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat